időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Spiritualitás és népegészségügy

Joó István
2005.01.23. 23:01

Érvényre kell juttatni az egészségügyben a keresztyén etikát, amely áldásos népegészségügyi, népesedési következményekhez vezethet. Ez volt a budapesti Német Ajkú Református Gyülekezet templomában szombaton tartott szakmai konferencia fő üzenete.

A Magyarországi Református Egyház Zsinata, a Protestáns Fórum, a Református Közéleti és Kulturális Központ, valamint a Bethesda Gyermekkórház szervezte keresztyén etikai konferencián Lázár Imre orvos, antropológus az egészségvédelem és a misszió öszszekapcsolódásában, a gyógyítás szeretetelvűségét, spirituális elemét hangsúlyozó medikusképzésben láttatta a mai súlyos népegészségügyi és gazdasági helyzetből kivezető utat. Rámutatott, a vallásgyakorlók átlagánál például jóval alacsonyabb a betegségben, depresszióban eltöltött napok száma; az egyház védi meg a fiatal korosztályhoz tartozókat az életkilátásokat elsődlegesen romboló dohányzástól, alkoholizmustól és drogozástól. Szerinte fontos missziós és nemzetmegtartó feladat a női-anyai szerep megvédelmezése a szekuláris médiumok hatásaival szemben.
Szebik Imre, a SOTE Magatartáskutató Intézetének tudományos munkatársa azt sürgette, hogy a gyógyszerkutatások végre a profitot nem hozó betegek érdekét is szolgálják.
Mikola István volt egészségügyi miniszter azt az ésszerű kívánalmat fogalmazta meg, hogy a humánerőforrás ügye ne rendelődjék alá a gazdasági siker öncélúságával szemben. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az egyházi intézmény életéből vett esettanulmányokkal bizonyította, hogy a szakmai tudásnak a Krisztus-központúsággal való ötvözése, az emberi méltóság tiszteletben tartása mennyivel jobb eredményeket hoz a gyógyítás és a szeretetszolgálat terén.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.