Dagad a BUX vitorlája

Jobbára csökkenő trend alakult ki a nemzetközi tőkepiacokon tegnap. A Nikkei reggel nyitotta azt a gyengülő irányt, amit a DAX és az FTSE követett, késő délután már az amerikai Dow Jones is lefelé mozgott. Pesten viszont nem tudták a passzátszelet kifogni a BUX vitorláiból, ennek következtében az index kurzusa tovább dagadt. Viszonylag alacsony forgalom mellett kereskedtek a Deák Ferenc utcában, ezúttal a Mol átvette az OTP-től a stafétát, míg a banki papírok „kifújták” magukat, addig az olajipari részvények árai száguldottak.

2005. 02. 23. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hezitálás, majd erőteljes növekedés – ezekkel a szavakkal lehetett a tegnapi tőzsdei kereskedést jellemezni. A BUX nyitás után gyengült, napközben sokáig előző szintje közelében mozgott, majd kora délután erőre kapva csúcsot döntött. A forgalom 14,2 milliárd forintra csökkent, a csaknem egyszázalékos BUX-javulást a csúcsra járatott Mol–Egis páros, a Richter, valamint a TVK segítette. Az olajipari részvények 455 forinttal, míg a vegyipari papírok 100 forinttal erősödtek. A gyógyszergyártószegmensben a Richter 350 forinttal, az Egis 460 forinttal drágult.
Lefelé mozgott viszont az OTP kurzusa, amiről elemzők elmondták, hogy a pénzintézet papírjai az utóbbi napokban igen nagy növekedést produkáltak, így érthető az a 0,54 százalékos szusszanás, ami bekövetkezett.
Az OTP Bank közölte, hogy a monetáris politika iránya meghatározó számára, de minden egyes jegybanki döntés kapcsán alapos, a részletekre is kiterjedő elemzés tárgya a jövedelmezőség és a versenyképesség – mondta Spéder Zoltán, az OTP Bank alelnöke az MTI-nek. Spéder kiemelte, a bank árazásért felelős testületének döntése az, hogy az OTP Bank nem követi teljes mértékben a jegybank hétfőn elhatározott, 75 bázispontos alapkamat-csökkentését. Elmondta, hogy az OTP Bank árazásért felelős testülete a kereskedelmi banki üzletágban is 0,5 százalékpontos lekötött betéti kamatcsökkentésről döntött, de ebben a szegmensben a betétek és a saját forrású hitelek döntő része pénzpiaci kamatokhoz, illetve referenciahozamokhoz kötött, következésképp automatikusan átárazódik. A pénzintézet mintegy 50 bázisponttal csökkenti a 2005. március 1-je után kötött szerződések esetében az új lakás építésére és vásárlására igénybe vett lakáshitelek kamatát.
A BÉT kis forgalmú részvényei közül kiemelendő a 135 forinttal dráguló Antenna Hungária, amely papír annak ellenére erősödött, hogy az egyik gazdasági napilapban megkérdőjelezték a műsorszóró privatizációjának gyors lezárását. A Napi Gazdaság szerint csúszhat az Antenna Hungária privatizációja, ezt a lap a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatával magyarázza. A Concorde Értékpapír szakértője szerint a versenyügyi hatóság vizsgálata elriaszthatja a befektetőket a vételi szándékuktól. Független szakértők szerint a magánosítás csúszása ellenére jelentős spekulatív erő tornyosult fel az Antenna Hungária-részvények körül, amelyek a napokban árfolyamgyengítésben lehetnek érdekeltek. Tehetik, mert a negatív hír hatására az esetleges későbbi felvásárlási árat lejjebb szoríthatják a piacon. A nap nyertese címet a Pannonplast vihette haza 39 millió forintos forgalmával és 3,2 százalékos erősödésével. Drágult még a Brau Union, a Graphisoft és a Danubius is.
A legnagyobb ázsiai piacon, a tokiói Nikkein a befektetési alapok pozícióikat zárták, ennek következtében a 225 vezető részvényt jegyző index 0,46 százalékkal csökkent. Európában a holland Heineken sörgyártó meglepően rossz eredményei és a dráguló nyersolajárak fél százalék feletti tőzsdekurzus-csökkenéseket indukáltak.
Az amerikai határidős indexek azt jelzik, áreséssel kezdődik a kereskedés a Wall Streeten. Az okok között a dollár árfolyamesése és az olaj 50 dollár feletti ára említhető; a befektetők óvatosabbakká váltak, megkezdték profitjuk bebiztosítását. Gyengüléssel nyitott tegnap a Dow Jones hagyományos iparágakat tömörítő index is. A Wall Street-i kereskedés előtt elemzők már megjósolták a gyengülést, amit a Conference Board fogyasztási bizalmi mutató februári csökkenésével és a dollár beesésével magyaráztak. Az elemzők negatív motívumként említették a nyersolaj árának növekedését is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.