Jöhet még emelkedés?

Elemzők és befektetők meglepve vették tudomásul, hogy a magyar tőzsde indikátora, a BUX tegnap átlépte a 18 ezer pontos történelmi határt. Pedig a piac azt gondolta, hogy vége a hossznak (az emelkedési trendnek), és a shortolók (csökkenésre spekulálók) vehetik át a terepet. A magas forgalom és a vezető részvények árának jelentős drágulása mozgatta a BUX-ot. A nap nyertese a Synergon lett, 12 százalékos erősödéssel. Növekedési hullám indult tegnap a nemzetközi parketteken is. Tokióban a Nikkei 225 127,10 ponttal értékelődött fel, míg a DAX és az FTSE egymásnak vállvetve emelkedett.

2005. 02. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt visszaút, a növekedés tartósnak bizonyult. A BUX a tegnapi nyitást követően folyamatosan emelkedett, szinte meg sem állt napi és történelmi csúcsáig. A részvények iránti keresletet részben a nemzetközi parketteken keletkezett emelkedés indukálta. A hazai indikátor 4,46 ponttal múlta felül előző zárószintjét, ami 782,55 pontos javulásnak felel meg. A 18 337,88 ponton záró BUX-ot ezúttal nem csak a vezető részvények húzták felfelé, bár a blue chipek sorából jelentős vételi nyomás érkezett a tőzsdére. A 30,65 milliárd forintos forgalom jól jelezte, hogy a tegnapi kereskedés során nem az előző napokban vázolt újabb korrekció következett be. Bár akkor még úgy látszott, hogy az index és vele együtt a részvények ára lassan visszacsúszik, ezt a hét utolsó kereskedési napján azonban megcáfolta a parkett. A csúfosan félresikeredett jóslás ellenére a spekulánsok többsége megpróbálja tartani a shortpozíciót.
Emelkedéssel zárt mind a négy vezető részvény, sőt a kis forgalmú papírok is szép számmal jeleztek növekedést. A nap nyertese a Synergon lett, 12,02 százalékos javulással. Az informatikai cég papírjait vélhetőleg a hazai befektetők kezdték vásárolni. A portfolio.hu információi szerint egy független hazai brókercég által teljesített megbízások állnak az elsöprő vételi nyomás mögött.
A Synergont az emelkedési sorban az OTP követte 403 forintos (+5,85 százalékos), illetve a Mol 700 forintos megugrással. A Mol bejelentette, hogy elővásárlási jogával élve 270 ezer darab A sorozatú részvényt vásárolt a BÉT a Slovintegra– Slovbena részvényesi csoporttól, részvényenként 13 390 forintos átlagárfolyamon. A Mol sajátrészvény-vétele a befektetőket arra ösztökélte, hogy csapjanak a lovak közé, és ők is vásároljanak. Így alakulhatott ki az a 14,26 milliárd forintos forgalom, amit az olajpapírokra kötöttek. A nap végére a Richter 1200, a Matáv 24 forinttal került többe előző záró áránál. Nem sokat teketóriáztak a befektetők az Egis és a BorsodChem piacán sem, a gyógyszergyártó részvényei 595 forintot, a vegyipari papírok 3,36 százalékot erősödtek.
A bankközi devizapiacon megnyugodtak a kedélyek. A forint a BÉT zárásakor a csütörtök késő délutáni értéknél csak fillérekkel volt erősebb. A piacon nem volt érezhető hatása annak, hogy a köztársasági elnök kinevezte a monetáris tanács új tagjait. Kereskedők szerint a testület új tagjainak „a közeli jövőben valószínűleg akad dolguk”, mivel a piacon további forinterősödésre számítanak – írta az MTI–Eco.
Eredményes napot tudhattak maguk mögött az ázsiai befektetők is. A Nikkei 225 index a félvezetőgyártók és a nagy exportőrök részvényeinek nyereségei miatt, részben az amerikai versenytársak csütörtöki drágulását követve növekedett. Hasonló javulásról számoltak be az üzletkötők a vezető európai piacok esetében is, a DAX 1,03, a londoni FTSE 0,7 százalékkal növekedett. Az EuroSTOXX vezető európai részvényeket jegyző parketten az ING-, a Total- és az AXA-részvények drágulása volt szembetűnő.
Nyitás után gyengült, majd később határozott növekedést mutatott a két meghatározó amerikai tőzsdemutató is. A tengerentúlon az erősödést segítette a nyersolaj árának csökkenése. Londonban és New Yorkban csökkenő jegyzések alakultak ki, elemzők szerint azonban ez csupán technikai korrekció, az elmúlt napok emelkedését konszolidálandó. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta áprilisi hordónkénti ára 29 centes csökkenéssel, 51,10 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent áprilisi jegyzése 46 centtel, 48,98 dollárra gyengült a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.