Jönnek a kis papírok

Bár az elemzők gyengülést, korrekciót vártak a magyar piactól, az mégsem következett be. A múlt heti enyhe visszaesést követve a piaci szereplők azt gondolták, hogy a 16 500 pontos szint küszöb lehet, ahonnan csak nehezebben tud elmozdulni majd a BUX. A várakozások nem teljesültek, a magyar index hétfőn is és tegnap is újabb csúcsot döntött. Néhány nagy forgalmú papírnak volt köszönhető a történelmi szint elérése, ilyen volt a Richter és a Mol. Növekedéssel zárta a napot a tokiói Nikkei, az FTSE és a DAX is, sőt emelkedéssel nyitott a Wall Street is.

2005. 02. 16. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágulás jellemezte a tegnapi pesti kereskedési napot, a BUX történelmi csúcsot döntött, tette ezt annak ellenére, hogy az elemzők rövid távon az index gyengülését várták. A magyar indikátor délelőtt erőteljes gyengülést szenvedett el, a befektetők aktivitása viszont jelentős erőként hatott a piacra, ez a BUX kurzusát előbb átlendítette korábbi határvonalán, majd tovább növelte a pluszt. Az index végül 230,61 ponttal növekedve 16 840,56 ponton fejezte be a napot. A forgalom meghaladta a 23,74 milliárd forintot, amelyből 6,7 és 6,4 milliárd forintot a Mol- és az OTP-kötések tettek ki. Az olajipari papírok 2,3 százalékkal tőzsdei jegyzésük legmagasabb szintjére ugrottak, míg a banki részvények 1,1 százalékkal lettek olcsóbbak. A portfolio.hu rendezvényén a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt közölte, hogy az osztalék minden bizonnyal nőni fog, és rövidesen egy osztalékpolitikát is nyilvánosságra hoz a társaság. A kitermelési aktivitás növelése készletakvizíciókon és sikeres kutatásokon keresztül kiemelt céllá vált. A szerb és a román piac sajátosságainak áttekintését követően szó esett a Mol vegyipari elkötelezettségéről annak tükrében, hogy több olajmulti is inkább kivonul a petrolkémiai szegmensből.
A befektetőket az sem érdekelte, hogy a szlovák pénzügyminisztérium kirótta a 98 százalékos Mol-tulajdonban lévő szlovák olajfinomítóra, a Slovnaftra a már korábban előre jelzett bírságot, mert túl nagynak találja a vállalat profitját. Az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott közlemény szerint a Slovnaft Rt. már tanulmányozza a tárca határozatának indoklását, de ezt abban a meggyőződésében teszi, hogy a társaságnál lefolytatott ellenőrzés, nemkülönben annak eredményei összeegyeztethetetlenek a szlovák és az európai jogrenddel, ezért már most biztos, hogy a döntés ellen fellebbezni fog.
Elemzők szerint az OTP esetében a korrekció és az a bejelentés okozott gyengülést, hogy a bank képes alárendelt kölcsöntőke felvételére is az akvizíciói elérése érdekében. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója ugyan jelezte, hogy külső tőke bevonására csak akkor kerülhet sor, ha az összes felvásárlási terv realizálódik, de erre igen csekély esély mutatkozik. Jelentős javulással és történelmi magasságban zárta a napot az 5,3 százalékkal javuló Richter, valamint a 3,1 százalékkal erősödő BorsodChem és az 1,8 százalékkal megugró Matáv.
Növekedéssel zárta a napot még az Egis és a Synergon. Szakértők szerint a következő napokban tovább drágulhatnak a kis kapitalizációjú papírok, mert néhány „elfelejtett” társaság esetében a vártaknál jobb 2004. évi eredmények láttak napvilágot.
A bankközi devizapiacon a forint árfolyama szinte alig mozdult meg, csak fillérekkel változott a nap folyamán, délután 244,30– 244,40 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, 20 fillérrel magasabban a hétfői 244,10– 244,20 forintos árfolyamnál. A forint 13,46 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 7 bázisponttal gyengébben, mint hétfőn. A bankközi forintpiacon a bő likviditás miatt a bankok 531,81 milliárd forintnyit kötöttek le az MNB-ben két hétre a szerdán lejáró 286,31 milliárd forinttal szemben.
A nemzetközi tőkepiacokon csakúgy, mint a pesti parketten, javulva zártak az indexek. Tokióban a 225 vezető részvényt jegyző index, a Nikkei mutatója tegnap – 14,29 ponttal – tovább emelkedett a pénzügyi részvények drágulása és egyes fejlett technológiai cégek elemzői felértékelése következtében. Nem kerülhették el a növekedést az európai árfolyamok sem, a DAX és az FTSE negyedszázalékos pluszban zárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.