Korrigál a pesti tőzsde

Eljött a várt korrekció – nyilatkozták tőzsdezárást követve az elemzők. A BUX napközben 213 ponttal gyengült, zárásra 121 pontos mínuszra módosult a veszteség. A vezető részvények az OTP kivételével estek, a nap nyertese a Brau lett a 17 200 forintos felvásárlási ár következtében. Változatos kereskedés és végül árfolyamesés jellemezte a főbb európai piacokat is, a legnagyobb ázsiai parketten viszont javuló irányt vett a tőzsdei indikátor.

2005. 02. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többhetes emelkedés után tegnap a piac az általa már régóta várt korrekciót élvezhette, a BUX 90 ponttal nyitott előző szintje alatt, ami már reggel jelezte a csökkenési irányt. A kereskedés elején elszenvedett veszteség napközben tovább nőtt – délben már elérte a 213 pontos mínuszt is –, de zárásra 121 pontra mérséklődött. A 0,69 százalékos BUX-gyengülés 17 milliárd forintos forgalommal párosult. A szinte általánosnak nevezhető áresést a kisforgalmú papírok kevésbé szenvedték meg, míg a blue chipek, az OTP kivételével jelentősen gyengültek.
Meglepetésre az OTP-papírok a piaccal szemben haladtak, és 50 forinttal drágultak. A BUX-ra gyengítő hatást gyakorolt viszont a 465 forinttal beeső Richter, a 240 forintos árcsökkenést felmutató Mol és a 20 forinttal olcsóbbodó Matáv.
A kiskapitalizációjú részvények közül az Egis 60 forinttal gyengült, az FHB 140 forinttal, a Démász 350 forinttal, a Fotex 28 forinttal drágult. A nap nyertese a Brau Union lett, 1240 forintos megugrásával. A Brau-papírokat azért vásárolták a befektetők, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elfogadta az új, 17 200 forintos felvásárlási ajánlatot. A kereskedők rámutattak, hogy a következő napokban a Brau-részvények kurzusa elérheti a megajánlott szintet, mivel a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége is elfogadja a felvásárlási ajánlatban szereplő értéket.
A BUX árfolyamáról a szakértők azt nyilatkozták, hogy további esésre lehet számítani, de a megkérdezettek nagyon óvatosak voltak abban a tekintetben, hogy a korrekció meddig tart és mekkora méreteket ölthet. Sok függhet a nemzetközi piacokon tapasztaltaktól és jelentős befolyással lehet a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának hétfői kamatdöntése is az árfolyamokra.
A kelet-európai piacokon jobbára emelkedő trend alakult ki, Varsóban alig mozdult el a WIG- indikátor, míg a prágai és a moszkvai mutatók emelkedni tudtak. Csökkenéssel zárták viszont a napot a vezető nyugat-európai parkettek. Az európai visszaeséseket a Wall Street csökkenő irányvonala erősítette.
A mérsékelt lassulással nyitó Dow Jones és a szintén enyhe emelkedést mutató Nasdaq indexekről a tengerentúli brókerek azt nyilatkozták, hogy a befektetők meglepően kivárásra rendezkedtek be. Az olaj drágulása kapcsán rámutattak az elemzők, hogy a Dow Jones kurzusa tovább gyengülhet majd, de a csökkenő irányvonallal ellentétes hatást gyakorolt az indexre a spanyol Iberia légitársaság bejelentése, hogy 50-70 repülőgépet kívánnak vásárolni a Boeingtől vagy az európai Airbustól.
Tokióban tegnap 77,40 ponttal értékelődött fel a Nikkei 225 index, a növekedés mögött az állt, hogy a fejlett technológiai vállalati eredményekben bíztak a befektetők, és vásárlásaikkal erősítették meg véleményüket.

Indulhat az olajkereskedés. Várhatóan a két budapesti tőzsde egyesülését követően, még 2005-ben elindul az olaj tőzsdei kereskedelme Budapesten, miután a közép-európai nyersolajkontraktus közös kidolgozásáról megállapodtak a Budapesti Árutőzsde (BÁT), a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a New York-i Árutőzsde (NYMEX) vezetői.
A megállapodás a hónapok óta zajló előkészítés után február 15-én Londonban született meg. Az együttműködés lehetőséget nyújt az egyesülés előtt álló budapesti tőzsde tagjainak, a befektetőknek, valamint a régió energiapiaci szereplőinek, hogy bekapcsolódjanak egy jelentős volatilitással rendelkező termék kereskedelmébe.
A budapesti és a New York-i tőzsde szakértői a következő hetekben dolgozzák ki az együttműködés technikai részleteit: a kereskedők hozzáférését egymás piacaihoz, valamint a közös kontraktus elszámolásának lehetséges megoldásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.