Leisztinger Tamás a színfalak mögött

Az ÁPV Rt. vagyont vesztett az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt. eladásával. A privatizációban a győztes cég oldalán felbukkant Leisztinger Tamás, a szocialista holdudvarhoz tartozó nagyvállalkozó. Az állami társaságot – két nyílt pályázat eredménytelenségét követően – végül versenyeztetés nélkül adta el a privatizációs szervezet.

Villányi Károly
2005. 02. 05. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatszáznegyvenmillió forintért adott túl az ÁPV Rt. az egymilliárd forintos piaci áron nyilvántartott Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt.-n. A győztes társaság, a Kornfarm Kft. tavaly év végén versenyeztetés nélkül meghívásos úton vásárolhatta meg a céget, mivel a korábban kiírt két nyílt pályázat eredménytelenül zárult. A Kornfarm a vételár tíz százalékát, vagyis 64 millió forintot kárpótlási jegyekkel fizette ki, amelyet az ÁPV Rt. 174,2 százalékos árfolyamon számított be. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a kárpótlási jegyek tőzsdei árfolyama jelenleg 127 százalék körül mozog.
A birtokunkba került dokumentumok azt bizonyítják, hogy a Kornfarm Kft. részéről Göndőcs Péter ügyvezetőn kívül a tárgyalásokon részt vett a szocialisták gazdasági holdudvarát erősítő üzletember, Leisztinger Tamás is. A kft. cégadataiban azonban nem szerepel az üzletember neve. A Kornfarm tulajdonosa egyébként 2004. november 10-től – éppen az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt. privatizációjának időszakától – a Navik Befektetési Rt., Leisztinger azonban a Navik cégadataiban sem található.
*
A Navik Rt.-ben ugyanakkor jelenleg egy ismeretlen tulajdonosi szerkezetű off-shore vállalkozás, a Holland Antillákon bejegyzett Tulipan Holdings N. V. a többségi tulajdonos. Megállapítható tehát, hogy a magánosítással az agrárcég egy külföldön, adóparadicsomban bejegyzett társaság érdekeltségébe került. Nem kizárt, hogy a Tulipan Holdings Leisztinger Tamás cégbirodalmához tartozik, és ezért lehetett jelen a privatizációs tárgyalásokon.
Akárkié lett 640 millió forintért az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt., nem járt rosszul. Az rt. vagyonértékeléséből ugyanis kiderült, csak az ingatlanok értéke több mint egymilliárd forint, a tenyészállatok 200, a növendék-, hízó és egyéb állatok értéke pedig 267 millió forint. Az új tulajdonos egyebek mellett 415 millió forint értékű késztermékhez és befejezetlen termelés, valamint félkész termékek címén 687 millió forinthoz jutott. A vagyonértékelés szerint az eszközök végösszege meghaladja a négymilliárdot, míg az idegen tőke összesen 2,2 milliárd forintra rúg.
Beszédesek az agrárcég mérlegadatai is. A cég 1998 és 2002 között évente átlagosan 40 millió forint adózás előtti eredményt produkált. A kép a kormányváltás után megváltozott, 2003-ban a társaság adózás előtti mutatója már mínusz 260 millió forint volt. Ezt egyesek az aszállyal, mások viszont a privatizáció közeledtével magyarázzák.
Egy másik társaság – a komáromi állami gazdaság – privatizációja kapcsán lapunk szintén cikket közölt. A módszer abban az esetben is hasonló volt: eredménytelen nyílt pályázatok után meghívásos eljárás. A győztes cég, a Kemenesalja Agáripari Kft. ajánlata egy kézzel írt papírdarab volt. Az ÁPV Rt. akkor is megállapította: az adásvétel során kár éri az államot. A nyertes kft. tulajdonosai között van Raskó György, az ÁVÜ igazgatótanácsának egykori MDF-es delegáltja is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.