Nincs új a nap alatt

Már 16 500 pontnál azt várták az elemzők, hogy korrekció következik, de a várttal ellentétben tovább száguldott a magyar tőkepiaci mutató. Meglepetésre a BUX index tegnap ismét képes volt a növekedésre, amit a csúcsra járatott Mol- és OTP-részvények erőteljes drágulása indukált. A banki papírokból tegnap <br/>13 milliárd forintnyi fordult meg a parketten. Változatos árfolyamok alakultak ki, viszont a nemzetközi tőkepiacokon, Tokióban és New Yorkban gyengülés, míg az európai tőzsdéken enyhe emelkedés alakult ki napközben, de végül negatív előjellel zártak a parkettek.

2005. 02. 18. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tud már meglepetést okozni a BUX. Az emelkedés tartós, a vezető részvények ára több esetben csúcsokat döntött, az indexhez hasonlóan. Nyitás után a magyar tőzsdemutató nem mozdult el határozottan, de a hezitálás nem tartott sokáig, még a délelőtt folyamán 17 813,52 pontra ugrott fel a BUX. Délután a nemzetközi tőkepiacokon tapasztalt korrekció jelentkezett, de még így is történelmi csúcsot döntött az index: 17 493 ponton zárt, ami 133 pontos növekedésnek felel meg. A forgalom 33 milliárd forint értékű volt, ebből 13 milliárdot az OTP-papírokra, 7,7 milliárdot a Mol-részvényekre költöttek. Tegnap az OTP és a Mol kurzusa a BUX-hoz hasonlóan történelmi magasságokba nőtt. A pénzintézet részvényei 40 forinttal 6970 forintra emelkedtek, az olajipari papírok 230 forinttal drágultak, és 14 680 forinton zártak. Drágult a Matáv is, a távközlési papírok 14 forinttal értékelődtek fel. Jelentős erősödéssel fejezte be a kereskedést az FHB, a BorsodChem, valamint a kis kapitalizációjú Démász. Az Antenna Hungária (AH) 55 forinttal drágult, ami elemzők szerint azt jelenti, hogy újabb vevők jelentkeztek a műsorszóró részvényeire a piacon. Néhány hónapja – egy esetleges felvásárlást feltételezve – elkezdődött az AH-papírok árának beállítása, ez folytatódott tegnap.
A tegnapi kereskedés a kis forgalmú részvényeknek nem kedvezett: a BUMIX mutató 4,33 ponttal 1506,21 pontra süllyedt. Lefelé mozgott a Graphisoft, a Richter, az Egis, valamint a Rába és a Synergon ára.
A kereskedést követően elemzők azt nyilatkozták, hogy a jelenlegi BUX-szint már igen magas. Nem kevés shortoló (csökkenésre spekuláló) van a piacon, akik a kereskedés végén kényszeredetten zárják pozícióikat, ez tovább növeli az index értékét. Arra a kérdésre, hogy meddig nőhet a BUX, már nincs jóslat, de arról sincs elképzelés, hogy mikor és mekkora lehet a korrekció. A piac már nagyon várja a visszaesést.
A bankközi devizapiacon az eurót 243,20–243,30 forinton jegyezték, ami a forint további erősödését jelentette. Szakértők szerint a forint lassú eróziójára lehet számítani, de ezt szajkózzák már három hónapja az elemzők. A Magyar Nemzeti Bank esetleges hétfői kamatcsökkentése miatt a forint tovább erősödhet. Vannak olyan piaci szereplők, akik a sávszélt ostromló spekulációs forinterősítést sem zárják ki, a hasonló szituációkból már korábbról ismert londoni bankházak aktív közreműködésével – írta az MTI–Eco.
A nemzetközi parkettek kurzusai változatosan alakultak. A tokiói Nikkei 225 index 18,96 ponttal gyengült, a DAX 1,79, az FTSE 6,2 pontot erősödött. A Wall Street nyitás után egyből gyengült, mivel a Wal-Mart kiskereskedelmi hálózat a negyedik negyedben mért forgalma 10,4 százalékkal 82,22 milliárd dollárra nőtt a korábbi 74,49 milliárdról. Ezzel azonban elmaradt az elemzői várakozásoktól, amelyek 82,63 milliárd dolláros bevételt valószínűsítettek.

Felszólalt a fed elnöke. Az amerikai szövetségi bankrendszer, a Fed elnöke az amerikai képviselőház fórumán fontosnak tartotta megismételni, amit szerdán a szenátus bankügyi bizottsága előtt mondott: viszonylag alacsonyak az irányadó kamatok az Egyesült Államokban. Ismét szólt a deficit problémájáról, amelyet szerinte csökkenteni kell, megjegyezte ugyanakkor, hogy nem híve az adóemelésnek a fizetési ügyek érintése nélkül. Emellett támogatta Bush elnök javaslatát a növekvő nyugdíjfinanszírozási gondok megoldására, úgy, hogy bővítenék a magántakarékosság lehetőségét. Greenspan megismételte egyik korábbi becslését az amerikai gazdaság idei 3,75–4 százalék közötti növekedésére is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.