A profit mérge már szivárog a talajba

Aki látta az amerikai CBS hálózat 60 perc című vezető produkciójának 13 évvel ezelőtti adását, amelyben a hormonkezelést tagadó farmerek miatt az operatőrök rejtett kamerákkal vették fel, ahogyan a teheneket tejtermelésük fokozására hormonnal injekciózzák, az szinte beleremegett a szánalomba, ahogy a váratlan bökéstől megugrottak a szerencsétlen állatok. A génkezelt szójabab és kukorica nyilván képtelen az ugrásra. A génkezeléssel foglalkozó cégek és a kijátszott gazdák annál inkább. A multik és a gazdák ugrásának természete persze ellentétes: míg a génkezelt termékek gyártói a profitra ugranak, a gazdák kiszolgáltatottságukban ugrándoznak.

2005. 03. 16. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A genetikailag módosított élelmiszerek először – paradicsom formájában – 1994-ben jelentek meg az amerikai piacon, majd a Monsanto cég hozott létre különféle génkezelt termékeket, amelyek ellenálltak saját, népszerű permetezőszereiknek. Ezután a Monsanto „terminátornak” nevezett technológiával kísérletezgetett, amelynek eredményeként a növények terméketlen magokat hoztak létre. Az óriáscég szerint erre azért volt szükség, hogy védjék szellemi tulajdonjogukat, mivel a farmereknek technológiát adtak el, s ez védelmet is nyújtott volna a nemkívánatos tulajdonsággal rendelkező kukoricák ellen. A nagyközönség nagyjából ekkor ébredt rá arra, hogy miről is van szó. A Monsanto meghátrált, és visszavonta „terminátorgénjét”.
A kilencvenes években mind többek számára lett világos, hogy mire megy ki a játék (óriási pénzre és a gazdák fölötti hatalomra). Ekkor kezdődött az ellentámadás a genetikailag módosított (GM) szervezetek ellen. Támadták ezeket, mert – állították az ellenfelei – nem tesztelték őket megfelelően, nem írták rájuk, hogy genetikailag módosítottak, s ugyancsak az ellenzők szerint nem is voltak biztonságosak. A genetikailag módosított szervezetek (GMSZ) ellen az élharcosok a Föld Barátai és a Greenpeace lettek, amelyek közül az utóbbi a múlt csütörtökön Brüsszelben is tüntetett a genetikailag módosított kukorica ellen. Azóta persze az ellenfél sem pihent. Jellemző, hogy 1996 és 2002 között a GMSZ-szel bevetett területek a harmincszorosára nőttek. 2001-ben már 520 000 négyzetkilométernyi területet borítottak el a GMSZ-termékek. Becslések szerint az amerikai élelmiszer-kereskedők termékeinek 70 százaléka génkezelt. A kukoricák közül a „Bt” a dobogós. A képet még sötétebbé teszi az, hogy a GM-növények nagyobb részével állatokat etetnek, ami közvetetten hat a humán élelmiszerekre, így az emberre is.
A génkezelt növényeket gyártók termékeiknek számos előnyei között emlegetik, hogy – szerintük – jobb az ízük és a minőségük; hamarabb érnek; több tápanyagot tartalmaznak; nagyobb a hozamuk; jobban ellenállnak a betegségnek és a permetezőszereknek. A génkezelt termékek ellenzői viszont e termékek számos veszélyei közé sorolják azt, hogy a keresztmegtermékenyítés révén a transzgének spontán átvitelére kerül sor; eddig nem ismert hatást fejtenek ki más szervezetekre (például a talajmikrobákra), valamint hogy csökkentik a növényi és állati biodiverzitást, vagyis a fajtagazdagságot. Ami pedig a GM-termékek kereskedelmi részét illeti, néhány gigantikus méretű multinacionális cég uralja a világ élelmiszer-termelését; a fejlődő országok mindinkább függenek az iparosodott nemzetektől, s a természeti erőforrásokat külföldiek szerzik meg. Míg az Egyesült Államokban a fogyasztók nem igazán követelték a génkezelt termékek jelölését, Európában nem ez a helyzet. Az Európai Unió 2001/18/EC irányelve szerint minden élelmiszert és állati tápanyagot pontosan jelölni kell, ha az mennyiségének fél százalékánál több génkezelt elemet tartalmaz.
1999-ben négyéves tilalmat rendeltek el az új génkezelt termékekre. 2002 végén az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei megegyeztek abban, hogy a már kibővítendő unió megnyitja piacait a génkezelt élelmiszerek előtt, de olyan címkézéssel, amely lehetővé teszi, hogy a génkezelt termékeket pontosan lehessen azonosítani, s gond esetén ki lehessen vonni a problémás DNA-kombinációkat tartalmazó termékeket az élelmiszerláncból.
2005. március elején az EU élelmiszer-biztonsági főhatósága, az EFSA engedélyezte az 1507-es típusjelű génkezelt kukoricamag unión belüli forgalmazását és termesztését, noha az öreg kontinensen a génkezelt élelmiszerekkel szembeni gyanakvás messze nem tűnt el. A tagországok szerint nem megnyugtató, hogy a génkezelt élelmiszerek esetében csupán azt hallják: semmilyen adat nincs, amely azt bizonyítaná, hogy az 1507-es kukoricamag káros lenne. Magyarország a génkezelt élelmiszerek terjesztését nem támogatja, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság 2004-ben a Világkereskedelmi Szervezet erős nyomására engedélyezte, hogy mintegy húsz génkezelt kukoricafajtát vegyenek fel az EU fajtalistájára. Hazánk az idén január 20-án a környezetvédők akciója nyomán – olvasható a Greenpeace magyar honlapján – időkorlát nélkül felfüggesztette a génkezelt vetőmagok forgalmazását és felhasználását a termesztésben.
A Greenpeace március 10-i keltezésű nemzetközi közleményében közzétette, brüsszeli tüntetését az uniós környezetvédelmi miniszterek találkozójára időzítette, hogy tiltakozzon a GM-kukorica kereskedelmi célú termesztése ellen. A szervezet mintegy 20 aktivistájának „Állítsák meg a GMO-inváziót!” feliratú magyar nyelvű transzparensét egy győri és egy szegedi önkéntes tartotta magasba. A tüntetéssel kapcsolatban megkérdeztük Eric Gallt, a Greenpeace európai egységének GMO-szakértőjét is, aki elmondta, hogy a génkezelt kukorica rovarokat is öl, amelyek a földek biodiverzitásának fenntartásához szükségesek, és a Bt-méreg bekerülhet a földbe. Emögött pedig üzleti érdekek húzódnak. Az egyre nagyobb mennyiségben gyomirtót is árusító Monsanto cég kényszeríti a gazdákat, hogy az ő, gyomirtóinak ellenálló szemeiket vásárolják. A magokat pedig szabadalmaztatják, vagyis a gazda nem vetheti el a magot, mert azt védi a Monsanto-szabadalom, s ha mégis elveti, a Monsanto beperli. Egy kanadai farmer vesztett a bíróságon a Monsanto ellen annak ellenére, hogy az ő földjét a szél porozta be a szomszédos földön vetett kukoricáról. A magyar gazdák anyagi helyzetének megmentésére alkalmas biotermelési lehetőséget a génkezelt magok használata tönkreteheti, ugyanis termékeiket nem hirdethetik azzal, hogy azok „géntiszta” országból érkeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.