A Sárfehér

Lugas

Ambrus Lajos
2005. 03. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ó, a Sárfehér először is a nyelvi reflexiókat szabadítja el: sárarany, sárfehér, sárhajú. Sárlik. De sárkerep, sárkór, sárfűz és sártök. Aztán sármány és sármálinkó – a ’sár’ itt, bizony, ellentétben az általánosan használt ’sár’ főnévvel, amely ugye a „víz által többé-kevésbé meglágyított, híggá tett földet” jelenti, mondja a Czuczor–Fogarasi-szótár, „kivált ha azt a járók lábai, a szekerek stb. föltiporják”, szóval a régi ’sár’ itt mindenütt elavult melléknévként szerepel. Jelentése a ma használatos fő színek egyike, a sárga. „És az ő fején alácsignek és fignek vala számtalan szörnyű sár gyíkok”, írja a kódexíró a Góry-kódexben. A ’sárarany’ például, amely Móricz Zsiga bátyánk óta közismert, „egy darabban termett legfinomabb arany, alkalmasint a legtisztább sárga színből”. Ahogy az egy Szent László királyról való XV. századi énekben szerepel:
„Olaj származik koporsódból,
Tetemed foglalták a szép sáraranyból.”
Sárfehér: régi szőlőfajta neve, amelynek szemei sárgásfehérek és igen édes levűek. „Eredeti magyar szőlőfaj, amely a Bálint- és Juhfarkúval az ismert neszmélyi, a Juhfark- és Furminttal a híres somlai bort szolgáltatja” – üzeni egy régi ampelográfus, Molnár István 1883-ból.
Akkor – és most. Akkor: közismert gyümölcs volt, szerették, szaporították, ültették, szüretelték – ma: szinte csak mutatóban van belőle imitt-amott. Gyakorlatilag eltűnt. Vagy ivott már valaki a Sárfehér szőlő borából? (No, nem az izsáki Sárfehérre gondolok, amelynek semmi köze a mi Sárfehérünkhöz.) Kevesen, hacsak a somlai gazda, Fehérvári Károly egy-két tételéhez nem jutottak hozzá – nincs belőle sehol, nem szűrnek tiszta bort belőle.
Én magam is messziről kezdtem: a Kis-Somlyón hallottam felőle harangozni. De mivel nem találtam (keveset terem, „korszerűtlen”, „rúgós”, nem szaporítják, mondták), fellapoztam a régi vincellératyákat: Entz Ferencet, Molnárt és az öreg Pettenkoffert, mert ők még jól ismerték a filoxéravész előtti magyar szőlészeti aranyidőket. És lám: a Sárfehér, pontosabban a Szagos Sárfehér igen népszerű gyümölcs volt, amit ezernyi tájnyelvi változata is bizonyít; Alföldi fehér, Acsai fehér, Ardai, Bátai, Öreg Sárfehér, Szagos Sárfehér, Zsige stb. Erdélyben is közismert volt.
A Szagos Sárfehér, mint valami idejétmúlt hírmondó, 1945 után szép lassan, fokozatosan kiszorult még a Somlóról magáról is – noha Entz 1870-ben még a legfőbb somlai fajtának látta és írta le. „A somlyai úri szőlők majdnem kivétel nélkül Szigeti- és Sárfehérből állanak” – de ez utóbbi másfelé is igen népszerű volt. Egy lengyeltóti levelező gazda lelkesen így nyilatkozott: „a túldunai Sárfehér néven ismert szőlőt bírom dr. Entz Ferencz úr kegyéből. Dr. Kielberger véleményével tartok, ki ezen szőlőt a magyarországi fehér szőlők királynéjának nevezi, minél jobbat sem kül-, sem belföldi nem mutathat, kivéve párját, a Furmintot. Köztük a különbség ez: a Furmint aszik, a Sárfehér sohasem.” A legnagyobb magyar ampelográfus, Németh Márton viszont 1960-ban már a Somlón egyáltalán nem talált Sárfehér-táblákat – az ősi, pontuszi eredetű gyümölcs, a „királyné” eltűnt, visszaszorult, különféle okokból „leírták”. Jelenleg egyedül Fehérvári Károly somlószőlősi gazda állította be újra mindössze kéthektárnyi területen; ő is öregapja régi tőkéiről, a szőlőhegy maradványaiból szaporította fel évek hosszú munkájával, de ma már ígéretesen működik fajtaőrző ültetvénye.
A Sárfehér erős tőkéjű, bogyói középnagyok, fehéressárgák, gyéren pontozottak és átlátszóak (vékony héjúak). Leveses, édes, fűszeres a gyümölcse is – ezt a karakterológiát viszi át fajtaborába is. (Édességére jellemző, hogy az ampelográfiai intézet egyik hajdani munkatársa a magyar borszőlőfajták közül a Sárfehéret találta a legalkalmasabbnak mazsolakészítésre.) Virága nőjellegű, ezért a porzás miatt kevert ültetvényben kell telepíteni (a Somlón a Furminttal), a régi gazdák országszerte váltósorba tették a Mézesfehérrel és a Kadarkaszőlővel. Bora illatban gazdag, zamatos, vékony, finom savú, eléggé harmonikus – jelzi ampelográfiájában Németh Márton. Én a Fehérvári-féle 2002-es somlai Sárfehéret kóstoltam: egyszerűen a somlai borpalettán is különös fajtasajátosságú ital. Úgy gondolom, hogy ebben a szikár és szigorú borversenyben, amely ma zajlik Magyarországon (is), a Sárfehér egyszerű, de nélkülözhetetlen karakterszerepre van (volna) kárhoztatva. Markáns jellemszínész: nem mintha nem volna képes alkalomadtán előbbre lépni, de a színpadi háttérmunkában jobban érzi magát. Először is a Somlóhoz képest szokatlanul erős, fűszeres illatot ad. Aztán sötétebb színárnyalatú is – erős olajosságú, hosszú szólamú, de még háromévesen is éppen hogy elsimult tónusokkal. Ennek ellenére a klasszikus somlaiak közül (Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, Juhfark) talán a legkönnyebb italnak találtam („vékony”). Kóstolás közben azt is szem előtt tartottam, hogy a régi öregek is házasításra telepítették, s talán nem véletlenül – egy száraz, de mégis édesebb és illatosabb borról alkotott világkép reprezentánsa lehet. Feloldódhat, odaadhatja magát egy nagyobb ívű előadásban, egy olyan cuvée-ben, amelyről a régi források is beszélnek: a Furminttal és a Juhfarkkal házasítva, kikísérletezve, kicsiszolva az optimális arányokat. De addig se feledjük, ha esetleg hozzájutunk: egy korty a somlai Szagos Sárfehérből – egy csepp a magyar Dunántúl géniuszából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.