Csúcs után vágyakozó tőkepiacok

A kelet-közép-európai tőzsdéken és a térség valutái esetében a több hónapos száguldás után várható volt a korrekció, trendforduló. A múlt héten bekövetkezett gyökeres változások nem okoztak meglepetést, csupán a valóság volt megdöbbentő, miszerint „nem nőnek a fák az égig”; a hasznot realizálni kellett.

2005. 03. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlértékelt, vagy csupán a hirtelen a valóságos értékükre emelkedett részvényárak korrekciója, a nyereség lefölözése okozta a múlt heti tőkepiaci gyengülést? Nem lehet tudni, de ha elemezni akarjuk a történéseket, akkor talán a térség európai uniós csatlakozásáig kell visszamennünk. Az unióba történő belépéssel átértékelődtek a nemzeti vállalatok értékpapírjai, de az unió nem hozta meg egyből a pozitív változást. A tavalyi év végén a varsói, a budapesti és a prágai tőzsdék vezető részvényeit szinte elfeledett kincsként fedezték fel a befektetési alapok, a befektetők, a spekulánsok.
A befektetés biztonságát sokáig teszteltették az invesztorok, míg rá nem szánták magukat a piacra lépésre. – Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az Oroszországban zajló furcsa Jukosz-ügy a befektetők számára egyértelmű jel volt, hogy nem minden parketten lehet biztonsággal kereskedni. Az uniós tagság és a befektetői bizalom, az alacsony részvényárak, az európai uniós vállalatokhoz mérten alulértékelt kelet-közép-európai társaságok meghozták a kedvet arra, hogy a magyar tőzsdén is vásároljanak részvényeket a nagy nemzetközi befektetési alapok és a kisebb befektetési társaságok. A tavaly november végén elkezdődő drágulási hullámot többen csak a szokásos karácsony előtti Mikulás-hossznak – karácsony előtt minden évben a kereskedelmi vállalatok megugró bevételei miatt kialakul egy néhány napos felértékelődési periódus – vélték az elemzők. A karácsony után, sőt az új évben is megjelenő neves befektető társaságok részvényvételi megbízásai és a nemzeti valuták erősödése azt mutatta, hogy bár nem minden kelet-közép-európai ország makrogazdaságának szénája áll jól, de a tőke beáramlása szinte akadálytalan és mértéktelen. Először a valóban szektortársaikhoz mérten alulértékelt vezető részvényeket kezdték vásárolni, majd miután a vállalatok papírjainak árfolyamai már lassan-lassan a cégek valós értékeit mutatták, jöhettek az alacsony forgalmú, de stabil növekedést mutató papírok is. A részvényvásárlásokhoz nemzeti valutára volt szükség, a devizapiacokon a megnövekedett kereslet hatására a dollár és az euró kurzusa egyre nagyobb gyengülést jelzett – a tőke szinte ömlött a parkettra.
A közel négy hónapos száguldás túl látványos volt, de azok a befektetési alapok, amelyek később szálltak be az üzletbe, nem engedhették meg, hogy ne szállhassanak ki nagy nyereséggel, így hetekig, sőt hónapokig száguldottak a tőzsdemutatók és a részvényárak, velük együtt erősödve a nemzeti valuták.
Mint tudjuk, a fák nem nőnek az égig, így az értékpapíroknak is van olyan határuk, ahol a nyereséget realizálni kell, a megszerzett hasznot le kell fölözni – ez történt a múlt héten Budapesten, Varsóban és Prágában. Hogy jön-e újra Kánaán a piacokra, azt nem lehet tudni, de a kisbefektetők nagyon várják az újabb vételi hullámot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.