Határozatlan forduló

Nem volt túl határozott a tegnapi korrekció – nyilatkozták többen a pesti tőzsde zárását követve. A fő részvények között megosztottság mutatkozott, és a forgalom sem volt nagy. Komoly trendforduló nem következett be, de szakértők szerint nem is nagyon várható, mivel a kelet-közép-európai régió tőzsdéin továbbra is az eladók vannak túlsúlyban. A BUX 112,38 pontot emelkedve zárta a kereskedést, a Bumix 0,35 százalékkal növekedett.

2005. 03. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány elemző ugyan gyengülést várt a tegnapi kereskedés előtt, de a legtöbb szakértő megjósolta a korrekciót, ám az nem volt olyan sikeres, mint ahogy prognosztizálták. A BUX nyitás után gyengült, majd a kereskedés második órájában már napi csúcsára, 17 172 pontra ugrott. A megugrást követve az index lépcsőzetesen hátrált, de végül a visszaesést a zárást jelző gongszó megakadályozta, így a BUX 16 859,13 ponton fejezte be a napot. A forgalom némileg meghaladta a 22 milliárd forintos szintet, ebből az 1,2 százalékkal dráguló OTP-re 10,15 milliárd forintnyi üzletet kötöttek. Az OTP-részvények árfolyamának mozgását nagyban befolyásolta az a bejelentés, hogy a társaság sajátrészvény-vásárlást jelentett be. A banki papírok mellett a Mol árfolyama drágult még, az olajipari cég részvényei 5,3 milliárd forintos forgalom mellett 300 forinttal kerültek többe. Jelentősnek mondható emelkedéssel zárta a hét utolsó napját az Egis, a gyógyszergyártó kereken 1000 forinttal értékelődött fel. Ellenkezőleg mozgott és gyengült viszont a 645 forinttal csökkenő árú Richter, az FHB és a Matáv. Az elemzők azt nyilatkozták, hogy a következő héttől nem lehet határozott iránymutatást várni, hiszen a húsvéti ünnepek miatt a befektetők nem szánják el magukat a részvényvásárlásra, így maradhat az enyhe korrekció és a mérsékelt eladói nyomás. A kis kapitalizációjú papírokat tömörítő Bumix 0,35 százalékkal erősödött, ezzel is jelezve, hogy nem történt trendforduló a Deák Ferenc utcai piacon. A forint a bankközi devizapiacon a csütörtöki áránál erősebben zárt, az eurót 245,50/245,60 forinton jegyezték, több mint egy forinttal gyengébben a csütörtök délutáni 246,60/246,80 forintos árfolyamnál. A forint 13,04 százalékon zárt a sáv erős oldalán, 41 bázispontot javult a csütörtöki helyzetéhez képest. Az erősödő lengyel zloty támaszt nyújtott a régió többi valutájának, így a forintnak is – írta az MTI–Eco. A térség tőzsdéi a BÉT-hez hasonlóan enyhén erősödtek, a lengyel WIG 20 indikátor 0,9 százalékkal, a prágai tőzsde indexe fél százalékkal nőtt.
Sokáig emelkedőben voltak az európai tőzsdék, de a New York-i nyitás csökkenése visszahúzta az FTSE és a DAX árfolyamát. Az eróziós hatás annyira erősre sikerült, hogy a frankfurti mutató beesett előző szintje alá is, bár a gödörből gyorsan kimászott a DAX, így 0,27 százalékot erősödve zárt. Sikertelenebb volt a londoni index próbálkozása, az FTSE a negatív hatások eredményeként előző szintjére zuhant vissza, és ott fejezte be a kereskedést. A befektetők azt nyilatkozták, hogy az amerikai fogyasztói bizalmi index csökkenése meglepetést szerzett a piacokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.