Indul a tőzsdevásár

Néhány napja a Budapesti Értéktőzsde Rt. (BÉT) tulajdonosai megkapták az uniós versenypolitikai hatóság engedélyét a magyar tőkepiac többségi részesedésének megszerzésére. Brüsszel egyúttal jóváhagyta a HVB Bank Hungary és a Wiener Börse AG vezetése alatt álló osztrák bankkonzorcium stratégiáját, amely a Budapesti Árutőzsde és a KELER Rt. kivásárlására irányul. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke szerint a magyar tőzsde nemzeti jellegén ezek után sem eshet csorba: a vevők a pesti börze fejlesztésében érdekeltek.

2005. 03. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemrégiben felröppent hír szerint a magyar tőzsdével kapcsolatos brüsszeli jóváhagyásra a londoni parkettért folyó ádáz harc miatt kellett várni tíz hónapig. Vélhetően azért csúszott a jóváhagyás, mert az uniós illetékesek jól körül akarták járni a kivásárlás ügyét – jelentette ki lapunknak Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke. Nem sokkal azt követően történt a BÉT-tranzakció, hogy az EU-ban életbe lépett az új felvásárlási törvény. A változó szabályozás elsőként a BÉT-et érintette, ezért a hatóság a lehető legnagyobb szigorral és körültekintéssel járt el. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a történelemben soha nem volt még példa arra, hogy kereskedelmi bankok kivásároljanak egy tőzsdét.
Precedensteremtő határozatra volt szükség, különös tekintettel a párizsi székhelyű Euronext tőzsde és a frankfurti börze ádáz versenyfutására a londoni értéktőzsde megszerzéséért. Amennyiben a brüsszeli versenyhivatal a BÉT kapcsán elkönnyelműsködte volna a vizsgálatot, akkor Párizs, Frankfurt joggal kérhette volna számon a velük kapcsolatos szőrszálhasogatást – elemezte tovább a történtek hátterét lapunknak a BÉT elnöke. Szalay-Berzeviczy Attila egyúttal arra is rámutatott, hogy akkor, amikor a HVB Bank vezetésével az Erste Bank, a Raiffeisen Bank, az Osztrák Elszámolóház és Értéktár, valamint a Bécsi Értéktőzsde eldöntötte, hogy a BÉT korábbi tulajdonosait kivásárolják, négy hetük volt az ügylet lebonyolítására és a konzorcium felállítására.
A tőzsde elnöke, aki egyben a BÉT legnagyobb tulajdonosa, a HVB Bank egyik ügyvezetője, arra a kérdésre, hogy a külföldi tulajdonba kerülő magyar tőzsde szuverenitása nem szenved-e csorbát, azt nyilatkozta: ha a magyar piacot a most létrejött konzorcium szétzilálná, és csak arra lenne jó a kivásárlás, hogy a kereskedést a bécsi tőzsdére vigyék át, akkor saját maguk és kollégáik munkahelyét szüntetnék meg. Szó sincs arról, hogy a BÉT önállósága megszűnik, sőt az új tulajdonosok elemi érdeke, hogy a BÉT jól működjön.
A részvénytársasággá váláskor még közel 50 tulajdonosa volt a BÉT-nek. Nem volt nagy az összetartó erő a részvényesek körében. Meghatározó tulajdonos híján nem volt számon kérhető a tőzsde menedzsmentjén a börze működése. A pénzügyi befektetők megjelenésével az a kockázat merült fel, hogy esetleg egy, a magyar piacon gyökerekkel, tapasztalattal nem rendelkező külföldi nagy tőzsde vásárolja meg a BÉT részvényeit. Az érték- és árutőzsde papírjait vásárlók korábban nem voltak érdekeltek a tőzsde hosszú távú működtetésében és annak javításában, fejlesztésében. Csak egy szempont vezérelte őket: hogy minél nagyobb profittal adjanak túl a részvényeken.
A kivásárlásra alakult konzorcium három osztrák hátterű bankja a hazai tőkepiac felállítása óta jelen van Magyarországon. A BÉT legaktívabb tagjairól van szó, akik hazai pénzügyi szakembereket foglalkoztatnak, profitjuk után itt fizetnek adót. A magyar piacon nyújtják szolgáltatásaikat, ezért érdekeltek a tőkepiac további fejlődésében.
Abban viszont nem, hogy átszabják a díjstruktúrát és kedvezőtlen befektetései feltételeket teremtsenek, hiszen akkor maguk alatt vágnák a fát. A tulajdonosok közötti összetartást növeli, hogy nem rendelkeznek visszaélésre alkalmas erőfölénnyel, hiszen egymással gyilkos versenyt vívó kereskedelmi bankokról van szó. Ha egy cég vásárolná fel a BÉT-et, monopolhelyzetet teremtett volna, de az Erste, a Raiffeisen és a HVB Bank „megfojtanák” egymást egy kanál vízben – példálózott a tőzsde elnöke.
A legideálisabb helyzet az, amikor szakmai ellenfelek szövetkeznek egy közös cél érdekében. A három bank jelen van más kelet-európai országban is, ráadásul fő tulajdonosai a bécsi tőzsdének. A BÉT vezetésében magyar szakemberek képviselik a pénzintézeteket, ezért tőkepiaci érdekeink a tőzsde irányításában teljes mértékben érvényesülnek. Ha a felvásárlók mindezt figyelmen kívül hagyják, akkor nehéz helyzetbe hozzák magukat, amikor a varsói vagy a prágai értéktőzsdén próbálnak tulajdonrészre szert tenni egy közép-kelet-európai tőzsdeszövetség létrehozása érdekében. Az osztrák tulajdonosok elemi érdeke, hogy harmonikusan együttműködjenek a magyar piaccal. Tizenöt esztendős magyarországi jelenlétüket, presztízsüket kockáztathatják, ami a pénzintézetek legnagyobb kincsei közé tartozik – állapította meg Szalay-Berzeviczy Attila.














A BÉT TULAJDONOSAI
Név%
Concorde Értékpapír Rt.5,07
Erste Bank Befektetési Magyarország Rt.5,84
Erste Bank Vienna AG6,37
HVB Bank Hungary Rt.25,20
Magyar Nemzeti Bank6,94
Österreichische Controllbank AG11,00
Raiffeisen Zentralbank AG6,37
Wiener Börse AG14,00
Egyéb 5 százalék alatti tulajdonosok19,20

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.