Indulhat a szövetség

Megtört a jég, vagy csupán újabb csapdát állítottak tegnap a tőzsdén a tapasztalatlan kisbefektetőknek, s a következő napokban, de főként a húsvéti ünnep előtt újabb tömeges tőkekivonási akció részesei lehetünk? – tették fel a kérdést a piaci szereplők. A BUX csökkenéssel nyitott, kitört béklyóiból, és napi csúcsa közelében 498,48 pontot emelkedve zárt. A hétfői zárva tartást követve tegnap a Nikkei 225 index a magas olajárak miatt 0,32 százalékkal gyengült, nem úgy, mint a két legfontosabb európai indikátor, az FTSE és a DAX, melyek a Federal Reserve kamatdöntésére várakozva növekedést produkáltak.

2005. 03. 23. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 500 pontot javított árfolyamán a BUX a hét második napján, a hétfői 1,48 százalékos csökkenést ezzel a magyar indikátor korrigálta, sőt túljavította. A 3 százalékos emelkedést produkáló index reggel még javában az előző zárószintje alatt kezdte a napot, majd egy rövidebb iránytalan mozgást követve nekilódult, s meg sem állt a 17 114,90 pontig. A napi csúcsáról visszacsúszó index végül
17 107,33 ponton lépett a partvonalon túlra. Az elemzők meglepetten vették tudomásul, hogy a korábbi napokban kivonuló befektetők mintha visszatértek volna a börzére. A forgalom 18,15 milliárd forintra nőtt, a legnagyobb – 6,9 milliárd forintnyi – érdeklődés az 1,6 százalékkal dráguló OTP iránt mutatkozott. A banki papírokat részben az OTP saját vásárlási ügylete miatt kedvelték a spekulánsok. A nap nyertese a Richter lett 1190 forintos drágulásával, ezt követte a Matáv 4 százalékos felértékelődéssel. A Mol 3,9 százalékkal javított árfolyamán. A kisforgalmú részvények közül a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) által vitatott felvásárlási ügylet újabb fejleményei miatt a Brau ára 30 forinttal drágult. Húsz forinttal erősödött a privatizáció közeledtével az Antenna Hungária, 50 forinttal nőtt a BorsodChem ára, 300 forintot javított kurzusán az Egis. A kereskedést követve az elemzők azt nyilatkozták, hogy nem lehet tudni, a bika-csapda (emelkedést szimuláló drágulás) vagy hosszabb, erőteljesebb növekedési stádium vette újra kezdetét a magyar tőkepiacon. A szakértők jelezték, hogy a húsvéti ünnepek előtt pénteken érdemes odafigyelni a parketten zajló eseményekre, ha nagy forgalom és eladói nyomás jelentkezik, akkor várhatóan a tegnap bekövetkezett emelkedést csak korrekciónak szabad tekinteni, s a következő héten irány a lejtő.
Egynapos szünetet követve a nyersolajárak drágulása miatt tegnap a tokiói Nikkei 225 index 37,84 ponttal süllyedt, a vesztesek között az autógyártók és az ipari cégek szerepeltek. Európában napközben a japán indikátor által megszabott irányt követték a vezető indexek, de délután az amerikai emelkedések és a Federal Reserve kamatemelésében való hit átfordította az FTSE és a DAX irányvonalát. A német piacon a Metro eredményei a kereskedés elején lehúzták a DAX értékét, mivel a várakozásokat el nem érő adatokat publikált a társaság.
A tengerentúlon azon tanakodtak a befektetők, hogy a Federal Reserve (Fed) kamatértekezletén valóban 0,25 százalékos kamatemelésről dönt-e, vagy nagyobb mértékű lépésre szánja el magát az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény. Jelenleg 2,5 százalékos a tengerentúlon az alapkamat.

Brüsszel megadta az engedélyt. Az EU versenypolitikai hatósága tegnap Brüsszelben megadta az engedélyt a HVB Bank Hungary és a Wiener Börse AG vezetése alatt álló osztrák bankkonzorcium számára a budapesti tőzsde többségi részesedésének megszerzésére, valamint a Budapesti Árutőzsde és a KELER Rt. kivásárlására irányuló stratégiájára, amelyre még 2004 májusában került sor. „Az, hogy Brüsszeltől zöld jelzést kaptunk, fontos mérföldkő, s nyilvánvaló állásfoglalás az összehangolt, hatékony tőkepiacok kiépítése mellett a régiók Európájában” – nyilatkozta Stefan Zapotocky, a Wiener Börse AG igazgatósági tagja. „A döntést megerősítésnek tekintjük arra, hogy stratégiánkkal a helyes utat követjük, s örülünk, hogy a projekt megvalósítását most mindenki – a kibocsátók, a tőzsdetagok, a befektetők és az egész régió – számára hasznot biztosítva tovább folytathatjuk” – tette hozzá.
Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság elnöke szerint: „Az EU mai döntése az egész közép-európai tőkepiac számára nyereséget jelent, valamint megerősítést a szilárd partnerségen alapuló együttműködésünk számára. Örülünk a Brüszszeltől kapott elismerésnek.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.