Ismét gyengült a forint

Megalapozottnak bizonyultak azok az elképzelések, amelyek egyszerű korrekcióról beszéltek a keddi emelkedés kapcsán, hiszen tegnap folytatódott a csökkenő trend. A BUX már nyitáskor jelezte, hogy akár komolyabb gyengülésre is sor kerülhet a magyar parketten. Végül az index 328,87 pontos csökkenéssel zárt. Az egész nap gyengélkedő indikátort a vezető részvények – azok közül is a Mol-, a Matáv- és az OTP-papírok – húzták le.

2005. 03. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változott meg gyökeresen a BUX irányvonala, a magyar index folytatta a napokban megkezdett gyengülést. A 257 pontos csökkenéssel nyitó magyar indikátor a kereskedés elején 16 444,22 pontig zuhant – ez mintegy 406 pontos veszteségnek felelt meg –, majd 16 850 pontig korrigált. A nap végén az index 16 778,46 ponton zárt, 328,87 ponttal gyengült. A forgalom 24,5 milliárd forintra nőtt. A csökkenő részvényárak és az aránylag magas adásvételi volumen azt mutatta, hogy a gyengülő tőzsdei trend nem változott meg. A keddi emelkedést utólag már csupán korrekciónak lehet titulálni, mint azt a legtöbb elemző előre megjósolta. Szakértők azt mondták, hogy a forint gyengülése és a tőzsdei indikátor lassulása azt mutatja, hogy a befektetők kivonulása még tart, pénzüket az invesztorok vélhetőleg a nyugat-európai és amerikai piacokra viszik át. Az átcsoportosítást az alapozza meg, hogy több elemzés a londoni és frankfurti részvényárak alulértékeltségére mutatott rá a napokban. A forint a bankközi devizapiacon a BÉT zárásakor gyengülést mutatott, az euróval 247,65–247,75 forinton kereskedtek. A forint 12,28 százalékon állt a beavatkozási sáv erős oldalán, 53 bázisponttal gyengébben keddi helyzeténél. Más elemzők az amerikai kamatcsökkentés hatásaival magyarázták a BUX újabb beesését, jelezve, hogy a nemzetközi piacokon is a lassuló irány volt a meghatározó.
A tegnapi kereskedés során a vezető részvények közül a Matáv, Mol, OTP hármas gyengülése szembetűnő volt. A Richter a piaci irányvonallal szemben haladva 10 forintot drágult. Emelkedését azzal magyarázták a piaci szereplők – így a portfolio.hu című internetes lap –, hogy március 14-én a Richter terbinafine hydrochloride nevű terméke megkapta az FDA (az amerikai engedélyező hatóság) ideiglenes engedélyét.
A Matáv keddi emelkedése mögött az állhatott, hogy a vállalat menedzsmentje 70 forintos részvényenkénti osztalékra tesz javaslatot a cég közgyűlése felé. A Matáv ára tegnap 10 forinttal csökkent. A nap nyertese a Fotex lett 355 millió forintos forgalmával és 14,7 százalékos emelkedésével. A kis forgalmú részvények sorából a közelgő privatizációs hírek következtében 160 forinttal drágult az Antenna Hungária kurzusa is. Vági Márton a Info Rádiónak azt nyilatkozta, hogy akár már áprilisban elindulhat a műsorszóró magánosítása.
Lefelé mozogtak a nemzetközi értéktőzsdék indikátorai is: Tokióban a Nikkei 225 index 102,85 ponttal mérséklődött. A frankfurti DAX 0,08 százalékot, a londoni FTSE 0,44 százalékkal esett vissza.

*****
Egyezség is lehet a Humetnél. A Fővárosi Bíróság kiadta a Humet csődeljárásában az egyezséget is jóváhagyó végzést. A Humet Rt. hitelezőinek többsége hozzájárult – egy korábbi közlemény szerint – a csődegyezséghez, és elfogadta a társaság kibontakozási tervét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.