Kivárás a BÉT-en

Bizonytalan befektetői légkör lengte körül a tegnapi pesti kereskedést, a BÉT-en a spekulánsok a rövidített hét miatt nem tudták, hogy milyen pozíciót vegyenek fel. A BUX 44 pontos csökkenéssel nyitott, és sokáig előző szintje alatt mozgott, a délutáni enyhe emelkedési trend eredményeként az index végül plusz 89,03 ponttal került ki a partvonalon túlra. A tőkepiaci mutató javulásához nagyban hozzájárult a Matáv, az OTP és a Richter erősödése.

2005. 03. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitáskor a BÉT-en úgy látszódott, hogy komoly gyengülési hangulatba csöppentek bele a befektetők, amelynek első lépcsője lehetett volna a tegnapi visszaesés. Végül nem következett be a sokak által elképzelt csökkenés, mivel a BUX a napközben elszenvedett 151 pontos veszteségét lefaragta, és napi csúcsán, 16 853,49 ponton zárt. A 89,03 pontos javulás nem volt túl meggyőző, a befektetők inaktív jelenléte, a bizonytalanság mind-mind azt jelezte, hogy a piac nem határozta el magát trendügyben. A kereskedés zárását követve elemzők elmondták, hogy a Magyar Nemzeti Bank félszázalékos kamatcsökkentése a vártak szerint nem változtatott a BUX irányvonalán, a napi csúcsán záró indextől a következő napokban sem lehet komolyabb elmozdulást várni. Az elemzők azzal példálóztak, hogy amíg a nemzetközi parketteken a tegnapihoz hasonló iránytalanság mutatkozik, addig a BÉT sem tud felvenni egy határozott irányt.
A forgalom 9,76 milliárd forint lett, ebből a legnagyobb részt – 3,9 milliárd forintot – az OTP papírjaira kötöttek, a banki részvények 67 forinttal értékelődtek fel. A BUX növekedését segítette még a 175 forinttal felértékelődő Richter és az öt forinttal erősödő Matáv. A kiskapitalizációjú papírokat jegyző Bumix 31,20 pontot javult, ez a növekedés jelezte, hogy néhány alacsonyabb forgalmú papír iránt nagy volt az érdeklődés. A nap nyertese a Fotex lett 9,54 százalékos drágulásával. Több mint két és fél százalékkal drágult az FHB, és öt százalékkal értékelődött fel az Inter-Európa Bank. Komoly erősödést produkált az Agrimpex is, viszont ennél a részvénynél nagyon alacsony volt a forgalom. Az Agrimpex 700 forinttal drágult annak a hírnek következtében, hogy az Investor Holding Rt. nyilvános vételi ajánlatot tett az Agrimill-Agrimpex „A” sorozatú, névre szóló törzsrészvényeire. Az ajánlat szerint az Investor 2649 forintot fizetne részvényenként. Az Investor Holding az Agrimill-Agrimpex Rt.-ben összesen 65,1 százalékos befolyással rendelkezik.
A nyersolaj árának gyengülését a profitrealizálók megjelenése okozta. A múlt héten nagyon magasra szökött az olaj ára a British Petrol amerikai olajfinomítójában bekövetkezett robbanás miatt. A haszonlefölözések mellett azért is csökkent az olaj árfolyama, mert az amerikai benzinellátás folytonosságában nem következett be változás. Az OPEC jelezte, hogy felfüggesztette a kitermelési küszöb napi ötszázezer hordóval történő növeléséről folytatott megbeszéléseket, de a tagországok legalább napi egymillió hordó nyersolajjal többet akarnak majd kitermelni.
A Nikkei visszaesése mellett gyengültek az európai tőzsdék árfolyamai is, a DAX 0,05, az FTSE 0,25 százalékkal esett vissza. A tengerentúlon a Conference Board márciusi fogyasztói bizalmi indexe a várt 102,5 pont helyett 102,4 pontot mutatott. Már a második egymást követő hónapra jelez romló fogyasztói bizalmat a gazdaságkutató csoport a tengerentúlon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.