időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Saját mobilokkal a gyakorlaton

Haraszti Gyula
2005.03.14. 00:00

Felmondhatják a norvég Kongsberg céggel kötött 36 milliárd forintos harcászatirádió-beszerzésről szóló szerződést április elején. NATO-kapcsolattartásra alkalmas tábori rádiókkal is csak a kiemelt alakulatokat szereli fel év végéig a Honvédelmi Minisztérium. Az áldatlan állapotok miatt gyakran saját mobiltelefonjukat használják a katonák a napi gyakorlatokon.

Sokszor a mobiltelefonjaikon kommunikálnak a katonák a mindennapos gyakorlataikon, mert korszerű rádiók hiányában egyes alakulatoknál szinte teljesen ellehetetlenült a tábori hírszolgáltatás – tudta meg lapunk. A jelenleg használt magyar és orosz készülékek nem alkalmasak a kapcsolattartásra a NATO-val sem. A Magyar Honvédségnek juttatott éves amerikai támogatásból sikerült ugyan beszerezni néhány modern, Harris típusú készüléket, de ezeket főként a külföldi missziókban használják a katonáink. Az idén kétmilliárd forintért kíván a szaktárca beszerezni tábori rádiókat, de ennek a keretösszegnek a nagy részét elviszi a Gripen vadászgépek fogadásához szükséges föld-levegő-föld híradó- rendszer kiépítése.
Bocskai Istvántól, a Honvédelmi Minisztérium szóvivőjétől megtudtuk: a Gripenekhez szükséges híradástechnikai eszközök mellett rövid hullámú harcászati rádiókat és URH készülékeket is szeretnének vásárolni, de az erre szánt összegből csak százas nagyságrendben szerelhetik fel a hadsereget.
*
A közbeszerzés a tárca reményei szerint még ebben az évben lezárulhat, de egyelőre csak azok az egységek juthatnak korszerű rádiókhoz, amelyek állandóan együttműködnek a NATO-partnerekkel.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter lapunknak elismerte: hallott arról, hogy a kialakult állapotok miatt néhányszor a saját mobiltelefonjaikat használták a katonák a napi feladataik teljesítése közben, de állítása szerint komoly művelet során nem kényszerült erre a honvédség.
A helyzetet súlyosbítja, hogy áprilisban felmondhatja a szaktárca a norvég Kongsberg céggel kötött, harcászati URH-rádiók beszerzéséről szóló, 36 milliárd forint értékű szerződését is, mert a társaság a HM szerint a meghatározott feltételeknek megfelelően eddig nem volt képes leszállítani az eszközöket.
Wapplerné Balogh Ágnestől, a HM jogi helyettes államtitkárától megtudtuk: a múlt hét végéig úgy tűnt, hogy sikerül beszerezni a rádiókat, de ehhez az kellett volna, hogy a Kongsberggel kötött megegyezés alapján közösen bevizsgálják a készülékeket, mielőtt újra engedélyt kérnek rájuk az Országos Rejtjelfelügyelettől. A helyettes államtitkár állítása szerint azonban a cég újabb anyagi igényeket nyújtott be a szaktárcának a bevizsgálás költségeiről, amit már nem tudtak elfogadni. A norvég társaságnak március végéig adtak haladékot, de a szerződés felmondása esetén is kötbért kell fizetnie, mert több mint egy évet késett a szállítással – tette hozzá Wapplerné.
Mint ismert, a norvég cégnek 2013-ig a honvédség alakulatai, harc- és gépjárművei számára csaknem tízezer modern rádióeszközt kellene szállítani. A mintegy tízéves futamidejű projekt végöszszege 36 milliárd forint lenne. A szaktárca állítása szerint azonban a Kongsberg rádióiról kiderült, hogy rejtjelezési hibáik vannak, ezért a HM nem fogadta el a készülékeket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.