Történelmi zuhanás

Jókora zuhanást produkált tegnap a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX, amely történelmének egyik legnagyobb esését mutatta fel. A nyitástól fokozatosan gyengülő index 16 662 pontig zuhant, ami 1220 pontos csökkenésnek felelt meg napközben. Záráskor az index 16 908 pontra korrigált vissza, ez 974,37 ponttal volt alacsonyabb a múlt pénteki értéknél. Az erőteljes visszaesést a vezető részvények eróziója okozta, de a piacon alig volt olyan részvény, amely ne gyengült volna. A nap vesztese az Egis volt 10,1 százalékos, 1850 forintos eséssel. A nemzetközi, ezen belül is az európai értékpapírpiacokon hasonló volt a visszaesés, de nem volt ennyire jelentős.

2005. 03. 17. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt a várva várt erózió, vagy csupán pillanatnyi korrekcióról van szó? Nem lehet tudni, hogy mi a határozott irányvonal. Azt azonban az elemzők is elismerték, hogy a Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt hónapokban igen jelentős emelkedések történtek, ezért várható volt egy nagyobb korrekció. A régió piacait egyaránt érintő tőkekivonási művelet sokakat meglepett. A már hetek óta gyengülő, de erőteljes határozottságot nem mutató index tegnap nyitástól kezdve beesést mutatott. A BUX 17 683 ponton nyitott és délután három óra után 16 662 ponton állt, ez mintegy 1220 ponttal volt alacsonyabb korábbi záróértékénél. A kereskedés végére erőtlen korrekció és 974,37 pontos, veszteséges zárás maradt.
Az elemzők azt nyilatkozták, hogy amennyiben a befektetők a következő napokban továbbra is eladóként jelentkeznek a parketten, az erózió tartós maradhat. A 42 milliárd forintos forgalom jól jelezte, hogy a piac komolyan a korrekcióra hajt, a vezető részvények közül kivétel nélkül az összes papír ára gyengült. A forint a bankközi devizapiacon gyengült az euróval szemben. Ez azt mutatta, hogy a spekulánsok a forintot is eladásra kínálták, tehát kiszálltak a magyar kereskedésből. A nap legnagyobb veszteségét az Egis szenvedte el 10,1 százalékos csökkenésével. A Mol 7,3 százalékkal, azaz 1205 forinttal lett olcsóbb. Az olajipari papírokra 15,9 milliárd forintnyi üzlet született. Mérsékeltnek nem mondható, de a Molnál kisebb csökkenést szenvedett el a 6 százalékkal lassuló OTP és a 6,3 százalékkal beeső BorsodChem. A montenegrói üzletére pontot tevő Matáv 3 százalékos gyengüléssel megúszta a fekete napot. A Richter 800 forintot, az FHB 600 forintot, az Antenna Hungária 125 forintot gyengült.
A tokiói értéktőzsde fő mutatója viszont mérsékelten emelkedett a Wall Street keddi csökkenése után. A piac várakozó állásponton volt az OPEC értekezlete előtt. A 225 válogatott részvény Nikkei- mutatója pénteken 52,09 pontos, azaz 0,44 százalékos emelkedés után 11 873,18 ponton zárt.
Európa vezető tőzsdéin is hasonló volt a trend, mint a miénken. Annyi volt csupán a különbség, hogy Londonban és Frankfurtban az indexek lassulása nem volt túl jelentős. Gyengüléssel indult a kereskedés a tengerentúlon is, mivel a General Motors (GM), a világ vezető járműipari cége közölte, hogy a korábban vártnál jóval kisebb lesz majd idei eredménye, részvényarányosan a nemrég jelzett 4-5 dollár helyett 1-2 dollár. Az első fél évben veszteséget írhat a vállalat, jóllehet legalább nullszaldóra, sőt kis nyereségre számított eddig.
Az GM szerint az amerikai autópiac gyengélkedése az ok. Az eredetileg 1,25 millió darabos első negyedévi észak-amerikai termelést 70 ezerrel már mérsékelte a cég. A vállalat elnök-vezérigazgatójának nyilatkozata szerint a GM az Észak-Amerikán kívüli piacokon jól teljesít, miként pénzt hozó pénzügyi részlege, a GMAC is a várakozásoknak megfelelően tevékenykedik.
A tengerentúli beszt erősítette az is, hogy az Egyesült Államok folyó fizetési mérlegének 2004. évi hiánya 665,9 milliárd dollár lett, ami rekordot jelent, miként a negyedik negyedévi 187,9 milliárd dolláros deficit is. A várakozásoknál kedvezőtlenebb adatokat szerdán hozta nyilvánosságra az amerikai kereskedelmi minisztérium. Eszerint a mérleg hiánya mintegy negyedével nőtt a múlt évben, nem utolsósorban a negyedik negyedév 22 milliárdos hiánynövekedésének eredményeként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.