Vegyes vágott

Temesi Ferenc
2005. 03. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Édesanyú
Ha valaki tudja, hogy az anyu szót rövid u-val kell írni, hát édesanyám az, aki tanítónő. Nem tréfából mondom, most nyolcvanöt évvel a vállán is az maradt. A népet neveli, na meg bennünket, a családját. Az biztos, hogy ha valamire szüksége van, vagy elromlott valami a háznál, a telefon másik végén olyan ember ül, aki azt mondja:
Ja, a Temesi tanító néninek tetszik lenni? Azonnal megyünk!
Tanítványai sokszor még a gyerekeiket is elhozták bemutatni, pedagógusnapon belefulladtunk a virágba. (Édesapám is kapott eleget.)
A legnagyobb csoda mégis az volt, hogy én az ötvenes években sose éreztem, hogy szegények vagyunk, úgyszólván nyomorgunk. Nem, mert édesanyám a semmiből is olyan finom ételt tudott főzni, hogy még most is összefut a nyál a számban.
Hogy ezúttal mégis a süteményeiről írok, annak több oka is van. Nehezebb volt akkor süteményt sütni. Volt, hogy a cukorrépát reszelte le, és áztatta ki olyan folyékony cukorfélének, mert cukor sem volt. Csokoládét is készített egy Chocolates feliratú, szeletekre rovátkált formában.
Megkérdeztem tőle, miért tesz szinte keresztben vesszőt az u-ra:
Nem tudom, szeretek kunkort tenni egy gyakran használt szó végére. Megszokás az egész, inkább díszítés. Végül is ez aláírás.
A továbbiakban anyukám géppel írt receptjeiből (az ő szavával „ételleírásokból”) válogatok. Itt is két rész van: 1. Sütemények: kelt, hajtogatott, édes vagy leveles vajas 2. Sütő nélküli sütemények. De legelőször is a
Kakaós kocka
(Ez volt az én Madelaine süteményem, Monsieur Proust.) Két-három centi magas volt, habkönnyű, a tetején porcukor. Ha anyám tudott kakaót szerezni, mindig sütött egy tepsivel. Talán ezért is maradt ki Anyukám receptkönyvéből. Ugyanilyen okokból nincs meg az olajban sütött fokhagymás kenyér vagy a spenóthoz (hogy utáltam!) tálalt győzhetetlen bundás kenyér leírása, avagy a kukoricalisztből sütött görhe sem. Az adagok 4 emberre értendők.
Fánk
(Oroszné Margittól)
1 liter tej, 1 kg liszt, 3 dkg felfuttatott élesztő, cukor, só (tojás nélküli).
A fenti anyagokat jól felverni. Kelni hagyni. Lisztes deszkára kiborítom, ráhajtom, kiszaggatom.
Forró olajba teszem, a lisztes rész felül. Egyik oldalát leborítva az edényt sütöm, másikat nem, szabadon lehet sütni.
Tejfölös pogácsa
(Enyém)
1 kg plusz 5 dkg liszt, 25 dkg margarin vagy vaj, elmorzsolni a lisztbe, 2 tojás sárgája, a doboz tejfölbe keverem a lapos evőkanál sót, kávéskanál rumot v. fehérbort, jól kidolgozom. 40 percig deszkán pihentetem. Rétestésztához hasonlóan nyújtom és hajtogatom. Még kétszer megismétlem. 20-20 percig pihentetem. Nyújtom. A tetejét a pihentetés után beirdalom. Kiszaggatom, majd tojássárgájával megkenem. Sütés előtt 10 percig pihentetem, úgy nem dőlnek el. A leveles tepertős pogácsánál ezt a közepébe szúrt fogpiszkálóval lehet elérni.
(A mai háziasszonyok már a pihentetést se bírnák, tisztelet a kevés kivételnek.)
Túrós lepény
(Rózsikától)
1 kg tehéntúró, 2 doboz tejföl, 6 tojás. 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. előre áztatott mazsola, 10 dkg vaj, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, pici só, citromhéj.
A vajat a cukorral és a hat tojás sárgájával jól elkavarom, 1 kg tehéntúrót áttörni, hozzáadni a felsoroltakat. 6 tojás fehérjét habbá felverni, s a fenti jól eldolgozott anyaghoz gyengéden hozzáadjuk. Zsírozott tepsibe öntjük, és sütjük.
(Istenem, „gyengéden”! Hát melyik szakácskönyvben írtak ilyet?)
Almás pite
(Júlia-féle, nagyon finom, sokáig eláll)
60 dkg lisztbe 15 dkg margarint és 2-3 dkg zsírt morzsolok. (Hogy szereti Anyukám e szót!) Kevés szódaport (na, olyat próbáljatok ma venni!) a lisztbe tenni, 2 mokkáskanálnyit.
1 pohár tejfölbe 2 egész tojás, 3 evőkanál cukor, pici só, mokkás kávékanál ecet.
Ezt a fenti anyaggal összedolgozom. Pihentetem. Két részre osztom. Egyik részt kinyújtva a zsírozott tepsibe teszem. Tetejét zsemlemorzsával megszórom, 20-25 cimetes cukrot (ki emlékszik rá?) szórok. Majd a tészta másik felét ráteszem. Tetejét villával megszurkálom. Tojással megkenem a tetejét, majd kristálycukorral, tört dióval finoman megszórom. Forró, előmelegített sütőbe teszem, 15-20 perc alatt kisütöm. Kis pihentetés után feldarabolom.
Felhőszelet
(enyém + Marikától)
3 tojássárgáját 28 dkg cukorral habosra keverjük. (Miért nem 30 dkg-mal?) Hozzáadunk 1 és 1 dl tejet, 28 dkg lisztet (már megint 28), amibe késhegynyi szódaport keverünk. 1 cs. vaníliás cukor, egy fél citrom reszelt héja, végül 3 tojás habja. Kizsírozunk egy közepes nagyságú tepsit, morzsázzuk. Beleöntjük a tésztamassza felét. A másik felébe púpos evőkanál kakaót keverünk, s a sárga tészta tetejére öntjük. Forró sütőbe toljuk, de közben a lángot mérsékeljük. (Vajon hogy lehetett ezt egy sparhelton [másképp sparherd, sparhet, sparhejt] – vagyis takaréktűzhely – végrehajtani? Kevesebb fát vagy szenet tettünk bele?) A tepsiben hagyjuk kihűlni, pogácsaszaggatóval félholdakat vágunk belőle. Vaníliás cukorral szórjuk meg.
Sült egér
(Ha nincs más: olajban sült tészta)
3 dkg zsírt vagy 5 dkg vajat habosra keverem, 25 dkg liszt, 1 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 2 és fél deciliter tej, só, kevés szódapor a lisztbe.
Forró olajban sütöm. Vaníliás cukorral szórom meg. Előzőleg selyempapírra szedem, ha kisült, hogy az olajat felszívja.
(Látom a félholdakat, érzem az ízt. A kezemben, a számban érzem a sült egeret. Mivé lettél, gyerekkorom?)
Szegeden tilos koldusnak lenni
A mai szegénység más, mint a mienk volt. Szegeden tilos a koldulás – mármint a belvárosban. Máshol meg nem érdemes.
A szocialista (magukat szociáldemokratának hazudó) városrablók huszonötezer forinttal büntetnék a nyomorultakat mostantól. Meg van szavazva (a leszakító Centrumpárt voksolt még velük), apelláta nincs. Hát nem egy szögényembörszánó önkormányzat ez, annyi biztos. A Délmagyarban olvasom egy Jenő nevű, ötvenéves férfi üzenetét, akinek oda kell hagynia a padot, vagyis a boltját.
Azoknak, akik a koldusokról döntenek, ilyen sorban nem volt részük, de ne is legyen. (…) Pénzt nekünk csak a legszegényebbek, a minimálbérből, nyugdíjból élők adnak.
A koldulás szolgáltatás: aki ad, azt fejezi ki, hogy ő MÉG tud adni, és nem kéreget.
A szegedi polgárok se felejtsék mindezt, amikor ezek a nagyképű, rátarti mihasznák az ő szavazatukat fogják kéregetni úton-útfélen – még a belvárosban is.
Szimultán
A mi utcánkban is zajlik az élet, itt, Újlipócia szélén. A múlt héten egy férfi áll előttem, hercig kis mozdulatokkal a zöldségesnél. Hegyezem a fülem:
Eladó: Tényleg?
Vevő: Bizony! Most volt a névnapom.
Eladó: És hogy hívják magát?
Vevő: (kihúzza magát) Zsuzsa.
Mondom, már nem sok mindenen lepődöm meg. Amikor tiszta jégpálya volt az utca, Rudi bácsi elesett. Föl is segítette két jó szándékú fiatalember. Rudi bácsi épp a bankból jött, a brifkója tele volt. Hát igen. Onnan követhették, hogy segítsenek. Rudi bácsi bánatában leitta magát, és tőle szokatlan szavakat használt a Magyalerdő nevű, emelkedett hangulatú pincepoharazóban.
Amelyet a múlt héten, akárcsak Rudi bácsit, kiraboltak. Tízezer forint váltópénzt találtak, a széfet nem tudták kinyitni. Viszont ki tudták nyitni az én szovjet gyártmányú útisakkomat, amihez nagyfokú lelemény is szükségeltetik. Dühükben a földhöz vágták. Veszteség: egy paraszt és több bábu feje.
Sokatmondó, hogy a korcsma italkészletét nem bántották a pitiáner anyagozók, akik persze sose lesznek meg, csak ha valamivel nagyobb buliba vágnak.
Pizza a jövőből
Öt év múlva ilyen lesz egy átlagos pizzarendelés. A legutóbbit azért ideírom: mindent hozott, levest, ásványvizet, salátát. A pizzát, azt elfelejtette, azt negyven perc múlva hozta a kollégája, akinek szintén nem adtam jattot.
Pizzás: Maffia Pizzéria, tessék.
Vevő: Jó nap’, szeretnék rendelni.
Pizzás: Szabad a személyi igazolványa számát?
Vevő: Várjon egy kicsit. Izé, AF szita-szita-péntek.
Pizzás: Köszönjük, Temesi úr. Látom, ön a Kifli utca, Zsömle szám alatt lakik, a Kenyér kerületben. Negyedik emelet három. Megcsinálták már a liftet? Az ön társadalombiztosítási száma izé-ecet-uborka. A mobilszáma anyám-meg-a-tyúkja-meg-én. Melyik számról hív? Hülye vagyok: itt van kiírva előttem.
Vevő: Hé, honnan tudja maga mindezeket?
Pizzás: Be vagyunk kapcsolva a hálózatba, uram.
Vevő: (sóhajt) Hát igen, szeretnék rendelni két nagy adag Húsimádó pizzát…
Pizzás: Nem hiszem, hogy jó ötlet lenne, uram.
Vevő: Hogy érti ezt?!
Pizzás: Nézze, az ön orvosi leletei azt mutatják, mintha nőne a vérnyomása, és a koleszterinszintje is magasabb egy kicsit a normál értéknél. Az ön társadalombiztosítója nem enged meg ilyen egészségtelen rendelést.
Vevő: A fene egy meg! Mit ajánl akkor?
Pizzás: Kipróbálhatná az alacsony zsírtartalmú szójababos joghurtpizzánkat. Biztos vagyok benne, hogy ízelni fog.
Vevő: Miből gondolja, hogy én szeretem az ilyen vackokat?
Pizzás: A múlt héten vette ki a Szójareceptek kövéreknek című bestsellert a körzeti könyvtárból.
Vevő: Jól van, egye meg a fene. Akkor küldjön két családi méretűt abból a… Mennyi lesz a kár?
Pizzás: Ez tényleg elég lesz a családnak is. A kár, ahogy ön mondja, 39,99 euró.
Vevő: Megadom a hitelkártyám számát.
Pizzás: Sajnálom, de csak készpénzről lehet szó. A banki egyenlege túllépte a megengedett határt.
Vevő: Ne törődjön vele. Csak küldje már azokat a pizzákat. Mennyi ideig tart?
Pizzás: Sajnálom, uram, de kicsit le vagyunk maradva. Körülbelül 45 perc lesz. Ha ön el akarja vinni, miközben készpénzt szerez, akkor siessen.
Vevő: Hogy az a kaporszakállú verje a…
Pizzás: Nana, én nem beszélnék ilyen csúnyán a maga helyében, Temesi úr. Már van itt egy kis bejegyzés egy rendőrrel történt szóváltásról is…
Vevő: (Nincs rá szava)
Pizzás: Lesz még más is, uram?
Vevő: Nem. De ne feledkezzenek meg a jutalomkólákról, amiről a szórólapjukon írtak.
Pizzás: Sajnálom uram, de a hirdetésünk egyik alpontjában az áll, hogy ingyen szódás termékekkel késői, de diétatartó cukrosokat nem láthatunk el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.