Gyengült a forint

Gyengüléssel zárta a kereskedést tegnap a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényeit jegyző index, a BUX. A közepes forgalom és a jobbára gyengülő vezető részvények azt sejtették, hogy a tőzsdei mutató ezúttal profitrealizálás miatt mérséklődött. Szakemberek szerint a következő napokban tovább folytatódhat a gyengülő trend, mivel határozott irány nem tud kialakulni. A pesti piaccal ellentétesen mozogtak viszont a nagy nemzetközi indexek. A forint kurzusa nem reagált a jegybank tegnapi 0,25 százalékos kamatcsökkentésére, és gyengült.

2005. 05. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyed százalékot meghaladó csökkenéssel 16 447,26 ponton zárta a kereskedést a pesti tőzsde indexe, a BUX. Az 57,44 pontos gyengülést az okozta, hogy a befektetők bizonytalanok a jövőbeni árfolyammozgások tekintetében, így a múlt héten megtermelt profitot lefölözték. Igaz volt ez a megállapítás szinte az összes vezető részvényre, kivételt jelentett viszont a 320 forinttal dráguló Richter. A forgalom 15,35 milliárd forint lett, ebből a 7,26 százalékkal beeső Magyar Telekom (MT) részvényeire 8,3 milliárd forintnyi üzletet kötöttek. A távközlési papírok osztalékszelvény nélkül forogtak tegnap, így érthető volt a részvényekben bekövetkezett eladói nyomás. Lefelé mozgott még a 165 forinttal lassuló Mol, a 81 forinttal gyengülő OTP is. Az amúgy érdektelen kereskedés során az Antenna Hungáriáról megjelenő pletykák némi üde színt jelentettek a sivár piacon. A portfolio.hu információi szerint még a mai napon ismertté válhat az a rövidített vevői lista, amely azokat a cégeket tartalmazza, amelyek kötelező érvényű ajánlatot tehetnek a műsorszóró állami tulajdonban lévő részvényeire. Az adatszobába történő belépésre jogosító döntést nem erősítette meg az Állami Privatizációs és Vagyonkelező Rt. Az internetes gazdasági hírportál információival párhuzamosan az Antenna Hungária 11,479 százalékát birtokló Kafijat Kft. közölte, hogy eladta részesedését a Firthlion Ltd.-nek. Mint ismert, a Kafijat csupán pénzügyi befektetőként jelent meg az AH tulajdonosai körében, így a társaság érdekelt a magas felvásárlási ár elérésében. Az AH árfolyama tegnap 15 forinttal értékelődött fel. A kis forgalmú részvények sorából 115 forinttal drágult a TVK, és 290 forinttal erősödött az Egis. Az FHB ára 215 forinttal lett olcsóbb. A bankközi devizapiacon a forint követte a régiós irányzatot, azaz a zlotyval együtt gyengült. A devizapiac nem reagált érdemben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedszázalékos kamatcsökkentésére, és délutánra az euró 252,06–252,72 forintra drágult.
A nemzetközi tőkepiacokon jobbára erősödő irány alakulhatott ki, a befektetők optimistán viselkedtek, és erőteljes vételi trendet alakítottak ki. A tengerentúlon is javulást jeleztek az árfolyammutatók, a nap hírei közé tartozott, hogy a repülőgépgyártók többmilliárdos szubvenciói okán az USA és az EU között kirobbant vita megterhelheti akár a politikai kapcsolatokat is – véli Thomas Pickering, a Boeing alelnöke. A felek kölcsönösen úttípusok bújtatott állami támogatással történő kifejlesztését vetik egymás szemére immár évek óta. Az egykori diplomata a tárgyalásos rendezés híve. A Boeing kész lenne lemondani minden állami támogatásról abban az esetben, ha az Airbus is ezt teszi – írta az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.