Csúcson a Richter

Nem szűnt meg a térség tőzsdéin jelentkező vételi nyomás a hét első napján sem: ahol pénteken bezártak a kelet-közép-európai piacok, ott folytatták tegnap. A BUX 10 pontos növekedéssel nyitott, és délben már 165 pontnyi pluszban volt. A magas forgalom és a dráguló részvényárak kapcsán elemzők azt nyilatkozták, hogy a BUX lassan-lassan újabb csúcsot fog megdönteni.

2005. 06. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újból felértékelődnek a térség tőkepiacai, az elmúlt hónapokban jelentős tőkekivonás következtében átrendeződtek az erőviszonyok a kelet-közép-európai parketteken. A profitrealizálási trend nemcsak a tőzsdei indexeket és az általuk jegyzett részvények árát gyengítette, hanem a pénzpiacokat is. A befektetők véleménye nem változott, a piac vételre ajánlott, ezt jelezi a múlt héten elkezdődött emelkedési hullám is, a szakértők többsége arra számít, hogy a BUX a korábbi történelmi csúcsát megdönti. A tegnap is a javulás jegyében zajlott, a BUX nyitást követve emelkedett, az első másfél órán belül napi csúcsára ugrott. A délután a nyári semmittevés jegyében zajlott a Deák Ferenc utcában, majd az utolsó félóra a megugrásokkal és gyors nyereséglefölözéssel folytatódott. A nap végén az index 88,81 ponttal állt előző szintje felett, ami 0,49 százalékos javulásnak felelt meg.
A BUX emelkedésével párhuzamosan a forgalom is megnőtt, a nagyobb kötéseknek köszönhetően tegnap a BÉT részvénypiaci forgalma meghaladta a 21,5 milliárd forintot. Legkeresettebb papír a 0,6 százalékkal dráguló OTP volt, míg a legnagyobb megugrást a gyógyszergyártó szektor produkálta. Az Egis 3,97 százalékkal, a Richter 3,16 százalékkal – történelmi csúcsára – 29 000 forintra ugrott. A korábbi napokban tapasztalt Richter-gyengülés és az elemzők által közzétett optimista megnyilvánulásoknak megvolt a hatásuk, így már az sem elképzelhető, hogy egy-két héten belül 32 ezer forint közelébe juthat. A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben erősödött, a BÉT zárásakor a magyar fizetőeszköz a 249,41/71-en állt, ami 0,20 forinttal volt alacsonyabb a pénteki szintjénél.

Vásárlásra kész a BÉT. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Rt. és a Budapesti Árutőzsde (BÁT) élni fog elővásárlási jogával a Keler értékesítése esetén, bármilyen formában történjen is az – közölte a BÉT elnöke. A kormányhatározat szerint az MNB tulajdonában lévő 53,33 százaléknyi Keler-részvényt az ÁPV Rt. értékesíti. A részvények eladását megelőzően a központi elszámolóházként és értéktárként működő Kelerről leválasztják a központi értéktárat. A 4,5 milliárd forint jegyzett és több mint 12,6 milliárd forint saját tőkéjű Keler Rt. 26,6 százaléka a Budapesti Értéktőzsde, 20 százaléka pedig a BÁT tulajdona. – A BÉT szempontjából mindegy, hogy milyen megoldást vagy közvetítőt vesz igénybe az MNB a Keler-részesedés értékesítéshez, a vételi szándékunk változatlan, az elővásárlási jogunk él, és azt érvényesíteni is fogjuk – mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke az MTI-nek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.