A kenyér íze

Illés Sándor
2005. 07. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyentájt abban a régi-régi nyárban a nagyapa kézen fogott, és megindultunk ketten a határba. Az ilyen utakra mindig magával vitt engem, talán hogy okuljak. Végigmentünk a Gyepsoron, majd a réten, és a nagy fűzfáknál balra kanyarodva elértünk a búzatáblánkhoz. A nagyapa ott derűs, szép mozdulattal letépett egy kalászt. Megszagolgatta, majd a tenyerében szétmorzsolta. A pelyvát szétfújta, a búzaszemekből néhányat a szájába vett, és összerágta. Hunyt szemmel ízlelgette. Kenyéríze lehetett.
Aztán mentünk vissza a faluba, és vittük a hírt, akivel csak találkoztunk útközben, elmondtuk neki: elérkezett az aratás ideje. Maholnap vágni lehet a rendet.
És akkor mintha minden megtelt volna feszítő izgalommal. Zengő kalapácsütések kiáltoztak egymásnak egyre szaporábban: kalapálták a kaszák élét az üllőkön. Nálunk a nagy eperfa alatt kalapálta élesre a kaszát az apám. Előkerült a sarló is. Eleinte mi magunk arattunk kis földünkön, apa vágta a rendet, és a mama felszedte nyomában a sarlóval, én meg a kötelet teregettem, amellyel összehurkolták a kévét.
Akár a nyarat üdvözlő madarak, úgy kiáltoztak az üllők, a kalapácsok. Aztán egyszerre csak nagy csend támadt. Mintha kihalt volna a falu, mindenki a határban dolgozott. A tarlókon, búzamezőkön dobogott az élet szívverése: a kenyérnek valót takarították be, és ez szent munka volt.
A levegőnek is kenyéríze volt, szinte bele lehetett harapni ilyenkor a nyárba. Másképpen csiviteltek, énekeltek a madarak is. A nagymama főzött nekünk, aratóknak, levest is hozott ki a nagyapa kék zománcos kannában, és egy nagy tálban fánkot. Ültünk ebédidőben a nagy akácfa alatt, és lekvárt csepegtettünk a fánkra. Aztán munka végeztével a nagyapa felgereblyézte a tarlót, hogy minden elhullott búzaszál egybegyűljön.
Egyszer apám kaszája megsebesített egy kis fürjet. Este hazavittem a madarat, ápolgattam, babusgattam. Fel is gyógyult, s elröppent. Sokáig vártam vissza, de a mama azt mondta, hogy a fürjek sose térnek vissza.
Micsoda emlékezetes napok, hetek voltak ezek! Előbb az aratás, aztán következett a hordás, az asztagba rakás, majd a cséplés. Zúgtak a cséplődobok hajnaltól késő estig.
Később már apám sem bírta a kaszát, nehéz munka volt az aratás. Kiadtuk részre. Sok volt mifelénk a szegény ember, aki eljárt napszámba. Ha sikerült részes aratást vállalnia, egy hét alatt megkereste az egész családja évi kenyerét. A részes aratóknak is a nagymama főzött, emlékszem, kedvenc ételei közé tartozott a galambpaprikás. Az ebédet akkor már én hordtam ki az aratóknak a forró nyárban. Azon a régi úton, amelyen valaha a nagyapával mentünk búzaszemkóstolóra. Legtöbbször én is az aratókkal ebédeltem, s hordtam aztán nekik a vizet is a tarlóra, hogy ne szomjazzanak. Manapság már nem felesel egymással a kaszakalapálók üllője, s nem zúgnak kora reggeltől késő estig a cséplődobok. A nyár sok évtizeden át megszokott éneke némult el talán örökre. Eltűntek a tarlókról a búzakeresztek is, nem hordják nagy szekereken a szérűkbe meg asztagokba a búzát, a kombájn learatja, és nyomban ki is csépeli, csak raktárba kell szállítani a szemet. A kenyérnek valót.
Könnyebbé vált a munka, nincsenek aratók, de eltűnt egy szín is a paraszti életből. Én annak a régi aratásnak a hangulatát siratom. Aratni valaha férfias munka volt, erőpróbáló, nemes tevékenység. És minden más hozzákapcsolódó tevékenység is. Például a kenyérsütés.
De hol vannak már a régi paraszti banyakemencék?
Nagyobb részüket elbontották, lerombolták, már a kenyeret sem sütik otthoni kemencében. Pedig milyen csodálatos élményt jelentett egy-egy házi kenyérsütés! Kora hajnalban keltek az asszonyok, dagasztottak, kelesztettek, aztán befűtötték az öreg kemencét a szárízikkel, és lapáton betolták forró gyomrába a kenyeret. Micsoda íze volt, csak úgy hersent a kés alatt. A nagyapa vágta fel, szertartásosan keresztet rajzolt rá, mintha megáldaná. A paraszti munka legszebbikét. A szüle meg fonott kalácsot sütött, a tepsiben elfért mellette egy galamb alakúra formált vakarék. Szakasztott olyan volt, mint az a régi, sebzett fürj, amelyik elrepült…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.