Kóka volt cége az óriástenderen

Az egyik legnagyobb informatikai beruházás utolsó pályázati fordulójába jutott konzorcium egyik tagja egy olyan cég, amely korábban Kóka János gazdasági miniszter érdekeltségébe tartozott. A közbeszerzési eljárást az egyik pályázó cég megtámadta. A nyertesnek olyan rendszert kell kiépítenie, amely lehetővé teszi egyes kórházak között a gyors információcserét a betegekről.

2005. 07. 29. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtámadta az egyik pályázó cég, a Fornax Rt. az idei év legnagyobb egészségügyi-informatikai beruházásának, a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (Hefop) közbeszerzési eljárását. A jogorvoslati eljárásban, amelyet tegnap tárgyalt a Közbeszerzési Döntőbizottság, a társaság azt kérte: a testület állapítsa meg a jogsértést és semmisítse meg a 700 millió forint értékű fejlesztés pályáztatásának eddigi eredményét. A kifogás szerint a pályáztatást és értékelést lebonyolító társaság, az OKFON Közbeszerzési Rt. nem határozta meg egyértelműen az elbírálás szempontjait, s a „továbbjutó” cégeket szubjektív értékelés alapján választotta ki. Figyelemre méltó, hogy a tender végső fordulójába bekerült az a konzorcium, amelyben a Meditcom Kft. is részt vesz. E cégben Kóka János tavaly októberéig jelentős mértékű tulajdonrésszel rendelkezett. A tegnapi tárgyalásán a pályáztatást lebonyolító cég képviselője elismerte: szubjektív szempontok is szerepeltek a továbbjutó cégek rangsorolásánál, ám úgy vélte, törvényesen jártak el.
*
A jogorvoslatot kérő Fornax Rt. képviselője ezzel szemben azt közölte: előzetes prekoncepció szerint történt a sorrend megállapítása, azaz az értékelésnél a már előre kiválasztott cégekhez rendelték hozzá a bírálat szempontjait.
Nem jutott be a pályázat második fordulójába egy másik induló, a T-Systems Hungary Kft. sem. A cég kormányzati értékesítésért felelős igazgatója, Rammacher Csaba lapunk érdeklődésére közölte: nevetséges volt a közbeszerzés értékelési eljárása. Mint fogalmazott, erősen megkérdőjelezhető az a pályázat, amelyben a világ legnagyobb informatikai cégével, az IBM-mel és Európa legnagyobb szoftvertársaságával, az SAP-vel alkotott konzorciumukról a bírálók azt állapították meg, hogy referenciáik nem megfelelőek.
A HEFOP elnevezésű program célja, hogy fejlessze az egészségügyi informatikát a kiválasztott fekvőbeteg-intézményekben, azaz a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, valamint a Pécsi Tudományegyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában. Megvalósulhat az új rendszerrel az intézmények közötti és intézményeken belüli gyors információcsere. Nem kell például papíralapú zárójelentéseket, korábbi leleteket, vizsgálati eredményeket, röntgenfelvételeket vinnie a betegnek, ha ismét kórházba kerül, azok ugyanis bármelyik, a hálózatba bekapcsolt intézményben lehívhatók lesznek. Így megvalósulhat a „lelet utazik, nem a beteg” célkitűzés, és elkerülhetők lesznek a feleslegesen elvégzett, ismételt vizsgálatok – hangsúlyozta a fejlesztés jelentőségét Rácz Jenő egészségügyi miniszter, egy korábbi sajtótájékoztatón. Elmondta azt is: cél az, hogy a rendszerbe a teljes ország bekapcsolódjon.
A beruházás első ütemére kiírt, s most megtámadott pályázat tehát nagy jelentőséggel bír, a nyertes cég ugyanis nyilvánvalóan eséllyel pályázik majd a további, sokmilliárdos fejlesztésekre is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.