Magas a forint ára?

Jobbára a vállalati hírek mozgatták tegnap a tőkepiacokat, a negyedéves gyorsjelentések napközben látványos emelkedéseket indukáltak. Hasonlóan tartós maradt tegnap is a pesti növekedési trend: a BUX újabb történelmi csúcsot döntött, köszönhetően a Mol és a Richter drágulásának. A jelentős, húszmilliárd forint közeli forgalom azt mutatta, hogy dől a pénz a magyar parkettra. Azok a jóslatok, amelyek korábban azt jelezték, hogy akár 21 ezer pontos szint is elérhető, beváltak, bár kérdéses, hogy a 20 500 pont napokon belül felülmúlható-e.

2005. 07. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeleg a magyar gyorsjelentési dömping, az elemzők találgatnak, a befektetők viszont optimisták, és vételi megbízásaikkal bombázzák a brókereket. A piac már lassan két hete folyamatosan kitör a megszokott nyári uborkaszezoni semmittevéséből. Így történt ez tegnap is, amikor az index a kereskedés egész ideje alatt növekedett. A rakétaszerű emelkedés, a magas – 19,449 milliárd forintos – forgalom azt mutatta, hogy a befektetők kedve nem lankad. A BUX 20 523,32 ponton, 268,59 ponttal emelkedve zárta a napot.
Szakértők szerint a BUX növekedését a várhatóan kedvező vállalati gyorsjelentési adatok okozzák. A piac arra számít, hogy a meghatározó nagy tőzsdei cégek kedvező eredményekkel rukkolnak elő. Ezt előlegezték meg a befektetők tegnap és a korábbi napokban is.
A vezető részvények közül a napi és történelmi csúcson záró Mol és a Richter határozták meg a tőzsde irányvonalát. Az olajipari papírok 620 forintos javulással, 19 910 forinton, a gyógyszergyártó részvényei 31 045 forint zártak. A Mol 5,89 milliárd forintos forgalmat bonyolított. Kevésbé segítette a BUX növekedését az éppen korrekcióban lévő OTP és a 8 forintos növekedést felmutató MTelekom.
Elemzők jelezték, hogy miként a Moltól és a Richtertől kedvező negyedéves jelentést várnak, hasonlóan pozitívat jósolnak az OTP-nek is.
A kis forgalmú részvények egymást próbálták túllicitálni, szinte az összes kis kapitalizációjú papír ára drágult; az Antenna Hungária 35 forinttal, a BorsodChem 67 forinttal, az Egis 125 forinttal, az FHB 2 forinttal javult. Négy százalékkal nőtt a Rába kurzusa is.
A következő napoktól a szakértők korrekciót várnak, mivel a piac háromnapos felértékelődése miatt a befektetőt profitot realizálhatnak. Arra, hogy a fordulat mikor következik be, nem tudtak pontos választ adni az elemzők, de a pénteki napot szinte biztosra veszik, hogy az egyik gyengülő nap lehet.
A bankközi devizapiacon a forint tovább erősödött, a BÉT zárásakor a hazai fizetőeszközt az euróval szemben 244,70–245,25 forint között jegyezték. A forint erősödése is azt mutatta, hogy a pénzpiacon folyamatosan jelentős mértékű tőke jelenik meg.
Emelkedéssel zárta a kereskedést a japán Nikkei 225 index is: a szigetország tőkepiaci indikátora 0,83 százalékkal növekedett. A piacot a mikroelektronikai cégek eredményei erősítették, a nemzetközi és hazai csipgyártók gazdálkodási adatai a korábbi évek viszszaesését követve egyre jobbak. Meghatározóak az Advantest és a NEC eredményei voltak, de a technológiai szektor más szegmensében is hasonló eredményjavulások történtek. Az Advantest közölte, hogy jobb eredményeket jelentett a második naptári negyedről az első negyedévihez képest. A lapkagyártók piaci árcsökkenés okozta nehézségeit tükrözve, az üzemi eredménye 47,5 százalékkal, 11,77 milliárd jenre csökkent az egy évvel korábbi 22,4 milliárdhoz képest, de 60 százalékkal több volt, mint a naptári első negyedévben
– írta az MTI–Eco.
Európában is az eredmények határozták meg a piaci hangulatot. A napközben felívelő, majd a zárás előtt gyengülő indexekre hatást gyakorolt a francia–olasz csipgyártó STMicroelectronics 26 millió eurós adózott eredménye, ami 82 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbi 142 milliónál. A visszaesést az átszervezéssel, egyes termékek gyenge keresletével indokolták.
New Yorkban a Boeing negyedéves gazdálkodási adata pesszimizmust okozott, az eladások növelésével büszkélkedhető repülőgépgyártó adózott eredménye viszont a fenti időszakban 566 millió dollárra csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.