Nevekkel bajlódik a brit miniszter

Egyszerűen megjegyezhető és az angol anyanyelvűek számára könnyen kiejthető, egységes, egy szótagú európai vezetéknevek bevezetésének ötletével lepte meg európai uniós munkatársait egy brüsszeli tanácskozáson Jack Straw brit külügyminiszter. A politikus ugyanis – partnereit rendszeresen megmosolyogtató módon – sokat küszködik a nem angol nevekkel.

MTI
2005. 07. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az jutott eszembe, hogy ha már az európai egység erősítéséről beszélünk, talán fel kellene vetnünk a névharmonizáció kérdését is – mondta Jack Straw brit miniszter tréfásan az Európai Bizottság egyik ülésén a körülötte ülő politikusoknak. – Legjobb volna, ha az egységes európai nevek jól hangzó, egy szótagú angolszász nevek lennének, hiszen azokat olyan könnyű kimondani – fűzte hozzá Straw. Külön megdicsérte a brit politikus azokat, akik már most is szépen megjegyezhető, és általa is könnyen kimondható névvel büszkélkedhetnek. Köztük Elmar Brokot, a bizottság német elnökét, valamint a testület egyik finn tagját, Alexander Stubbot. (A név jelentése magyarul: rönk, tuskó.)
Pedig a jól hangzó, frappáns angol nevek viselőinek az élete sem fenékig tejfel – derült ki a finn válaszából. – A nejem angol, a neve pedig Innes, de cseppet sincs kedve ahhoz, hogy Stubb Innes (magyar fordításban zömök, köpcös, tuskó Innes, egybeolvasva pedig „bunkóság”) legyen.
Straw egyébként a múlt héten egyszer már derültséget keltett a hosszú nevekkel szembeni gyógyíthatatlan ellenszenvével. Miután többször és hosszasan küszködött Giorgiosz Dimitrakopulosz görög európai parlamenti képviselő nevének kiejtésével, végül feladta, és hálásan elfogadta a német bizottsági elnök, Elmar Brok javaslatát, miszerint hívja görög kollégáját egyszerűen George-nak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.