Védőoltás a természettől

Egy átlagember szervezetébe évente több mint négy kiló növényvédő és tartósítószer kerül be a táplálékkal együtt, ezért hiába próbál egészségesen élni, egyre nagyobb a rák kockázata. Két évvel ezelőtt nagy hazai és nemzetközi sajtóvisszhangot kapott egy egri kutatólaboratórium kísérlete, amelyben gyümölcskoncentrátumot használtak különböző daganatos megbetegedések gyógyítására. A kutatók azóta új módszert találtak a betegség korai felismerésére is.

2005. 07. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százhúsz éves korunkig is élhetnénk a tudósok szerint, de ehhez el kellene kerülnünk minden betegséget és ártó tényezőt. A modern kor azonban olyan gépeket, váratlan élethelyzeteket és korábban soha nem tapasztalt hatásokat szabadít ránk, amelyekhez nincs időnk alkalmazkodni. A felmérések szerint a környezeti ártalmak 30–50 százalékban felelősek egészségi állapotunkért, a helytelen életmód okozza a problémák harmadát, a gének pedig a bajok tíz százalékáért felelősek, és legalább ugyanekkora gondot jelent az egészségügy (!) állapota is.
Mivel testünk a táplálékból építi újra önmagát, nagyon fontos, hogy mit eszünk átlag nyolcvanezer étkezésünk során. Az egyik Nobel-díjas magyar, Szent-Györgyi Albert így vélekedett erről a kérdésről: „A levegő tisztasága, nedvességtartalma és hőmérséklete, a zaj és az izgalom, a fizikai munka mennyisége mind igen fontosak. De a környezetünkkel való kapcsolatunkban az egyik legalapvetőbb tényező az étel, mivel környezetünk az ételek formájában hatol be szervezetünkbe a legközvetlenebbül.”
Mivel az utóbbi negyed században kilencszeresére nőtt a műtrágya és harminckétszeresére a növényvédő szerek használata, tudtunkon kívül bekebelezzük az egész periódusos rendszert, a vegyelemek legkülönfélébb kombinációját. Egy átlagember több mint négy kiló növényvédő és tartósítószert fogyaszt el évente, és ebben még nincsenek benne az ivóvízzel és a levegővel a szervezetbe jutó anyagok. A salaktalanítás tehát a szervezet egyik legfontosabb feladata, ehhez adódik a különféle sugárzások, a dohányfüst és az allergének káros hatásainak kiküszöbölése.
Szent-Görgyi Albert a kutatásai során felfedezte az antioxidáns, antikarcinogén és gyulladáscsökkentő, tehát egészségvédő és betegségmegelőző hatású flavonoidokat, ám a később azonosított C-vitamin miatt kevés figyelem jutott korábbi teljesítményére. A természetes antioxidánsokra a hetvenes évektől irányult nagyobb figyelem. Ma már több mint ötezerféle ilyen vegyületcsoportot ismerünk, és ezek zöme a különféle gyümölcsök héjában, magjában, vagy például a szőlő kocsányában található.
Jelentőségüket bizonyítja az a tény, hogy ötvenszer erősebbek a két legismertebb antioxidáns anyagnál, a C- és az E-vitaminnál!
Magyarországon egy egri kutató állított elő hétféle gyümölcsből kivont flavonoidkészítményt. Szabó László (aki végzettsége szerint matematika–technika szakos tanár) 1995-től kutat ezen a területen, az új szer két éve jelentős hazai és nemzetközi sajtófigyelmet kapott. Szabó azt állítja, hogy találmánya gyakorlatilag védőoltás a daganatok ellen, vagyis megtalálta a „rák Sabin-cseppjét”. Ember István daganatkutató, a Pécsi Egyetem Általános Orvoskara Orvosi Népegészségtani Intézetének igazgatója egy konferencia nyomán vette fel a kapcsolatot az egri kutatóval, majd állatkísérletekbe kezdett, hogy megvizsgálja a szer hatását.
Az első szakaszban az egyik legerősebb rákkeltő hatású anyaggal oltották be a kísérleti állatokat, utána az új magyar fejlesztésű koncentrátumból adtak nekik. A vizsgálat eredménye szerint az állatoktól nyert mintákban, illetve a vizsgált szervekben több, a rák kialakulásában szerepet játszó gén aktivitása nem növekedett meg a rákkeltő anyag befecskendezése ellenére sem, így talán nem túlzás azt a következtetést levonni, hogy az anyag gátolhatja a rákos daganatok kialakulását.
Egy gondolat erejéig álljunk meg a kóros sejtszaporulatnál. Szervezetünk állandóan termeli az új sejteket, ám a másolás során gyakran történik hiba, ennek következtében pedig génkárosodás. Egy egészséges emberben – az életmódjától függően – több százezer daganatos sejt keletkezhet naponta, de ideális esetben a testünkben dolgozó úgynevezett javítógének kiszűrik őket. A baj az, hogy e „kapuőrök” kapacitása és működőképessége véges, így a daganatos sejtek – vagy legalábbis egy részük – bent maradnak a szervezetben. Még ez sem jelenti feltétlenül a rák kialakulását, hiszen az immunrendszer is megpróbálja semlegesíteni őket, de a lehetőség adott: a kóros sejtek bármikor megállhatnak valahol, osztódni kezdenek, és létrejön a daganat. A feladat tehát világosan megfogalmazható: olyan szert kell találni, amely kiszűri ezeket a sejteket.
Ember István rövid távú állatkísérletei során (az első eredményeket áprilisban ismertetik egy pécsi nemzetközi konferencián) azt tapasztalták a kutatók, hogy a rák kialakulásáért felelős három kulcsgén aktivitása nem emelkedett a magyar szerrel kezelt kísérleti patkányokban annak ellenére, hogy folyamatosan kapták a rákkeltő anyagokat. Kipróbálták a szert úgy is, hogy daganatokat ültettek az állatok szervezetébe, majd adtak nekik a készítményből. A gyümölcskivonatot fogyasztó állatokban a daganat sokkal lassabban növekedett, mint az ezt nem kapó társaiknál, sőt a szérum legújabb változata több állatnál teljesen leállította a kóros sejtburjánzást. A hosszú távú kísérletek egy év múlva érnek véget, ám azt is fontos megjegyezni, hogy ami beválik az állatoknál, nem biztos, hogy ugyanannyira hatásosnak bizonyul az ember esetében is.
A másik fontos kérdés a daganatos betegek gyógyításában, hogy mikor veszik észre a betegséget. Ezt illetően egy másik magyar kutató eredményei hozhatnak áttörést: Mink János professzor, az MTA Kémiai Kutatóközpont szerkezetkutatási főosztály molekulaspektroszkópiai osztályának vezetője egy általa kifejlesztett új módszer segítségével, bőr- és hajvizsgálattal kilencvenöt százalékos bizonyossággal tudja kimutatni egészen korai stádiumban a szervezet fiziológiai állapotának változását, így a kóros sejtek elszaporodását is. Más módszerek – például a komputertomográf vagy az ultrahang – esetében ugyanis csak akkor vehető észre a baj, amikor már diónyi daganat alakult ki a testben, s nem mellékesen a két utóbbi módszernek nagyobb a hibaszázaléka is. Mink János 2002 nyarán huszonöt, számára ismeretlen páciens haját vizsgálta meg az általa kifejlesztett módszerrel, és azt állította: öten egészségesek, húszan pedig mellrákban szenvednek. Az ellenőrzés során kiderült, hogy mindössze egyetlen esetben tévedett! Az új módszerrel évente ötezer beteget vizsgálnak meg Magyarországon. Az eljárás lényege abban áll, hogy a C–14-es izotópvizsgálattal pontosan mérhető, mennyi káros anyag halmozódott fel a hajhagymákban, ami egyértelműen utal a szervezet méreggel való telítettségére. A bőr infravörös sugárral való színképelemzésénél pedig következtetni lehet annak kémiai összetételére, amely elárulja a szervezet állapotát, és utal a betegségekre is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.