Bizonytalan piac

Hullámzó hangulat, vegyes, óvatos befektetői kedv közepette kereskedtek tegnap a pesti parketten. A BUX a nyitást követve javult, majd hirtelen bebukott, és ki sem tudott lábalni a veszteséges tartományból. A nap vesztese az OTP lett 1,5 százalékos beesésével és közel ötmilliárd forintos forgalmával. A bankközi devizapiacon a forint a napközbeni gyengülését délutánra korrigálta. A nagy nemzetközi tőzsdéken is gyengülést mutattak az indikátorok, a Nikkei 0,78, a DAX 0,99, az FTSE 0,22 százalékkal gyengült.

2005. 08. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nap fel, egy nap le – ezekkel a szavakkal lehet jellemezni az elmúlt napok eseményeit és a tegnapi kereskedést is, hiszen a BUX 153,73 pontos csökkenéssel zárta a napot. A szerdai 21 000 pont fölé emelkedés és a befektetők ideges hangulata azt okozta, hogy nagyon gyorsan realizálták az invesztorok a hasznukat. A magyar index tegnap reggel 21 107 pontig emelkedett, majd hirtelen beesést követve jelentős gyengülést szenvedett el. A tartós, egész napos zuhanást követve a BUX 20 874,62 ponton landolt. A 14,5 milliárd forintos forgalom és a jobbára gyengülő részvényárak azt jelezték, hogy azoknak az elemzőknek van igazuk, akik a befektetők bizonytalanságával magyarázzák a pesti piac ingatag mivoltát.
A legtöbb spekuláns nem mer ilyen időkben a parkett közelébe merészkedni, hiszen a BUX hullámzása mellett a határidős kontraktusok azt jelzik, hogy a merészek a gyengülés mellett teszik le a voksukat. Nem történt ez másképpen tegnap sem, amikor a vezető részvények sorából egyedül az Molnak sikerült javulással zárnia. Az olajipari papírokat két tényező drágította, a nemzetközi piacokon jelentkező olajár-növekedés és a Lehman Brothers felértékelése. A neves befektetési tanácsadó szerint az OMV eredményei nem a vártakat mutatta, ezért, ha választani kell, akkor a térség olajipari cégei közül inkább a Molt javasolja vételre, mintsem a magyar társaság legnagyobb riválisát, az osztrák OMV-t. A Mol mellett a Lehman Brothers a Statoilt és a Repsolt ajánlja túlsúlyozásra – írta a portfolio.hu.
A gyengélkedő vezető részvények sorából kiemelendő az 1002 forintig ugró, majd 7 forintos csökkenéssel, 983 forinton záró Magyar Telekom. A távközlési részvények árfolyama jól mutatta a befektetők ideges, határozatlan magatartását. Ugyan az MTelekom néhány napja fokozatos dráguláson esett át, de a szerdai 1000 forintos határvonal megközelítése programozott eladásokat gerjesztett. Hasonlóan lefelé mozgott és a nap egyik meghatározó vesztéségét könyvelte el az OTP. A banki részvények közel 5 milliárd forintos forgalom mellett 1,5 százalékkal, a Richter 0,81, az Egis 0,77 százalékkal gyengült. A kisforgalmú részvények közül az FHB és a Graphisoft ára drágult a legjobban, a jelzálogbank részvényei 2,22 százalékkal, a szoftvergyártó 2,35 százalékkal javult.
A bankközi devizapiacot a lengyel parlamenti választások előtti hangulat és a török uniós csatlakozási tárgyalások közeledte határozta meg. A forint az euróval szemben napközben gyengült, majd délutánra visszaerősödött. A BÉT-en történt eseményekhez hasonló lassulást jeleztek a nagy nemzetközi tőkepiacok is, a tokiói, a londoni és a frankfurti tőzsdén gyengülést mutattak az indexek. Ellentétben viszont a tengerentúlon nem túl határozott javulás volt tapasztalható.

Lengyel nyugalom. A legfrissebb közvélemény-kutatások megnyugtatták a befektetők kedélyeit, és a jelek szerint a szeptemberi lengyelországi általános választásokkal kapcsolatos kockázatok túlnyomó hányadát már diszkontálta a piac. A legtöbb befektető már túl van a lengyel papírok arányának csökkentésén portfóliójában, így a zlotyárfolyam esetleges ingadozása esetén sem kell szeptember 25-ig jelentősebb tőkekivonásra számítani.
„A Lengyelországban kitartó befektetők hosszú távra kötelezték el magukat, és nem tudnak jelenleg olyan választási eredményt elképzelni, amely befektetéseik kivonására késztethetné őket” – jelentette ki az egyik nagy londoni befektetési bank lengyelországi igazgatója.
Az IMF előrejelzései szerint a piacok „goodwill-lökést” adhatnak a koalíciónak, amennyiben a választások után nem késlekednek bejelenteni a reformokat. Helyi elemzők szerint azonban az első törvények elfogadása hónapokat is igénybe vehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.