Drágult az OTP

Általános gyengülési hullám tarolta le a magyar és a nemzetközi tőkepiaci árfolyamokat, a BUX ugyan napközben 120 pontos emelkedést is fel tudott mutatni, de a délután keletkezett eladói nyomás hatására zárásra 212,47 ponttal esett vissza. A nagyobb európai parkettek 0,5 százalék körül gyengültek, a legnagyobb ázsiai piacon a Nikkei 225 index 0,35 százalékkal mérséklődött, emelkedéssel nyitottak viszont az amerikai tőzsdék. A bankközi devizapiacon a forint árfolyama 0,20 forintos javulást mutatott az euróval szemben.

2005. 08. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszakadt a korrekció, tegnap a BUX már nem a nyereséges zónát preferálta, a befektetők a nemzetközi trendeket követve az eladói oldalra álltak át. A magyar tőzsdei indikátor 50 pontos csökkenéssel nyitott, majd egy kisebb hezitálást követve átlépte előző záróértékének határvonalát, s javulni kezdett. Délelőtt és koradélután az index árfolyama erősödött, majd zárás előtt másfél órával határozott zuhanást produkált. A kereskedés végén 212,47 ponttal csökkenve 20 632,26 ponton lépett a partvonalon túlra.
Jelentős, 18,58 milliárd forintos forgalom mellett a vezető részvények többsége – az OTP kivételével – gyengült, az MTelekom 15 forinttal, a Mol 335 forinttal, a Richter 875 forinttal lett olcsóbb. Az OTP papírjai a piaci trendekkel ellentétesen erősödtek, a héten felminősített OTP-részvények tegnapi 14 forintos drágulására nagy hatással volt az a bejelentés, hogy Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója jelentős meny-
nyiségű OTP-papírt hívott le a bank opciós programja keretében. E hír a befektetőket arra inspirálta, hogy vásároljanak a részvényekből. A kiskapitalizációjú részvények többségének árfolyama is a negatív irányba haladt, kivétel volt ez alól a BorsodChem, a Graphisoft és a Globus. A vegyipari papírok 1,78 százalékkal drágultak.
Elemzők szerint a piac jelenleg kiszámíthatatlan, ha azok a vélemények érvényesülnek, hogy a BUX 19 ezer pont közelébe csúszhat vissza, akkor arra néhány héten belül számítani kell. A nemzetközi árfolyammozgások is azt jelzik, hogy a befektetők a negyedéves eredmények közzétételét figyelve nem túl határozottak, a nyári szabadságolásokat követve az európai tőzsdéktől is lassulásokat várnak a szakértők.
Tegnap a bankközi devizapiacon az euró 0,20 forint körüli gyengülést produkált. Szakértők elmondták, hogy a hétfőn esedékes MNB monetáris tanácsi üléstől minimum 0,25 százalékos alapkamat-csökkentést várnak, de akár 50 bázispontos vágást is megszavazhatnak a tanács tagjai.
Határozott gyengülés jelentkezett az európai és ázsiai parketteken is, a FTSE-re és a DAX-ra a Nestlé gyorsjelentése hatott negatívan. A svájci Nestlé élelmiszeripari társaság féléves eredménye ugyan nagyon jó lett, de a jövőbeni várakozások a gazdálkodási adatok romlását jósolják. A svájci Vevey városában székelő, a világ legnagyobb élelmiszer-ipari társasága az idei év első felében 32,4 százalékkal 3,68 milliárd svájci frankra növelte az adózott eredményét a tavalyi első félévi 2,78 milliárdhoz képest. Az elemzők most átlagosan 3,53 milliárdot vártak. Nyugat-Európában a szerves forgalomnövekedés csak 1,5 százalékos volt, Kelet-Európában ellenben 6,2 százalékos. A legjobb az amerikai földrész volt, átlagosan 7,2 százalékos szerves növekedéssel.
Tokióban a Nikkei 225 index 0,35 százalékkal 12 273,12 ponton zárt, azt követve, hogy a befektetők a technológiai papírokat elkezdték eladogatni. A high-tech részvények árfolyama az elmúlt hetekben jelentős növekedést mutatott, így érthető az a nyereségrealizálási hangulat, ami tegnap a legnagyobb ázsiai parkett árfolyamát letörte.
Miközben Európában a piacok gyengültek, addig (közép-európai idő szerint) kora délután a tengerentúlon drágulással kezdődött a tőzsdei nap. A felfutást a Hewlett Packard okozta azzal a bejelentésével, hogy a július 31-én záródott pénzügyi harmadik negyedévben az egyszeri tételek nélküli adózott eredménye 1,06 milliárd dollár, részvényenként 36 cent volt az egy évvel korábbi 728 millió dollár, részvényenként 24 cent után. Ez az érték meghaladta az elemzői várakozásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.