Emelkedést vár a piac

Változatos árfolyamok, jobbára emelkedő, de végül csökkenéssel záró index jellemezte a tegnapi pesti tőzsdei kereskedést. A BUX a kedvező nemzetközi hangulat ellenére visszaeséssel fejezte be a napot. A növekvő forgalom és a délutáni nyereségrealizálás azt jelezte, hogy a piac újabb drágulásra érett. Gyengülést produkált a forint árfolyama is a bankközi devizapiacon, a hazai fizetőeszköz közel egyhetes erősödést követve tegnap 243,90–244,00 forint közelébe csúszott vissza az euróval szemben.

2005. 08. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte hihetetlennek tűnt, hogy a BUX napközben elérte a 21404 pontos szintet is, de zárásra 21089,30 pontra, 40,05 ponttal előző szintje alá csúszott vissza. A reggel magasan nyitó, majd tovább emelkedő index még a délelőtt folyamán elkezdett gyengülni, majd ezt a trendet tartva egyre lejjebb és lejjebb csúszott, mígnem a negatív térfélen lépett a partvonalon túlra. A 16,8 milliárd forintos forgalom legnagyobb részét a gyengülő OTP- és a dráguló Mol-papírokra kötötték, az olajipari papírok 1,56 százalékkal erősödtek, míg a bankiak 1,27 százalékkal gyengültek. Drágult és 8 forinttal erősödve zárt az MTelekom, a BorsodChem két forinttal, az Egis 130 forinttal, a Rába 3,45 százalékkal növekedett.
Gyengülést mutatott fel, s ezzel a BUX kurzusát lefelé húzta a 700 forinttal zuhanó Richter, valamint a 31 forinttal beeső FHB. A kisebb forgalmú részvények közül csökkent még az Elmű, az Inter-Európa Bank, a Pannonplast, a Pannonflax és a Synergon ára.
Az elemzők a következő napoktól felfutást várnak, ezt részben a gyorsjelentési dömpingtől, s a nemzetközi tőkepiacokon kialakult optimista hangulattól várták. Az FHB piacán látszódott, hogy nem a vállalati hírekkel – az amúgy kimagaslóan jó negyedévvel – magyarázható a bank árfolyamának csökkenése, hanem egyszerűen kiváló alkalom nyílt a profitrealizálásra.
Gyengülés jelentkezett – közel egyhetes forinterősödés után – a bankközi devizapiacon is a hazai fizetőeszköz kurzusa, az euróval szemben 243,90–244,00 forint közelébe ugrott, ami 0,25–0,35 forintos csökkenésnek felel meg.
Optimista hangulatú kereskedés zajlott tegnap a nemzetközi tőzsdéken, Tokióban a Nikkei 225 index 1,3 százalékkal zárt előző szintje felett, mivel a negyedéves vállalati eredmények igen bizakodóvá tették a befektetőket. A DAX és a FTSE is növekedéssel zárt, mivel a piacok az amerikai Federal Reserve-től (Fed) 0,25 százalékos kamatemelést várnak. A legtöbb szakértő szerint az idei év végére a jelenleg 3,25 százalékos alapkamat akár 4,25 százalékra is növekedhet.

Indul a TEBÉSZ–E.ON-per. Szeptemberben első fokon újra elölről kezdődnek a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) által indított azon perek, amelyek az E.ON Hungária Rt. választott bírósági győzelmének jogszerűségét vonják kétségbe.
Tavaly ősszel az E.ON csak úgy tudta a TEBÉSZ által jogsértőnek tartott kiszorítást végrehajtani, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő választott bíróság előtt pert indított három saját leányvállalata ellen, amibe a TEBÉSZ-t nem engedte beavatkozni. A pereket az E.ON megnyerte, mely kötelezte az E.ON Édászt, az E.ON Dédászt és az E.ON Titászt, hogy hajtsák végre a kisrészvényesek tulajdonában lévő részvények érvénytelenítését, s a helyettük kibocsátott újakat adják az E.ON anyavállalat tulajdonába. A TEBÉSZ a választott bírósági eljárást gyanúsnak, az ítéleteket pedig jogsértőnek tartotta, így az illetékes megyei bíróságokon pert indított a választott bírósági ítéletek érvénytelenítése érdekében. A bíróságok a TEBÉSZ kereseteit első fokon elutasították, a Győri és a Debreceni Ítélőtábla azonban súlyos eljárásjogi szabálytalanság miatt a megyei bíróságok ítéleteit megsemmisítette, s az eljárások megismétlését írta elő. Egyedül a Pécsi Ítélőtábla siklott át ezen eljárásjogi hibán, így másodfokon jóváhagyta a Baranya Megyei Bíróság ítéletét.
A TEBÉSZ álláspontja szerint az E.ON-kiszorítás ügye csak akkor kerülhet nyugvópontra, ha az E.ON hajlandó lesz végre pluszdíjat fizetni a jogtalanul kiszorított részvényeseknek kárpótlásként, vagy a TEBÉSZ pereskedéseinek következményeként néhány év múlva vissza kell állítani a kiszorítás előtti részvényesi állapotokat. Ez alól akkor sem menekülhet meg az E.ON, ha időközben a leányvállalatok beolvadnának az anyavállalatba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.