Felminősítve az OTP

Néhány napos profitkivétel után a BUX magára talált, és a hétfői nap óta javul. Tegnap sem történt ez másképp, a hazai indikátor 426,55 pontos emelkedéssel napi csúcsa közelében zárt. Elemzők elmondták, hogy a korábbi 19 ezer pontos várakozások nem változtak, csupán annyiról van szó, hogy a BUX a kezdeti hirtelen zuhanásokat követve korrigál. A tegnapi javuló tőzsdei üzletmenetből a vezető részvények mellett néhány kis forgalmú papír is kivette a részét. A nap nyertese a Synergon lett 5,4 százalékos drágulásával. Nem gyakoroltak negatív hatást a magyar tőzsdei mutatóra a nemzetközi tőkepiacok gyengülő árfolyamai sem, pedig Európában és a tengerentúlon visszaeséseket jeleztek az indikátorok.

2005. 08. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrekcióról vagy már-már trendfordulóról kell beszélni – tanakodtak tegnap a kisbefektetők a pesti tőzsdezárást követve. Bizonytalanságuk érthető volt, hiszen a tegnapi és a hétfői napon a BUX-ot és a vezető részvényeket egy határozottan erős vételi hullám drágította. Elemzők viszont a magyar index 19 ezer pontra visszaesésével számolnak, így jelenleg a piac minden fronton megosztott. A tegnapi kereskedés során a BUX a nyitáskori gyengülést leszámítva folyamatos emelkedésen esett át, az indikátor előbb a 20 600, majd a 20 800 pontos szintet ostromolta, majd napi csúcsa közelében, 20 844,73 ponton zárt, ami 426,55 pontos növekedésnek felelt meg. A 2,09 százalékos emelkedés 12,4 milliárd forintos forgalom mellett alakult ki, a legnagyobb érdeklődést – négymilliárd forint – a három százalékkal dráguló OTP papírjaira regisztrálták. A pénzintézet részvényeinek árfolyamát a társaság felértékelésével magyarázták az elemzők. A pénteki gyorsjelentést követve a szakértők górcső alá vették az OTP Bank Rt.-t, és arra az elhatározásra jutottak, hogy a bank részvényei jelenleg túl olcsók, azaz alulértékeltek. A Morgan Stanley (MS) befektetési társaság szerint az OTP a legjobb fejlődő piaci banki részvény, a legvonzóbb befektetési célpontként számon tartott pénzintézeti papír. Az MS a korábbi 7717 forintos célárfolyamát 8743 forintra emelte. Hasonlóan felminősítette az OTP-t a KBC Bank is: a belga befektetési bank elemzője 9245 forintos célárfolyamot határozott meg a magyar pénzintézet részvényeinek. A KBC egyúttal jelezte, hogy az idei évre 154,8 milliárd forintos eredményt várnak az OTP Banktól.
Miközben az elemzők és a befektetők az OTP növekedési kilátásaival foglalkoztak, addig a HSBC – a Lehman Brothers leminősítését követve – alulsúlyozásra módosította a Mol-papírokat. A HSBC egyúttal 21 ezer forintos célárat határozott meg a magyar olajipari cég részvényeire. A Mol papírjai tegnap 270 forinttal drágulva 20 200 forinton zártak. Átvilágították a Magyar Telekomot is, ennek során az Erste Bank 1100 forintos részvényenkénti árat vár a távközlési papírtól. A felminősítés hatására az MTelekom részvényei 2,8 százalékkal drágultak. Követte a növekedési trendet még a Richter, az Egis, az FHB és az Antenna Hungária. Az Egis 3,53 százalékkal, a Richter 280 forinttal drágult. A nap nyertese a Synergon lett 5,44 százalékos javulásával. A pesti indikátor növekedésével ellentétes árfolyamok alakultak ki viszont a nemzetközi tőkepiacokon, a DAX ugyan sokáig növekedést jelzett, de a nap végéhez közeledve átesett előző zárást jelző határvonalán. Tartósan lefelé mozgott az FTSE is, a brit mutató 0,4 százalékot gyengült a nap végére.

Terjeszkedik a PKO Bank Polski. A legnagyobb lengyel kereskedelmi bank, a PKO Bank Polski kelet-európai terjeszkedési terve akvizíciós elemeket is magában foglal – jelentette ki Andrzej Podsiadlo ügyvezető a Reuters hírügynökségnek. Részletekkel nem szolgált az elképzelésekről, mindössze annyit említett meg, hogy tüzetes vizsgálat alá vették a horvátországi, a romániai és a bulgáriai lehetőségeket. A bank vezetése az év végéig véglegesíti a hároméves stratégiai tervet. A lengyel állam 63 százalékos többségi tulajdonában lévő PKO az ország legjövedelmezőbb kereskedelmi bankja. A PKO tavaly vetette meg a lábát az ukrán piacon a Kredyt Bank megvásárlásával. Belföldön már rátette a kezét az Inteligo internetes bankra, és megszerezte a Bank Pocztowy postabank 25 százalékos tulajdonrészét – írta az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.