Fordulat a piacon?

Lassan valóban 19 ezer pont közelébe esik a BUX; tegnap majdnem bekövetkezett a csütörtökön megjósolt elemzői várakozás, az index 20 001,5 pontig hanyatlott, majd 20 179,14 ponton, 407,07 ponttal előző szintje alatt zárt. A gyorsjelentési szezon végén a befektetők elkezdték kivonni tőkéjüket a piacról, ez heves árfolyammozgást indukált, így magas forgalom mellett hanyatlott vissza a tőzsdemutató. A nap vesztese a Pannonflax lett, míg a legnagyobb emelkedést – 4,1 százaléknyit – a Linamar produkálta. Gyengülést jelzett a forint árfolyama is a bankközi devizapiacon, a BUX lassulásával egy időben a hazai fizetőeszköz kurzusát is az eladási nyomás rontotta.

2005. 08. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hirtelen jött gyengülési hullám lepte meg a pesti tőzsdét tegnap, bár elemzők már a hét vége előtt jelezték, hogy a gyorsjelentési szezon végével elmúlhat a hossz, de arra nem sokan számítottak, hogy az már tegnap be is következik. A szakemberek hétfőn még javában optimista nyilatkozatokat tettek közzé, és a vezető részvényektől javulást, a BUX-tól újabb növekedést vártak. Csütörtökre elmúlt a derű, illetve „átalakult”, az elemzők már a 19 ezer pont közeli korrekcióról beszéltek, és azt jósolták: néhány nagyobb forgalmú papír árában a hirtelen növekedések milyen kockázatokat okoztak.
Tegnap a BUX előző szintje alatt nyitott 116 ponttal, és rövid egy óra leforgása alatt további 460 pontot zuhant. A délelőtt keserves lassúsággal telt el, a befektetők csak eladtak, szinte már nem volt olyan részvény, amelynek árfolyama ne változott volna pirosra. A délután első része egy viccesnek nevezhető korrekciós próbálkozással, majd újabb bezuhanással telt el, a kereskedés vége előtt az index „megugrott”, azaz 20 179,14 pontra javult, ami még így is 4070,7 pontos csökkenésnek felelt meg. A 21,6 milliárd forintos forgalom és a jobbára gyengülő vezető részvények azt mutatták, hogy a piac valóban a gyengülési trendet vette fel. Az olajipari papírokban olyan erős eladási nyomás jelentkezett, amit régen nem tapasztaltak a befektetők, a Mol kurzusa napközben 5 százalékot is zuhant, de végül 4,7 százalékkal csökkenve, 19 925 forinton zárt. A Citigroup már csütörtökön leminősítette a Mol részvényeit, amit a befektetési társaság akkor azzal indokolt, hogy a 21 ezres árfolyam túl magas. A napi.hu-n megjelent elemzés szerint a Mol kockázatai között szerepel, hogy a kevés társaságot érintő pozitív hír ellenére a 2005. első negyedéves jelentésének közzététele óta 35 százalékkal emelkedett a részvényárfolyam, ami jelenleg fundamentálisan nem nagyon indokolt. Az MTelekom 18 forinttal, az OTP 50 forinttal lett olcsóbb, a Citigroup által 35 ezer forintra felminősített Richter 385 forintot gyengült.
A kiskapitalizációjú részvények közül az Antenna Hungária, a BorsodChem, a Rába, a Linamar és a Nabi ára javult a legjobban. Az 5105 forintig dráguló, majd 5070 forinton záró Antenna Hungária (AH) részvényeit a gyorsjelentésben szereplő határozott eredmények segítették. Bár az első negyedéves adatokat nem sikerült sem megismételni, sem felülmúlni, de az AH második negyedéve megnyugtató adatokat mutatott. A műsorszóró 1,375 milliárd forint mérleg szerinti eredményt ért el az első fél évben, ami 8 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi, 1,489 milliárd forintnál. A társaság első félévi üzemi eredménye az idei első fél évben 63 százalékkal javult, s elérte a 1,674 milliárd forintot. Az AH közölte, hogy szeptember 16-án rendkívüli közgyűlést tart, ahol visszahívják, illetve megválasztják az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat. Tóth András, az AH megbízott kommunikációs igazgatója az MTI–Eco-nak elmondta, a testületek tagságának módosítása azzal a feltétellel történik, hogy az csak a zárás napjától lép életbe, mikor már megtörtént a részvénycsomag átruházása.
A bankközi devizapiacot is az eladások tarkították, a forint árfolyama az euróval szemben gyengült, délután az eurót 243,80–244,00 forint között jegyezték, ami 0,50 forintos forint csökkenésnek felelt meg. Európában, Ázsiában és a tengerentúlon is lassulások következtek be, a Nikkei minimálisan, 0,01 százalékkal csökkent, Frankfurtban és Londonban viszont jelentősebb áresések következtek be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.