Fordult a BUX

Tartósnak tűnő gyengülést követve a BUX fordulatot vett, és erősödéssel zárt. Napközben a magyar indikátor 150 pontos mínuszban is volt, de végül 167,85 pontos emelkedéssel napi csúcsán fejezte be a kereskedést. A magyar piacra hatást gyakorolt a Richterben és az OTP-ben bekövetkezett pozitív változás, s a nap nyertese a Freesoft lett 90 forintos javulásával. Gyengülést jelzett tegnap kora délután a forint árfolyama az euróval szemben, az elemzők a hétfői kamatdöntéssel magyarázták a nemzeti valuta lassulását. Az európai tőkepiacok gyengültek, míg a tokiói Nikkei 0,16 százalékos javulást mutatott.Tartósnak tűnő gyengülést követve a BUX fordulatot vett, és erősödéssel zárt. Napközben a magyar indikátor 150 pontos mínuszban is volt, de végül 167,85 pontos emelkedéssel napi csúcsán fejezte be a kereskedést. A magyar piacra hatást gyakorolt a Richterben és az OTP-ben bekövetkezett pozitív változás, s a nap nyertese a Freesoft lett 90 forintos javulásával. Gyengülést jelzett tegnap kora délután a forint árfolyama az euróval szemben, az elemzők a hétfői kamatdöntéssel magyarázták a nemzeti valuta lassulását. Az európai tőkepiacok gyengültek, míg a tokiói Nikkei 0,16 százalékos javulást mutatott.

2005. 08. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozott emelkedéssel zárt tegnap a pesti börze mutatója, pedig napközben minden befektető gyengülésre számított. Az index 30 pontos erősödéssel nyitott, majd tovább javult, az első óra elteltével azonban megfordult irányvonala, s a gyengülés átlendítette az indikátort a negatív térfélre. Déltől a kereskedés vége előtti utolsó óráig teljesen úgy tűnt, hogy a BUX veszteséggel zár. Ám amilyen hirtelen gyengült be a magyar tőzsdei mutató, olyan gyorsan fordult ki a negatív tartományból, s végül napi csúcsán, 20 782,42 ponton, 167,85 pontot emelkedve zárt. A 11 milliárd forintos, alacsony forgalom és a hektikusság (idegesen hullámzó magatartás) miatt az elemzők nem tudnak jósolni határozott irányvonalat a következő napokra.
A kereskedés során csupán a Mol volt az a vezető részvény, amely tudta tartani magát a dráguláshoz, a délutáni fordulatra viszont hatással volt az OTP-ben és a Richterben történt irányváltás is. Az MTelekom viszont egy forinttal zárt a negatív térfélen. A Mol 350 forintot, az OTP 49 forintot, a Richter 330 forintot drágult. A nap nyertese a kilencmillió forintos forgalmat lebonyolító Freesoft lett, a szoftvergyártó cég részvényei 4,17 százalékkal drágultak. Javultak még a Forrás törzs- és a Pannonflax részvényei is.
A bankközi devizapiacon a forint kurzusa az euróval szemben tovább gyengült, a hétfői kamatdöntést követve a piac a forintot eladásra kínálta, s helyébe eurót vásárolt. A tegnapi kereskedés során az euró átlépte a 245 forintos határvonalat is, és 245,26–245,66 forint között zárt, ami 0,50–0,60 forintos erősödésnek felel meg. Élénk forgalomban 244,80 és 246,30 forint között jegyezték az eurót. Kereskedők szerint vélhetőleg továbbgyűrűzik az a negatív hatás, amelyet hétfőn a jegybank elnökének bejelentése váltott ki, hogy a mintegy 1,7 milliárd eurónyi autópálya-kötvényt nem a bankközi piacon váltják forintra, hanem a jegybank végzi a konverziót, így ősszel nem növeli a keresletet a forint iránt – írta az MTI–Eco. Más elemzők viszont arról beszéltek, hogy a jövőbeli kereskedelmi banki kamatcsökkenések miatt néhány befektetőnek már nem nagyon éri meg a magyar betétpiacon elhelyeznie tőkéjét, ez eladásokat generálhatott, ami az euró drágulását okozta.
Minimális növekedést produkált tegnap a legnagyobb ázsiai piac, a Nikkei 225. A tokiói indikátor 0,16 százalékot erősödött, azt követve, hogy a befektetők a hazai piacra termelő cégek részvényeit vásárolták.
Nem sikerült emelkedést kisajtolniuk magukból a DAX és az FTSE mutatóknak, a két vezető európai index 0,30 százalék körüli veszteséget halmozott fel. A visszaesést az olajipari cégek részvényei vezették, de a technológiai szektor is borús képet jelzett. A Premier Automotive Group (Ford-csoport) tulajdonában lévő svéd Volvo autógyártónál bejelentették, hogy legkevesebb ezer, de rosszabb esetben másfél ezer állást készülnek megszüntetni.

Indul a PGNiG-kibocsátás. Az idén összesen 4,5 milliárd zloty értékben bocsátanak ki a cégek új részvényeket a varsói tőzsdén, ami új rekordot jelent – olvasható a Rzeczpospolita című napilap tegnapi számában.
Szeptember 1-jén (jövő csütörtökön) kezdik piacra bocsátani a PGNIG (Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo) papírjait, s a gázipari monopólium várhatóan mintegy 1,5 milliárd zloty (375 millió euró) friss tőkét tud majd vonzani. A varsói tőzsdén ez lesz az eddigi legnagyobb nyilvános kibocsátás – írta az MTI–Eco.
A PGNIG mellett a Kozienice erőmű 600 millió zloty értékű kibocsátásra, a műtrágyagyártó Pulawy pedig 350 millió zlotys kibocsátásra készül az idén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.