Kiigazítás a tőzsdén

Korrekcióval zárta a hét első kereskedési napját a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző BUX. A fordulatra már korábban lehetett számítani, mivel a befektetők közel egy héten keresztül gyengítették a részvények árát. Tegnap az index 239,04 ponttal emelkedett, amit főként a Richter, OTP, Egis hármas segített. A nap vesztese a nagyon rossz gyorsjelentést közlő NABI lett. A bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben minimálisan erősödött. Egyértelmű trend nem alakult ki a nemzetközi tőkepiacokon, a tokiói Nikkei enyhén mérséklődött, a londoni FTSE javult, a DAX viszont gyengült.

2005. 08. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősödéssel zárt tegnap a pesti börze: a befektetők a többnapos nyereségrealizálásokat követve vásárlásaikkal javították a BUX kurzusát. Az index 106 ponttal nyitott előző szintje felett, és tartósan növekedett, a nap végén a BUX nem csúszott vissza, így 239,04 ponttal erősödve 20 418 ponton zárt. A rendkívül alacsony, 8,4 milliárd forintos növekedés motorjai az Egis-, az OTP- és a Richter-papírok voltak. Elemzők a kereskedészárást követve azt nyilatkozták, hogy a héten még tart a nyári szabadságolási szezon, így kevés vevő jelent meg a parketten, de a visszafogottságot az is indukálta, hogy sokan nem kívánnak labilis talajon kereskedni. A szakértők nagyobbik fele további gyengülésekre számít, de a tegnapi és az esetleges újabb korrekciókat már bekalkulálták az árfolyamokba. Még mindig azon a véleményen vannak a szakemberek, hogy 19 ezer pontos szintig csúszhat a BUX.
A vezető részvények között nagy volt a megosztottság, a húzóerőt képviselő OTP hárommilliárdos forgalom mellett 2,3 százalékkal drágult, a Richter 1,3 százalékot erősödött. A Mol és az MTelekom kurzusa csupán 5-5 forinttal tudott növekedni. A Mol árfolyamára nagyban hatott, hogy a Lehman Brothers befektetési társaság a korábbi túlsúlyozásról semlegesre minősítette az olajipari cég részvényeit. A Lehman szerint 21 ezer forintos célár a reális a Mol részvényeiért. Az indoklásban az szerepelt, hogy a Mol-részvények árfolyama az elmúlt három hónapban 38 százalékkal emelkedett, 15 százalékkal felülteljesítve a szektorátlagot. A magas olajárak ugyan pozitívak a szektor számára, a Mol esetében azonban ezt az előnyt a gázüzletág mérsékli, hiszen az eladási árak nem tudnak a beszerzési árakkal azonos ütemben növekedni – írta a portfolio.hu.
A Raiffeisen Bank a hazai részvénypiacot megvizsgálta, és új ajánlásokat tett közzé, ebben az MTelekom és az OTP Bank részvényeit rövid távon vételre, a Mol papírjait viszont eladásra javasolja. A Richtert 27 500 forintos célárfolyam mellett tartásra, a NABI részvényeit eladásra minősíti. A NABI buszgyártó rekordveszteség mellett 8,7 százalékkal zuhant vissza. A kis forgalmú papírok sorából tegnap a legjobban az 570 forinttal dráguló Egis teljesített, a Raiffeisen szerint a gyógyszergyártó 16 500 forint mellett tartásra javallott. Javult még az FHB, az Antenna Hungária, a BorsodChem, valamint a 6,5 százalékkal megugró Fotex is. A bankközi devizapiacon a forint a reggeli kisebb gyengülést követve visszadrágult, és délután már az euróval szemben 0,10 forintos erősödést mutatott. Tegnap az európai piacok közül több zárva volt, ezért augusztusban a szokásosnál is alacsonyabb forgalmat bonyolított le a bankközi devizapiac. A nemzetközi tőkepiacokon változatos árak alakultak ki, a tokiói Nikkei 225 index 0,04 százalékot gyengült. Rövidített kereskedésben a londoni FTSE és a német DAX is lefelé mozgott, de végül csak a frankfurti mutató zárt a negatív tartományban.

Veszik az amerikai papírokat. Az amerikai tőkeforgalmi mérleg júniusban 71,2 milliárd dolláros többletet mutatott: a külföldiek ugyanis 79,1 milliárd dollár értékben vettek amerikai értékpapírokat, míg az amerikaiak 7,9 milliárd dollárért külföldi értékpapírokat – írta az MTI–Eco. A külföldiek vásárlásai májusban még csak 70,8 milliárd dollárt értek el, a tőkeforgalmi mérleg amerikai szempontból még 55,8 milliárd dollár többletet mutatott. Az amerikaiak külföldön májusban 14,9 milliárd dollárért vettek értékpapírokat. A júniusi nettó tőkeforgalmi többlet több mint ellensúlyozza az amerikai külkereskedelmi mérleg hiányát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.