Kivárnak a befektetők

Pozitív fordulat történt tegnap a pesti tőzsdén a pénteki gyengülést követve. A BUX 270,85 pontos emelkedéssel 21 129,35 ponton zárt, a felfutást a Mol- és az OTP-papírok drágulása okozta, melyben szerepet kapott még a BorsodChem is. Profitkivételt követő forduló történt a fontosabb európai piacokon is, a DAX és az FTSE mérsékelt javulással zárta a hét első napját. A vállalati hírek kedvezően befolyásolták nyitáskor a Wall Street-i eseményeket is.

2005. 08. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedéssel indult a hét első kereskedési napja a pesti tőzsdén, a BUX előbb 21100, majd 21269 pontig kúszott fel, de a zárás előtt két órával jelentkező nyereségrealizálók 21129,35 pontra billentették vissza a magyar indikátor értékét. A 270,85 pontot emelkedő BUX-ot főként a Mol, OTP, BorsodChem hármas erősítette, az aránylag alacsony, 12,174 milliárd forintos forgalom legnagyobb részét viszont csupán a Mol–OTP duó generálta. A két vezető részvényre közel 9 milliárd forintnyi üzlet született. Az olajipari részvények 520, a banki papírok 130 forinttal drágultak. A BorsdChem 48 forinttal értékelődött fel.
A viszonylag alacsony forgalmat és a blue chipek változatos árát azzal magyarázták az elemzők, hogy a piac részint kivárásra rendezkedett be, másrészt az utolsókat rúgja a nyári uborkaszezon.
A két dráguló vezető részvény mellett két gyengülőt is jegyzett a magyar piac, a Richter 20, az MTelekom 3 forinttal lett olcsóbb előző áránál. A kis forgalmú részvények sorából az Antenna Hungária 30 forinttal, az FHB 1, a Graphisoft 15, a Synergon 9 forinttal erősödött.
A bankközi devizapiacon a forint árfolyama alig mozdult meg, az eurót délután fél négy tájban 243,65–243,85 forinton jegyezték, míg pénteken az államháztartás vártnál nagyobb júliusi többletének közzététele után 243,75– 243,85 forintig gyengült az uniós valuta. Tegnap nyoma sem volt annak az opciós nyomásnak, ami a múlt héten birkózásra késztette az érdekelt feleket. Az alacsony forgalmú, nyugodt kereskedésben az euró 243,65–244,00 forint közé szorult. A külkereskedelmi mérleg ma megjelenő adatai, illetve a pénteken várható, rövidített jegyzőkönyv a monetáris tanács július 18-i kamatdöntő ülése hatással lehet a forintra, amelynek további erősödését várják a kereskedők. A nemzetközi piacokon az euróval szemben gyengülő dollár 197 forint alatt is járt a nap folyamán, a délután jegyzett 197,20–197,30 forintos kurzus 60 fillérrel maradt el a péntek délutáni szinttől.
Drágulással zártak az ázsiai és az európai börzék is, Tokióban a Nikkei 225 index 0,11 százalékkal javult, mivel elemzők szerint a második negyedéves GDP-növekedés igen jó lehet. A belpolitika (kormányválság) nem annyira befolyásolta a japán eseményeket, mivel szakértők az idő előtti választásoktól újból a Liberális Demokrata Párt győzelmét jósolták.
Frankfurtban és Londonban mérsékelt javulás volt tapasztalható, a befektetők a magas olajárakra és a Nokia, valamint a brit Marconi felvásárlására összpontosítottak. A finn Nokia telefongyártóra állítólag a Cisco Systems vetette ki a hálóját. A Nokia ugyan tisztán pletykának vélte az amerikai Cisco esetleges vásárlási szándékát, a befektetők szinte megrohanták a brókereket a Nokia-részvényekért. „Színtiszta koholmánynak” nevezte a Nokia szóvivője azt a hét végi lapértesülést, hogy az amerikai Cisco Systems, az internetes berendezések legnagyobb gyártója a világon, érdeklődik a Nokia iránt. A Ciscónál egyelőre nem reagáltak a hírre. A szóvivő utalt arra, hogy a Nokia továbbra sem kommentál piaci pletykákat, mert a mostani, a londoni Business című lapban megjelent, hír is az interneten terjedő híreszteléseken alapul.
Nem kommentálták azt a hírt sem a piaci szereplők, hogy a Huavei (a Synergon kínai partnere) megvenné a brit Marconi távközlési berendezéseket gyártó céget. A Marconi évek óta küzd az eladósodottsággal, a távközlési boomot követve, a brit társaság eredményei egyre rosszabbak lettek, de az elmúlt két évben némi javulás tapasztalható a cég gazdálkodásában.
A Marconi és a Nokia, valamint az olajárdrágulás érdekes árfolyammozgást okozott a tengerentúlon is. A Wall Street emelkedéssel nyitott, majd némi hezitálás után tovább javult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.