Megerősödött a Mol

Egynapos kihagyást követve tegnap a BUX újból nekirugaszkodott a 21 ezer pontos határ megdöntésének, és végül sikerrel zárva a napot 21 135 ponton fejezte be a kereskedést. A vezető részvények kivétel nélkül drágultak, elemzők szerint a magyar index növekedésének okát nem lehetett határozottan bemérni. Az aránylag alacsony forgalom és jobbára a vezető részvényeknél jelentkező drágulás azt mutatta, hogy még mindig nem tudott határozott irányvonal kialakulni. A nap nyertese a Mol lett 6,4 milliárd forintos forgalom és 2,1 százalékos drágulás mellett. Nem sikerült emelkedést felmutatniuk viszont a nagy nemzetközi tőkepiacoknak, ahol a Wall Street-i nyitást követve beesések jelentkeztek.

2005. 08. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggel még a határozatlanság, majd délben már teljes mellszélességgel a növekedés mellett tették le voksukat a magyar piacon megjelenő befektetők. A BUX nyitás után 20 760 pontig zuhant, délben átlépte előző záráskori határvonalát, és végül 21 135 ponton zárt, ez 260 pontos javulásnak felelt meg. A délután bekövetkezett drágulás nyertesei egyértelműen a vezető részvények voltak, az elemzők a piaci bizonytalanságot a forgalmi mutató alacsony értékével indokolták. A kereskedés tegnap nem érte el a 13 milliárd forintos határt, ebből 6,4 milliárd forintnyi üzletet a 2,1 százalékkal dráguló Molra kötötték. Komolyabb drágulással zárta még a hetet az OTP és a Magyar Telekom (MTelekom), a banki papírok 1,6 százalékkal, a távközlésiek 1,1 százalékkal értékelődtek fel. Erősödött még a Phylaxia és a TVK is, bár ezen papírok forgalma igen alacsony volt.
A Magyar Telekom piacáról olyan pletykák jelentek meg, hogy a távközlési cég a Bulgáriában próbál terjeszkedni. Az index.hu információi szerint az MTelekomról a bolgár Sztandart cikkezett, és megemlítik, hogy a Deutsche Telekom leányvállalata az utóbbi öt évben 790 millió eurót fektetett be a Balkánon, és korábban érdeklődött a BTK bolgár távközlési nagyvállalat privatizációja iránt is, de három évvel ezelőtt végül visszalépett ettől a szándékától. Az index. hu a hírrel kapcsolatban megkereste a Magyar Telekomot is, ahol egy korábbi közleményük alapján a következőket tudatták szerkesztőségünkkel: „A Magyar Telekom középtávú stratégiájában szerepel, hogy a vállalat egyebek mellett további értéknövelő akvizíciókkal kíván növekedést elérni. Ezért a Magyar Telekom olyan akvizíciós célpontokat keres, ahol a növekedési potenciál lehetősége fennáll.”
A bankközi devizapiacon a forint minimális mértékben erősödött az euróval szemben. Az eurót tegnap délután 245,40–245,50 forinton jegyezték, ami 0,10 forintos gyengülésnek felelt meg. A devizapiacon aránylag nagy nyugalom honolt, a forint 245,20–245,90-es szint közelében ingadozott, de a forgalom alacsony volt, a hét elején bekövetkezett kamatcsökkentést a befektetők kiheverték, az euró 245,50 forint közelébe árazódott be.
Árfolyamcsökkenést szenvedtek el a nagy nemzetközi tőkepiacok, mivel a befektetők nem vették jó néven az olajárak drágulását és Alan Greenspannak, a Federal Reserve elnökének azon kijelentését, hogy lassan a gazdaság bajba fog kerülni. Greenspan kansasi beszéde kapcsán a Dow Jones és a Nasdaq Composite kurzusa fél százalékot zuhant. A tengerentúli beesést erősítette az is, hogy a Michigani Egyetem által kiadott bizalmi indikátor a vártaknál jobban csökkent. Az augusztus hónapot vizsgálva 89,1 pontot jelzett a fogyasztói bizalmi mutató, miközben az elemzők azt várták, hogy az érték megáll a 92,8 pontnál, azaz az amerikai lakosság gazdaságba vetett bizalma nem a megfelelő képet mutatta.

*****
Megvágták a támogatást. A 2005-ös költségvetésben 100 millió forint keretösszeg – társaságonként 20 millió forint támogatás – szerepelt az újonnan tőzsdére lépő társaságok rendelkezésére. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ezt 60 millióra apasztotta – erősítette meg a FigyelőNet kérdésére az erről szóló lapértesüléseket Tóth Judit, a tárca szóvivője. Az idén tehát maximum három cég részesülhet ebből az ösztönzésből, igaz, valószínűleg ennyien sem lesznek, akik ténylegesen igényelnék majd azt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.