időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Moszkvát feldühítette a Baszajev-interjú

2005.08.08. 23:00

Moszkvában felkorbácsolta az indulatokat az amerikai ABC tévécsatornán a minap – Oroszország előzetes tiltakozása ellenére – a csecsen terroristavezérrel, Samil Baszajevvel sugárzott interjú. Nemcsak a hatalom, de a társadalom és az újságírószakma többsége is álszent magatartással vádolja az amerikai tévéállomást és az interjút készítő Andrej Babickijt is.

A csecsenföldi hegyekben nyilatkozott Samil Baszajev régi ismerősének, a szeparatista harcosokkal még haditudósító korából jó kapcsolatokat ápoló Andrej Babickijnak, a Szabadság Rádió munkatársának. A terroristavezér új dolgokkal nem lepte meg a közvéleményt, tudatos provokációra felhasználva az alkalmat azonban Moszkvát vádolta a Beszlanban történtekért. „Soha nem hittem volna, hogy Putyin ilyen vérszomjas!” – mondta, látszólag tudomást sem véve a lelkén száradó több mint kétszáz, köztük rengeteg gyerek haláláról. Úgy igyekezett igazolni tetteit, hogy a Kremlt próbálta minél inkább befeketíteni. „Ha ők az alkotmányos rend őrzői, akkor én köpök minden szép szavú megoldásra!” – fogalmazott.
Mindez valójában már senkit sem lepett meg, maga az interjú ténye azonban felháborította az oroszok többségét. Moszkva nem is Baszajevre, hanem az álszent amerikai diplomáciára és médiára, valamint a nem először vihart kavaró Babickijra dühös. A moszkvai külügyminisztériumba behívatták az amerikai ügyvivőt, akivel közölték, „elítélik, hogy egy amerikai csatorna gyerekgyilkosoknak biztosított pódiumot”. Az ABC elismerte, hogy az interjú vitatható volt, s az újságírói szabadsággal indokolta döntését. A Szabadság Rádió még szemforgatóbb módon bújt ki a felelősség alól, mondván, munkatársuk szabadsága idején készítette a beszélgetést Baszajevvel. Az ismert és elismert orosz publicista, Makszim Szokolov az amerikai alkotmányra hivatkozik, és elegánsan tart tükröt az álszent indoklásnak. A rádióállomás egykori moszkvai irodáját vezető Szavik Suszter esetét hozza fel, akit 2001-ben eltávolítottak a Szabadság Rádiótól, mert azután is folytatta (szabadidejében) futballkommentárjait az NTV-n, miután a csatorna a Gazprom kezébe került.
Mások ingerültebben reagáltak a történtekre, felvetve, hogy a Szabadság Rádiót az amerikai kongresszus pénzeli. Ötletekkel is szolgáltak az ellencsapásra, s az amerikai jogsértések (Irak, Guantánamo) megjelenítésével terelnék át a harcot Washington térfelére. Vannak olyanok is, akik most újólag igazolva látják a hatalom Babickijjal szembeni öt évvel ezelőtti fellépését. Megint mások bejelentették, hogy ezek után interjút kívánnak készíteni Oszama bin Ladennel.
Ezekből is látszik, hogy Baszajevnek már megjelenésével sikerült felkorbácsolni az indulatokat. Nem véletlen, hiszen az eset egyszerre veti fel a kettős mércét, valamint azt, meddig élhet az újságíró a szabadságával.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.