Ömlik a pénz a BÉT-re

Nincs, aki megállítsa a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző index, a BUX növekedését; napról napra egyre magasabb értékek születnek, csúcs csúcsot dönt. A magyar piacra a nemzetközi tőzsdei események is hatottak, a DAX és az FTSE növekedése mellett kiemelkedő produkciót mutattak fel a Dow Jones- és a Nasdaq-mutatók is. A BUX 350,15 pontot emelkedve, 21 354,10 ponton zárta a tegnapi kereskedést. Az újabb megugrás a Danubius, az FHB és a Synergon vezényletével zajlott, de jelentős szerepet kaptak a vezető részvények is. Alig mozdult a bankközi devizapiacon a forint árfolyama, az eurót délután 244,99-245,00 forinton jegyezték.

2005. 08. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi nem változott a hétfői kereskedés zárása óta, a BUX tegnap ott folytatta az üzletmenetet, ahol a hét első napján abbahagyta. Az index újból csúcsot döntött, s tovább távolodott a 21 ezer pontos határtól. Tegnap a BUX 350,15 ponttal erősödve 21 354,10 ponton zárt, ez 1,67 százalékos növekedésnek felel meg. A nem túl magas, 14,9 milliárd forintos forgalomból a legnagyobb részt a hatmilliárd forintos forgalmú Molra kötötték. Az olajipari részvények történelmi csúcsot döntöttek 620 forintos drágulásukkal. Hasonlóan csúcsra lett járatva az OTP is, amely 210 forinttal erősödött; a Richter 50 forinttal értékelődött fel.
A nap nyertese az FHB lett 4,64 százalékos javulásával, mivel az elemzők kedvező negyedéves adatokat várnak a társaságtól. Emelkedéssel zárta a kereskedést a kis forgalmú papírok közül az Antenna Hungária, a BorsodChem és a 4,53 százalékkal megugró Synergon is, viszont a piaccal ellentétes irányba mozgott tegnap az MTelekom, az Egis és a Rába részvénye.
Szakértők jelezték, hogy a piac növekedésének motorja az, hogy a befektetők a negyedéves jelentésekre összpontosítanak, ezért ömlik a pénz a tőzsdére. A rövid távon nagy haszonnal kecsegtető magyar papírok mellett a fejlődő piacokra is hasonló mértékű tőke érkezik – írta az emergingportfolio.com. Az internetes gazdasági lap hírlevele szerint június elejétől 4,85 milliárd dollár tőke érkezett a fejlődő piaci részvényalapokba.
Nem változott a forint árfolyama a bankközi devizapiacon: az eurót délután 244,90-245,00 forinton jegyezték, ami megegyezett a hétfő délutáni szinttel. A forint délután 13,23-13,27 százalék között mozgott a beavatkozási sáv erős oldalán. Piaci értesülések szerint korábban külföldiek nagy értékben kötöttek 244,90 forinton határidős opciós ügyleteket, s nem engedik eltérni ettől az árfolyamtól a forintot. Kereskedők szerint a héten kifut egy nagy opció, s utána a forint bármely irányba elmozdulhat. A dollár árfolyama 200,45-200,55 forinton állt – írta az MTI–Eco.
Komoly növekedés rázta meg az európai és az amerikai tőkepiacokat. A DAX és a FTSE egymás mellett haladva javult, a német indikátor 0,86 százalékkal, a City mutatója 0,69 százalékkal növekedve lépett a partvonalon túlra.
Megugrással indult a nap a Wall Streeten is: a tengerentúlon az a bejelentés okozott drágulást, hogy a kínai CNOOC olajvállalat visszavonta felvásárlási ajánlatát, amit a Unocal Corp.-ra tett. A nagy politikai nyomás hatására a CNOOC elállt a 18,5 milliárd dolláros Unocal Corp. felvásárlásától, s ezzel lehetőséget adott arra, hogy az amerikai Chevron olajvállalat vegye meg a Unocalt. Az amerikai Unocal Corp. igazgatósága néhány napja közölte: az ugyancsak amerikai Chevron 17 milliárd dolláros megemelt átvételi ajánlatát támogatja a kínai CNOOC Ltd. magasabb ajánlatával szemben az augusztus 10-i részvényesi közgyűlésen.

Moszkva is a csúcson. Eddigi legmagasabb értékét tegnap érte el a moszkvai tőzsde vezető részvényindexe, az RTS a tegnapi kereskedés során: 790,6 pontig jutott, korábbi – napközbeni – rekordját még tavaly áprilisban állította fel 785,5 ponttal. A moszkvai tőzsdét annak idején megingatta a Jukosz-ügy, de a jelek szerint a magas olajár, s a javuló gazdasági helyzet és vállalati eredmények visszahozták a befektetők kedvét. Az emelkedő tendencia már az év eleje óta jellemző, az RTS az idén 28 százalékkal javult. Tavalyi egész éves emelkedése mindössze nyolc százaléknyi volt – írta az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.