Optimista a piac

Minden adott volt ahhoz, hogy a BUX történelmi csúcsot döntsön, hiszen a nemzetközi tőkepiaci hangulat és a hazai befektetői környezet is a növekedést valószínűsítette. A magyar tőzsdei indikátor a hónap első kereskedési napján át is lépte a huszonegyezer pontos határt. A csúcsra járatott indexre kedvezően hatott az FHB-, a Mol- és az OTP-papírok megugrása. A bankközi devizapiacon a forint mérsékelten gyengült az euróval szemben. Javulással zárták a napot az európai tőzsdemutatók is.

2005. 08. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly, amikor az elemzők azt jelezték, hogy a BUX 2005-ben akár a huszonegyezer pontos határt is átlépheti, a befektetők leginkább csak nevettek a jóslaton. Pedig az előrejelzés tegnap beigazolódott, sőt napközben volt olyan pillanat is, amikor a tőzsdeindex jóval az álomhatár fölé, 21 199 pontra erősödött. Zárásra aztán korrigált a BUX, de hárommal így is 21 000 pont felett maradt. Öszszességében nézve a mutató 281,31 ponttal emelkedett, ami 1,36 százalékos javulásnak felel meg. A forgalom nem érte el ugyanakkor a 16 milliárd forintot sem, ami meglepő, hiszen a befektetői bizalom általában nemcsak az index emelkedésében, hanem a magas forgalomban is meg szokott nyilvánulni. A mérsékelt érdeklődés és a délutáni gyengülési irány azt jelezte, hogy a befektetők a napközben elért nyereséget elkezdték realizálni.
A vezető részvények között tegnap a Mol, az MTelekom és az OTP vitte a prímet. A nap egyértelmű nyertese az FHB lett csaknem hétszázalékos drágulással. Az olajipari cég részvényei 2,12, a távközlésié 1,11, a bank papírjai pedig 1,71 százalékkal emelkedtek. Jobbára emelkedéssel zártak a kis forgalmú részvények is, a már említett FHB mellett ebből a szempontból érdemes egy pillantást vetni az Egisre és a Synergonra. Az FHB növekedése mögött vélhetőleg a negyedéves eredmények és a társaság esetleges privatizációjáról kiszivárgó – igaz, később hivatalosan cáfolt – hírek húzódnak meg. Az Egis a csütörtökön kedvező adatokat közlő szektortárs, a Richter gyógyszergyár erősödése következtében drágult. Elemzők az Egistől a Richterhez hasonló kedvező negyedéves jelentést várnak, nem meglepő, hogy ebben a környezetben a gyógyszergyártó cég papírjai 210 forinttal erősödtek. A Richter ugyanakkor a nyereségrealizálás áldozatává vált, és 150 forinttal értékelődött le. Ehhez hasonlóan profitkivétel miatt csökkent a Rába kurzusa is.
A bankközi devizapiacon az euró a forinttal szemben 0,10 forintot erősödött, így záráskor 245,00–245,10 forint között jegyezték az uniós fizetőeszközt. A több mint egy hete 245 forint körül tanyázó euró tegnap sem sokat változott, 244,95 és 245,15 forint között maradt az árfolyama – írta az MTI–Eco. A héten a forint erősödését várják a régió valutáival együtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.