Rendeltek a Rábától

Rekordmagasságokba emelkedett tegnap a nyersolaj ára, ez egyúttal az olajipari cégek tőkepiaci szárnyalásához vezetett, a felhasználók terén viszont áresést eredményezett. A pesti piacon csupán a Mol árára hatott a 70 dolláros hordónkénti szintet is elérő olaj. A magas forgalom azt mutatta, hogy akár profitot is realizálhatnak a következő napokban a befektetők. A vállalati hírek közül az OTP Bank Rt. bejelentése volt érdekes, hiszen a magyar pénzintézet beszáll a romániai CEC többségi részesedésének megvásárlásába. Nyugat-Európában a keddihez hasonló mérsékelt emelkedések zajlottak, a DAX 0,69 százalékot, az FTSE 0,68 százalékot emelkedett.

2005. 08. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitáskor drágult, majd egyre lejjebb csúszott a magyar tőkepiacot átfogó index, a BUX kurzusa, a nap végére a reggeli 263 pontos pluszból semmi sem maradt, sőt az indikátor 80,77 ponttal gyengülve a veszteséges térfélen landolt. A napközbeni ingadozásról és gyengüléssel történő zárásról az elemzők azt nyilatkozták, hogy a 25,212 milliárd forintos forgalom azt jelzi, hogy a vezető részvények körében a keddi hirtelen drágulást követve elkezdődött a nyereségrealizálás. A nagyobb forgalmú részvények között kialakult eróziós hullám nem érintette a Molt, mivel az olajipari cég részvényeire még mindig a dráguló világpiaci nyersolaj hatott. Az olajárak annyira magasra emelkedtek, hogy már az OPEC-nek és az amerikai kormányzatnak is foglalkoznia kellett vele. A Mol kurzusa ennek köszönhetően 1,33 százalékkal drágult és 21730 forinton zárt. Csökkenéssel fejezte be viszont a kereskedést a Magyar Telekom, a Richter és az OTP is. A távközlési papírok 1,19 százalékkal, a gyógyszergyáriak 1,07 százalékkal, a bankiak 1,51 százalékkal lettek olcsóbbak. Az OTP közölte, hogy szándéknyilatkozatot nyújtott be a romániai Casa de Economii si Consemnatiuni C. E. C.-S. A. (CEC) többségi részesedésének megvásárlására. Románia pénzügyminisztériuma – a 100 százalékban tulajdonos román állam nevében eljárva – a 2005. augusztus 3-i kormánydöntés értelmében felhívást tett közzé a Casa de Economii si Consemnatiuni C. E. C.-S. A. (CEC) legalább 50 százalék plusz 1 részvény, de maximum 75 százalékos részvénycsomagjának értékesítésére. Az OTP Bank már korábban deklarálta, hogy Romániában az organikus növekedés mellett az akvizitív fejlődés lehetőségeit is vizsgálja. Ennek megfelelően az OTP Bank a pályázati felhívásban megjelölt határidőig az eladó román állam nevében eljáró pénzügyminisztérium számára eljuttatta szándéknyilatkozatát, amely a legnagyobb magyarországi hitelintézet számára nem jelent sem pénzügyi, sem egyéb kötelezettségvállalást. Az OTP Bank meggyőződése, hogy a CEC privatizációja korrekt, átlátható, az Európai Unióban is elfogadott nemzetközi sztenderdeknek megfelelő folyamat lesz – írta sajtóközleményében a pénzintézet.
A kisforgalmú részvények meglepetésre nem követték a vezető részvények gyengülő trendjét, így drágult a Rába, a TVK, az Egis és a BorsodChem is. A Rába javulása mögött a vállalatról szóló kedvező hírek álltak. A Rába Futómű Kft. közölte, hogy új szerződést kötött a MIMS moszkvai nemzetközi járműipari szakkiállításon.
Az európai parketteken határozott drágulási hullám alakult ki, a DAX és az FTSE emelkedése közel egyforma volt. A francia tőkepiacon bejelentették, hogy a France Telecom az idei esztendő eddigi legnagyobb részvénykibocsátásával tér vissza az értékpapírpiacra: spanyolországi felvásárlásának finanszírozása érdekében 3 milliárd euró értékben bocsát ki részvényeket. A kibocsátással a kormány arra a szintre csökkenti részvényhányadát, ami minimálisan szükséges a vállalati döntések alakításához. A befektetők 22,63 euróért vásárolhatnak majd új részvényeket, ami 1,40 eurós kedvezményt jelent a tegnapi tőzsdei záróárhoz képest.

Spekuláció drágítja az olajat. Nem zárja ki a német gazdasági miniszter annak lehetőségét, hogy a nyersolajárak az amerikai déli államokat sújtó hurrikán után tovább emelkedjenek – írta az MTI–Eco. Közben a Fehér Ház úgy döntött, hogy megnyitja az ország stratégiai olajtartalékát, hogy kiegyenlítse azt a termelési veszteséget, amit a mexikói-öbölbeli finomítók Katrina hurrikán miatti kiesése okozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.