Tart a pénzkivétel

Ingadozó érdeklődés és változó árfolyamok mellett kereskedtek tegnap a pesti tőzsdén. A befektetők, akárcsak szerdán, leginkáb korábban megszerzett profitjukat realizálták. A BUX napközben több alkalommal a csökkenőbe váltott, zárásra azután megemberelte magát, és csekély, 1,32 pontos gyarapodás után 21 001,98 ponton zárt. Az indexben az MTelekom, a Richter és az OTP tartotta a „lelket”.

2005. 08. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljes hullámzás, a kereskedés egyes pillanataiban komolyabb csökkenés – ezekkel a szavakkal lehet jellemezni a pesti tőkepiac tegnapi történéseit. A BUX 54 pontos csökkenéssel nyitott, majd egy erőtlen próbálkozást követve 224 pontra növelte veszteségét a szerdai záróértékéhez képest. Délben az index rövidebb időre magára talált; délután emelkedési trend alakult ki, de ez nem volt túl erőteljes. A magyar tőzsdei indikátor zárásra viszszahuppant előző zárószintjére, és csupán 1,32 pontos emelkedést produkált. A 11 milliárd forintot el nem érő forgalom és a változatos árfolyamok mind-mind azt jelzik, hogy a piac kész egy újabb emelkedésre, de ezt a nyereséget realizáló befektetők egyelőre megakadályozták. Ha azonban a nyereségérzékeny spekulánsok újból a vételi oldalt fogják erősíteni, és erre napokon belül sor kerülhet, az index iránya is megváltozik majd – nyilatkozták kereskedők.
A nap nyertese az Elmű lett 3,3 százalékos drágulásával, de jól teljesített a Pannonpipe leányvállalatát eladó Pannonplast és a Synergon is. A műanyagipari cég részvényeivel a pesti börzén az értékesítési bejelentés idején nem kereskedtek, s amikor a papírokat visszahelyezték a parkettra, azok ára azonnal 2,41 százalékkal ugrott meg. A vezető részvények sorából az MTelekom, az OTP és a Richter emelkedett; a távközlési papírok 20, a bankiak 15, a gyógyszergyáriak pedig 255 forinttal erősödhettek. Lefelé húzta viszont a BUX-ot a 295 forintot eső Mol. Gyengült az Egis, az Antenna Hungária, a Rába és Nabi kurzusa, változatlanul – szerdai értékén – zárt a BorsodChem és az FHB.
Még nem tudja a BorsodChem vezetése, hogy indul-e a Zachem privatizációján – mondta az MTI– Eco-nak Kovács F. László, a magyar vegyipari társaság vezérigazgatója. A BorsodChem Rt. jövő keddig dönt arról, hogy benyújt-e ajánlatot a lengyel Zachem vegyipari cégre, amelynek adatait most elemzik. Az igazgató szerint ebből az derült ki, hogy a társaság eredményei „nem túl fényesek”. A lengyel állami vegyipari vállalatok privatizációjával megbízott Nafta Polska állami holding augusztus 9-ig várja azoknak a cégeknek az ajánlatát, amelyek megvették a tenderdokumentációt. A Zachem egyike a 100 állami vállalatnak, amelyeket az idén el akar adni a kormány. A vállalat évente 60 ezer tonna műanyagipari alapanyagot gyárt, s ezzel a lengyel igények 10-12 százalékát fedezi.
Erősödőben volt a bankközi devizapiacon a forint/euró kurzusa. Tegnap délután az eurót 244,15– 224,20 forinton jegyezték, ami közel 0,1 forintos eurógyengülésnek felel meg. A nyárias forgalomban csütörtökön is kevés vállalati megbízást teljesítettek a bankközi piacokon, az opciós piacon azonban továbbra is nagy összegek cseréltek gazdát – jelentette az MTI–Eco a kereskedők nyilatkozatai alapján.
Belső gazdasági hírek egyelőre alig befolyásolják a kurzust. Az államháztartás júliusi hiányáról pénteken késő délután megjelenő előzetes adatokra figyel ugyan a piac, de kereskedők szerint érzékelhető piaci hatása legfeljebb hétfőn lehet, akkor is csak abban az esetben, ha a várakozásoktól lényeges eltérő adatokat publikál a pénzügyi tárca.
Mindenesetre az erős forint miatt felerősödtek a kamatcsökkentési találgatások. Szaporodnak azok a hangok, amelyek már 50 bázisponttal várják lejjebb a most 6,75 százalékos jegybanki alapkamatot a monetáris tanács augusztus 22-én esedékes kamatdöntő ülésén.
Gyengülés jellemezte a nemzetközi tőkepiacokat is, a tokiói Nikkei 225 index a 12 hónapos csúcsra járatást követően visszaesett. Az ázsiai piacon is profitot realizáltak a befektetők; az elemzők jelezték, hogy a legnagyobb távol-keleti börze mutatóját a vállalati hírek drágították az utóbbi napokban. A járműgyártóktól és az ipari cégektől érkező negyedéves gazdálkodási adatok korábban vételre ösztönözték a befektetőket, de tegnapra ez az optimizmus elfogyott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.