Visszaesett a BUX

Nem várt gyengülési hullám lepte meg a Budapesti Értéktőzsdét tegnap délután, a befektetők főként az OTP részvényeit értékesítették, ami egyúttal a BUX lecsúszását okozta. A napközben javulást, majd a délutáni zuhanást követve a magyar tőzsdei indikátor 127,34 ponttal beesve, 20 586,21 ponton zárt. Minimálisan 0,10 forinttal gyengült a forint az euróval szemben. A pesti piac együtt mozgott a nemzetközi parkettekkel, Londonban és Frankfurtban mérsékelt gyengülések mellett kereskedtek, a tengerentúlon viszont nyitáskor javuló trend tudott kialakulni.

2005. 08. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újból meglepte a pesti tőzsde a befektetőket és az elemzőket, hogy a napközben több száz pontos pluszt felmutató index a kereskedés végére visszahanyatlott, és 127,34 ponttal gyengülve zárta a kereskedést. A kereskedés nagyobbik felében javuló és már-már optimistának vélt piacot az OTP-ben keletkező eladási hullám rázta meg annyira, hogy gyengüléssel zárjon a BUX. A 19,07 milliárd forintos, magasnak mondható forgalom és a délutáni eladási hullám azt sejtette, hogy a befektetők már túlértékeltnek találják a magyar piacot. Néhány napja még javulást várt az összes elemző, de tegnap a konszenzus felborult, néhányan – többek között a trendvonal.hu vezérigazgatója, Gede Balázs – azt nyilatkozták, hogy a piac megérett egy komolyabb korrekcióra. A szakember azt várja, hogy a BUX 19 ezer pont köré fog visszacsúszni, erre várhatóan a gyorsjelentéseket követő hetekben kerülhet sor. Az OTP-ről az igazgató azt közölte, hogy ahogyan a BUX „túlhúzott”, úgy az OTP, a Mol és a Richter ára is némileg magasabb árfekvésű a kelleténél. Gede hangoztatta, hogy nem elsősorban arról van szó, hogy túl drágák a részvények, hanem az időben hirtelen bekövetkezett emelkedések túlzóak. A tegnapi 3,3 százalékos OTP-zuhanást viszont nem tudta senki sem megmagyarázni. Gede Balázs rámutatott, hogy a pénzintézettől akár negyvenmilliárd forint körüli profitot vár a piac. A vezető részvények amúgy a banki papíroktól függetlenül jól teljesítettek, a kedvező eredményeket publikáló MTelekom 3,16, a Rába 0,94, a Mol 0,19 százalékkal drágult. A legtöbb kisforgalmú részvény ára jelentősen csökkent, a nap vesztese az Egis lett, 4,49 százalékos beesésével, de gyengült az Antenna Hungária, a BorsodChem és a Fotex ára is.
A Graphosoft N. V. közölte, hogy az első fél évben 446 ezer euró vesztesége volt, szemben az egy évvel korábbi, 1,9 millió euró nyereséggel. A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány alapján készült eredménykimutatás szerint a társaság árbevétele 12,768 millió euró volt, 17,1 százalékkal több az egy évvel korábbi, 10,9 millió eurónál. A trendvonal.hu az elmúlt napokban megvizsgált néhány kiskapitalizációjú részvényt, így a nem túl fényes gyorsjelentést közlő Egist az elemző cég 16 500 forintra, az FHB-t 1300, a Synergont 500, a Graphisoftot 1200 forintra minősítette le.
Felminősítést kapott, és vételre ajánlja az elemző társaság az econet.hu-t, az IEB-t, a Phylaxiát, valamint a Rába részvényeit. Spekulációs nyomás, vagy a társaság életében bekövetkezhető változások miatt óvatosságra inti a trendvonal.hu azokat a befektetőket, akik az Antenna Hungária, a Pannonflax, a Pannonplast részvényeit vásárolnák.
A bankközi devizapiacon a forint minimálisan gyengült, az eurót 243,45–243,50 forinton jegyezték, ami 0,10 forintos forintbeli gyengülésnek felelt meg. A nemzetközi tőkepiacok legtöbbje is lassulást mutatott, New Yorkban viszont emelkedéssel nyitott a Wall Street. A német piacon a Deutsche Telekom kedvező negyedéves eredménye, valamint a Commerzbankról szóló felvásárlási hírek okoztak volna javulást, ha a befektetők nem akartak volna nyereséget realizálni. A legnagyobb európai távközlési vállalat, a Deutsche Telekom 943 millió eurós adózott eredményt jelentett a második negyedévről, 63,4 százalékkal nagyobbat a tavalyi második negyedévi, 577 milliónál. A forgalom 2,6 százalékkal, vagyis túlnyomórészt szerves fejlődésből, 14,748 milliárd euróra emelkedett, 14,377 milliárdhoz képest. A hazai forgalom 1,8 százalékkal, 8,522 milliárd euróra csökkent, a külföldi bevétel 9,2 százalékkal, 6,226 milliárd euróra nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.