Visszafogott kereskedés

Rendkívül alacsony forgalom mellett változatos kereskedés zajlott tegnap a Budapesti Értéktőzsdén, a BUX végül 14,28 ponttal zárt előző értéke felett. Elemzők szerint a gyengülő nemzetközi tőkepiacok rányomták a magyar papírokra is bélyegüket. A legtöbb kisbefektető egyszerűen távol tartotta magát a pesti tőzsdétől, ezzel kivédte az összes kockázati tényezőt. Az európai és tengerentúli piacok is gyengélkedtek.

2005. 08. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudott határozott irányvonalat kialakítani tegnap a pesti tőzsde. A befektetők egyrészt a piaci túlértékeltség, másrészt a nyugat-európai és amerikai parketteken jelentkező értékesítési láz miatt fújtak visszavonulót. A terem széléről figyelő spekulánsok előbb a BUX gyengülését, majd bukdácsolását követhették figyelemmel. Az index 35 pontos csökkenéssel nyitott, majd egy hirtelen zuhanás következtében további 150 pontot esett. A délelőtt többszöri emelkedési próbálkozással telt, majd kora délután az újabb gyengülési hullám következtében a magyar tőzsdei mutató 20 475,34 pontos napi minimumáig lépett vissza. A mélypontról az index tartósan növekedett, végül 14,28 pontos javulással zárta a kereskedést. A minimális, 0,07 százalékos emelkedés rendkívül alacsony, 12,8 milliárd forintos forgalom mellett alakult ki, a növekedést a 2,6 százalékkal megugró Richter segítette. A vezető részvények sorából drágult még az OTP és az MTelekom is. A banki papírok 35 forinttal, a távközlésiek 17 forinttal erősödtek. Az OTP-papírok célárát a Raiffeisen 6790 forintról 8400 forintra javította, aminek lejárata 12 hónap.
Felminősítést kaptak az Egis részvényei is, de nem tudtak javulást felmutatni a kereskedés során: a gyógyszergyártó papírjai változatlan áron zártak, azt követően, hogy az Erste Befektetési Bank vételről felhalmozásra ajánlja. A kis forgalmú részvények közül a Rába árfolyama drágult a legjobban, a győri cég kilátásai egyre jobbak. A Rába kurzusa tegnap 1,36 százalékkal értékelődött fel.
Mérsékelt, 0,28 százalékos javulással zárta a napot tegnap a tokiói Nikkei 225 index is. A szigetországban a korrekció lassan abbamarad, és újból a vevők veszik át a tőzsdei „kormányt”. Egyes elemzések a japán piac élénküléséről és a külföldi befektetők aktivitásáról szóltak. Elemzők szerint részvényfelvásárlásaik ezután is folytatódnak majd, és a Nikkei 225 index az év végére várt 13 ezer pontos küszöb fölé emelkedhet. Korábban ebben a hónapban a CSFB 15 százalékkal a benchmark (célszint) fölé emelte a japán részvények portfóliósúlyozási ajánlását, ami a valaha adott legmagasabb értéknek számít. A Nikkei 225 indexre adott év végi előrejelzését pedig 12 100-ról 12 500-ra emelte.
Európában határozott gyengülés alakult ki, sőt a késő délután nyitó tengerentúli parkettek is lassulással indítottak. A Wall Streeten a csökkenést az okozta, hogy a Google jelentős részvényértékesítésbe fog a közeljövőben. Az internetes társaság közölte, hogy négymilliárd dollár körüli bevétellel szeretné ünnepelni – 14,2 millió darab közönséges részvényének eladásával – egyéves tőzsdei szereplését – írta az MTI–Eco.

Távoznak a Mercedes vezetői. A hónap végével lemondott a Mercedes főnöke, Eckhard Cordes. Az 54 éves és 29 éve a Mercedes-részlegnél dolgozó jelenlegi vezér munkáját az 52 éves Dieter Zetsche, a Mercedes-csoportot is felölelő DaimlerChrysler járműipari óriás januártól kinevezett vezérigazgatója látja majd el – írta az MTI–Eco. Mindeközben a német pénzügyi hatóságok vizsgálatra készülnek, folytattak-e bennfentes kereskedést a DaimlerChrysler vezető körei azzal kapcsolatban, hogy előre tudhattak a vezérigazgató főnöke, Jürgen Schrempp távozási szándékáról. Eckhard Cordes állítólag már július végén felajánlotta lemondását, miután Schrempp váratlanul bejelentette, hogy az év végével távozik. Schrempp utóda Zetsche, az amerikai–német vállalat amerikai cégének, a Chryslernek a főnöke. Cordes szeretett volna Schrempp helyére ülni. A részvényesek már jó ideje támadták a vezérigazgatót a vállalat gyenge eredményei, főleg a régebben kikezdhetetlen Mercedes-részleg balfogásai és a vezetés hiányosságai miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.