időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Gál Róbert jól állt a lábán a talajon

2005.11.28. 00:00

Szűk fél évvel azután, hogy a debreceni tornász Eb-n Berki Krisztián lólengésben arany-, Gál Róbert pedig talajon bronzérmes lett – egyaránt várakozáson felül teljesítve –, a magyar válogatottat jelentő duó a melbourne-i Rod Laver Arénában tulajdonképpen még javított is kontinensünkön elfoglalt pozícióján. Ezzel együtt a világbajnokságon Gál a harmadik, Berki a negyedik helyen zárt.

Időnként tényleg az utolsókból lesznek az elsők, legalábbis férfi talajon a brazil Hypolito nyolcadik helyen került be a nyolcas fináléba, ám itt már ő volt a legjobb a 9,675 pontos gyakorlatával. Az ezüst a kanadai O’Neillhez (9,625) került, bronzból pedig a dobogó harmadik fokán előálló holtverseny okán kettőt kellett verni, a kínai Liang Fu-liang (9,587), valamint az öreg kontinensünk becsületét megmentő Gál Róbert (9,587) számára. Gál 2003-ban már közel került a vb-dobogóhoz, Anaheimben azonban ugrásban lett negyedik. Tavaly az olimpián szintúgy ugrásban vitte többre, 6. volt, s Melbourne-ben is majdnem döntős volt ezen a szeren is: 10. lett. Idén viszont a talajon jött ki a lépés igazán számára.
– Azzal a célkitűzéssel érkeztem a világbajnokságra, hogy legalább az egyik szeren jussak be döntőbe. Nem tagadom, hogy a bronzéremmel már az elején kiegyeztem volna, így most nagyon boldog vagyok. Úgy látszik, jót tett, hogy a selejtező után kipihentem magam – árulta el a KSI 26 éves versenyzője.
Berki Krisztián regnáló Európa-bajnokként, s két idei Világkupa-verseny megnyerését követően Gálnál jobb esélyekkel pályázott az éremre, s amikor a lólengés döntőjében hetediknek szólítva már a gyakorlata vége felé járt, a magyar csapat vezetése biztosra is vette, hogy megvan a medál, és csak a színe kérdéses. Berki, ahogy idén már többször, most is lenyűgözően varázsolt a kápákon, mígnem picit megbillent, ami nem kerülhette el a pontozók figyelmét. A román Suciu (9,700) és a japán Kasima (9,687) mögé így is a harmadik helyre tették a fehérorosz Ignatoviccsal egyetemben (9,650-9,650), ám utolsókét jött a favorit kínai Hsziao Csin, aki az egész vb legmagasabb pontszámával, 9,850-del elvitte az aranyérmet. Berkinek így be kellett érnie a negyedik hellyel. A selejtezőben bemutatott „biztonsági” gyakorlatára amúgy 9,700 pontot kapott, amivel a döntőben ezüstérmes lehetett volna, s ezen még morfondírozhatunk, ahogy Berki is tette.
– Látva a pontszámokat, így utólag kicsit bánt az eredmény, hiszen éremért jöttem ki, de úgy gondolom, holnapra már jó hangulatban leszek. Még csak húszéves vagyok, s szerintem ebben a korban a világbajnoki negyedik hely egész jó eredmény. Örülök Robi sikerének, és azt hiszem, hogy magyar szempontból sikeres világbajnokságon vagyunk túl – nyilatkozta Berki kevéssel a döntője után.
Ez így is van, de akadnak, akik még jobban örülhetnek: ki hitte volna, hogy a férfiaknál két szlovén világbajnokot avatnak, korláton Petkovsek, nyújtón Pegan révén, s utóbbi 31 évesen kapaszkodik fel a csúcsra. Ami ahhoz is adalék, hogy Berki sem maradt még le semmiről.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.