Vacsora az Apró-villában

Az Európai Unió hétéves költségvetéséről, ezen belül a büdzsét jelentősen csökkentő brit javaslatról tárgyal a visegrádi együttműködésben részt vevő négy ország és az unió soros elnöki tisztét betöltő brit miniszterelnök mai, budapesti találkozóján.

Hírösszefoglaló
2005. 12. 02. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszeli körökben időközben olyan hírek kaptak szárnyra, hogy Szlovákia esetleg nem csatlakozik az EU többi új tagjához, amelyek elutasítják a költségvetés csökkentését. A brit javaslat tíz százalékkal csökkentené az új tagállamoknak járó felzárkóztatási támogatásokat. Ezt a héten már a magyar kormányfő is határozottan elutasította.
Tony Blair tegnap este megérkezett Budapestre, s Gyurcsány Ferenc luxusvillájában vacsorázott. A Gyurcsány-villa előtti Szemlőhegy utca több száz méteres szakaszát a rendőrség hermetikusan lezárta a forgalom elől, így a riporterek sem közelíthették meg az épületet. Lapzártánkig érdemi információ nem derült ki a megbeszélésről.
Időközben megszületett az Európai Unió 2006-os költségvetése, miután Brüsszelben sikerrel zárult az egyeztető tárgyalás a tanács és az Európai Parlament között.
[Sorsdöntő…] Folytatás a 9. oldalon >
Folytatás az 1. oldalról >
A pénteki, budapesti találkozón Gyurcsány Ferenc és Tony Blair mellett Jirí Paroubek cseh, Kazimierz Marcinkiewicz lengyel és Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök is részt vesz. A visegrádi együttműködés négy országának vezetője várhatóan közös felhívást ad át Tony Blairnek, hogy biztosítsa az igazságos és gyors megállapodást a 2007–2013 közötti időszak EU-költségvetéséről. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn telefonon óva intette Tony Blairt attól, hogy „Robin Hood legendáját a feje tetejére állítva” vegyen el a szegényektől és a gazdagoknak adjon többet. Uniós diplomaták beszámolói szerint a brit javaslat alapján csökkenne Németország, Hollandia és Svédország befizetése, és – igaz, csökkentett formában – megmaradna a Nagy-Britanniának járó költségvetési viszszatérítés.
A brit miniszterelnök ugyanazzal a brit kormányállásponttal érkezett Budapestre, mint Tallinnba. Nagy-Britannia azon fáradozik, hogy uniós elnökségének utolsó hónapjában sikerüljön legalább valamit megvalósítani ambiciózus terveiből. Blair nem kevesebbet kíván elérni, mint a közös mezőgazdasági politika gyökeres átformálást és az unió egész költségvetési módszerének a megváltoztatását.
Magyarországot mint a tíz legutóbb belépett ország egyikét érzékenyen érintené a reform. Kóka János gazdasági miniszter kedden azzal érvelt Londonban, hogy amennyi infrastrukturális fejlesztési segélyt Magyarország kap, abból az egész uniónak haszna van. Példaként az úthálózat fejlesztését említette. Brit felfogás szerint viszont a magyar gazdaság, a többi új tagállaméval együtt, nem tudná megemészteni ezt a segélyt.
Mindezeken túl Tony Blair ugyanakkor megérti az új tagállamok, például Magyarország vonakodását attól, hogy az uniótól Nagy-Britanniának visszaadott eurómilliárdokhoz hozzájáruljon. A brit sajtó egyenesen arról ír, a miniszterelnök a visszatérítés terén enged, még mielőtt kötelező ígéretet kapna arra, hogy a többi tagállam elfogadja a brüsszeli csúcstalálkozón a reformokra irányuló brit javaslatcsomagot. Az ellenzéki lapok bizonyosra veszik, hogy ez nem történik meg, ha másért nem, a francia vétó miatt.
Egy nappal a budapesti találkozó előtt Kazimierz Marcinkiewitz lengyel kormányfő is az uniós szolidaritás érvényesülése mellett érvelt, hangsúlyozva, hogy az Európai Uniónak tartania kell magát alapvető értékeihez, csak így teljesíthető a tagországok közötti fejlettségi különbségek mérsékléséről megfogalmazott cél. A lengyel vezető egy tegnapi varsói gazdasági értekezleten beszélt erről.



a brit kormányfő programja. Az EU soros elnökségét betöltő brit kormányfő tegnap este Tallinnból érkezett Budapestre, az észt fővárosban az uniós büdzsével kapcsolatos elképzeléseit ismertette. Ma délelőtt a visegrádi országok miniszterelnökeivel folytat plenáris tárgyalásokat a Parlamentben, majd nemzetközi sajtótájékoztatón számol be a megbeszélések eredményeiről. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.