Egy szocialista képviselő kiváltságai

Két olyan alapszak is indul a Magda Sándor szocialista képviselő vezette Károly Róbert Főiskolán, amelyeket súlyos szakmai hiányosságok miatt nem támogatott a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB). A képzések az oktatási miniszter külön engedélyével indulhatnak. Az iskola rektora Magda Sándor szocialista országgyűlési képviselő.

2006. 01. 18. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdálkodási és menedzsment alapszak szakindítási kérelmét többek között azért utasította el a szakértői testület, mert igen gyengének találta a felelős oktató publikációs tevékenységét, ami az adott szakterület esetében különösen kritikus.
Megjegyezték azt is: a képzésen tanító többi oktató közül is csupán hárman rendelkeznek tudományos fokozattal, így a kérelem messze nem felel meg a MAB személyi feltételekre vonatkozó követelményeinek. A bizottság a tervezett hallgatói létszámot olyan irreálisan magasnak tartja, hogy az már veszélyezteti az oktatás színvonalát. A testület szintén elutasította a főiskola távoktatási képzését a pénzügy és számvitel alapszakon.
*
Az indoklás szerint az intézmény a kurzus részletes leírásában olyan dokumentumokra hivatkozik, amelyeket nem tartalmazott a szakindítási kérelem. Hozzáteszik: az iskolának nincsenek valódi elektronikus oktatási anyagai, és az intézmény jelenlegi globális tanulmányi rendszere nem alkalmas a távoktatásos képzés megvalósítására. A két szak elindítását végül Magyar Bálint SZDSZ-es oktatási miniszter engedélyezte. Az akkreditációs bizottság döntési jog hiányában csak véleményezheti a képzéseket, így a tárcavezetőt semmi sem kötelezi arra, hogy figyelembe vegye a szakértők indoklását. A testület korábban sérelmezte, hogy Magyar idén példátlanul sok, 42 olyan szak indítását engedélyezte, amelyeket a bizottság szakmai hiányosságok miatt elutasított.
Emlékezetes: Magda Sándor iskolája tavasszal az ország összes főiskolája közül a legnagyobb európai uniós támogatást nyerte el infrastruktúra-fejlesztésre. Összesen 12,2 milliárd forintot osztottak szét a felsőoktatási intézmények között, amelyből 1,3 milliárdot, vagyis a pénz több mint tíz százalékát kapta az iskola. A Szent István Egyetem csupán 720 millió forintot, a Semmelweis Egyetem 702 millió forintot, a Károli Gáspár Református Egyetem pedig mindössze 233 millió forintot nyert el.
A Károly Róbert Főiskola 2003 szeptemberében kezdte meg önálló működését. Az intézménynek több mint 18 ezer hallgatója van, ám ebből csupán 2270-en tanulnak nappali tagozaton. A távoktatásos képzés minden formájáért költségtérítést kell fizetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.