Szögszórók

Évek óta tartó rémtörténet szereplői a Bács-Kiskun megyei Ágasegyházán élők. Egy intellektuálisnak éppen nem nevezhető társaság éjszakai telefonjaitól, átveréseitől, kellemetlenkedéseitől és szögszórásaitól szenvednek az emberek. A Kecskeméti Városi Ügyészség a napokban vádat emelt négy ágasegyházai férfi ellen a közlekedés biztonsága elleni bűntett és bűnszövetségben elkövetett rongálás miatt. Valami még idekívánkozik. A négy férfi egyike a rövid ideig őrizetbe vett Füredi János, aki az MSZP polgármesterjelöltje volt a 2002-es önkormányzati választásokon. Az ügyészség szerint ő a rendszeres szögszórás és faluzaklatás szellemi atyja. Rég volt nyugodt évük az itt élőknek. A vádirat 411 oldalas.

Varga Attila
2006. 02. 13. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ágasegyházára érve lassú ívben kanyarog az út, szinte gyönyör a szemnek a rendezett porták sora, még a nap is kikacsint a szürke égbolt mögül. Az egyik italboltba belépve négy férfit látok, akik a pultossal trécselnek, de rám nézve úgy hallgatnak el hirtelen, mint amikor a mozigépész ügyetlensége miatt kifut az orsóból a film… Két deci kóla hetven forint. Lassan bíbelődik a pénztárgéppel a pultos hölgy, szinte együtt lélegzünk fel, amikor a visszajáró forintokkal együtt elém rakja a kis cetlit. – Nem vagyok ellenőr – mondom vidámkodó arccal, mire azt a választ kapom: itt minden elképzelhető.
Bemártásokhoz, zaklatásokhoz, megalázó sms-ekhez, dúrdefektekhez szokott nép lakik itt, a kétezer lelkes faluban.
Feljelentés Gergényi Péter rendőr dandártábornoknak, Bács-Kiskun megyei főkapitánynak. (Névvel, címmel ellátva egy ágasegyházi lakostól.)
„Ismeretlen telefonbetyárok ellen feljelentéssel élek, folyamatos zaklatás miatt. Este 8 és 9 között a következő sms-üzenetek érkeztek privát Matáv telefonomra:
2002. 12. 21. Kellemes karácsonyi ünnepeket kíván a Tökös Sanyi, Vaslapát Öcsi, a kilenc libapásztorlány, a három Grácia és a többiek.”
Ezt még viccnek vettem, majd később tudatosodott bennem, hogy ezeket a neveket már több hónapja olvastam a Petőfi Népe sms-üzenetei között is.
„2003. 1. 27. A polgármester kikapcsoltatta az áramot, mert nem fizetitek az adót, vagy irigylitek a kecskeméti 40 milliós házát?” (Aznap a hóhelyzet miatt áramkimaradás volt a környék településein.)
„2003. 1. 30. Alattvalóim. A hírlevélből kifelejtettem, hogy a jegyzőt már elzavartam, a szeméttelepet letakartam, a Füredi kilépett. Szopik valami. 20 millió hiány van. Ádám Józsefné.” (Ágasegyháza polgármestere – a szerk.)
„2003. 2. 10. Ártim János (iskolaigazgató – a szerk.) fajtalankodásra kényszerítette tanítványát, akinek sikerült elmenekülni Ágasegyházán.”
A feljelentésben olvasható, hogy az sms-eket küldő két telefonszám tulajdonosa, mint kiderült, kilétének titkosítását kérte. A legutóbb említett sms-t követően a feljelentő hölgy „X.-né vagyok. Amennyiben nem szünteti be az ilyen jellegű üzeneteit, feljelentést teszek” tartalmú üzenetet hagyott az ismeretlen telefonra, mire azonnal meg is kapta az sms-választ. „Kinyalhatod a p…, vagy a s…-et is X.-né.”
A falu is megkapta a magáét
A 2002-es önkormányzati választást követően rendszeressé vált az ágasegyházai lakosok telefonos zaklatása. Például a Paksi Atomerőművel kapcsolatos botrány idején sms-üzenetek érkeztek a lakásokban található vezetékes telefonokra, hogy az emberek a gázálarcok és a védőruha átvétele végett jelentkezzenek a polgármesteri hivatalban. Megszaporodtak a többnyire a polgármester nevében vagy egyes ágasegyházai személyek nevében tett feljelentések is, a vám- és pénzügyőrség több illegális szeszfőzdét leplezett le, de volt olyan rokkantnyugdíjas néni is, akit azért jelentettek fel (és büntettek meg százezer forintra), mert piacon vett pulóvereket árusított a lakásán. Sokszor a „feljelentők” a különféle hatóságoktól kapott bejelentést megköszönő, sikeres rajtaütésről vagy leleplezésről szóló levelekből tudták meg, hogy valaki vagy valakik az ő nevükben jelentették fel a falubelieket. A képviselő-testület tagjai rendszeresen kaptak sms-eket, amely rendkívüli testületi ülésre hívta őket, a falu lakosait pedig falugyűlésre invitálták hasonló módon. Az akkor még ismeretlen elkövetőknek azonban ez sem volt elég. Keményebb eszközökhöz nyúltak.
Ádám Józsefné ágasegyházai polgármester irodájában ülök. Talpig gyászban van, nemrég veszítette el a férjét. Nem ma kezdte az államigazgatási ismeretek elsajátítását: korábban tanácselnök volt, 1990 óta pedig megszakítás nélkül polgármester. 2002-ben az 1453 választásra jogosult 63,84 százaléka, 985 személy adta le voksát. Ádámné, mint független jelölt 562 szavazatot kapott, így a voksolók 57,7 százaléka benne bízott. Füredi János (MSZP) 362 szavazattal a voksok 37,17 százalékához jutott hozzá, míg Varga János független jelölt 5,13 százalékot, azaz 50 szavazatot kapott. Egyébként Füredi János 1998 és 2002 között a település alpolgármestere volt.
Őrizetben az MSZP-s jelölt
Ádám Józsefnétól megtudom hogy 2002 márciusától kezdve a helyi megyei lapban, a Petőfi Népében az sms-vélemények rovatban egyre több olyan sms jelent meg, amely őt és az akkor már nagybeteg férjét vette célba. A szöveges üzenetek róla, a férjéről és a hozzátartozókról szóltak, nem voltak ugyan fenyegetők, de olyan képtelenségeket tartalmaztak, mint például, hogy a polgármester az ablakából a járókelőket locsolja. Ádám Józsefné felvette a kapcsolatot a lap szerkesztőivel, akiktől megtudta, hogy az újság naponta 25-30, személyével foglalkozó sms-t kap, így hónapok alatt már több ezer ilyen üzenet jutott el hozzájuk. A lap a beszélgetést követően megszűrte az üzeneteket, így azok stílust váltva inkább az önkormányzattal kezdtek foglalkozni: például kátyúsak az utak, rossz a hangulat a hivatalban stb. A polgármester is számtalan (gép)hangos üzenetet kapott a telefonjára. „Drága Erzsikém! Ma este várlak a melegek klubjában a szokott helyen. Eleonóra.” „Erzsi! Azt kell átélned, amit mi is átéltünk miattad. Költözz el hamar!” Persze nem hiányzott az „Akaszd fel magad!” vagy a „Takarodj a faluból” üzenet sem.
2002 decemberétől kezdve ismét váltottak az üzengetők, rendszeresen speciális kárpitszögeket szórtak szét a polgármester autója körül a házánál és az önkormányzatnál, de az iskolaigazgató és egyes önkormányzati képviselők autójának kereke is kapott belőlük. A télen fehérre festett, tavasszal pedig zöldre mázolt szegek szórása a közútra és a fontosabb kereszteződésekre is kiterjedt, maga a szórás szinte napi rendszerességgel évekig tartott. Eddig 26 autó defektjére derült fény… Közben a képviselő-testület 2003 márciusában és augusztusban is határozatot hozott. Először az önkormányzatnál kifüggesztett határozatban kérték a lakosságot, hogy a falu nyugalmát zavaró rágalmazásokról, feljelentésekről tájékoztassák az önkormányzatot, majd a közterületeken elszórt kárpitszögek és a lakosságot zavaró sms-ek miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a kecskeméti rendőrségen.
És minden folytatódott tovább. Valakik eladásra hirdették meg a polgármester házát, társkereső hirdetésben kerestek partnert a nagybeteg férjét ápoló asszonynak, s a nevében üzengettek, írván kárpótlási jegyet vásárolna.
A polgármester végül ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a megyei rendőrkapitányságon. A hosszas nyomozás eredményeként 2005. április első napjaiban a közlekedés biztonsága elleni bűntett és más bűncselekmények miatt őrizetbe vették a büntetett előéletű K. Zoltánt és a felbujtással is gyanúsított, büntetlen előéletű Füredi Jánost, s gyanúsítottként kihallgatták a büntetlen előéletű B. Lászlót és K. Józsefet. A K. József lakásán tartott házkutatás során olyan illegális szoftvereket foglaltak le, amelyek képesek géphangos sms-eket küldeni előre meghatározott számokra.
Nemrégiben a Kecskeméti Városi Ügyészség közlekedés biztonsága elleni bűntett és bűnszövetségben elkövetett rongálás miatt vádat emelt a már szabadlábon védekező K. Zoltán, B. László és Füredi János ellen. K. József időközben elhunyt. A vád szerint Füredi János biztatása alapján ők szórták a kárpitszögeket rendszeresen Ágasegyháza közterületein, és a polgármester és az iskolaigazgató háza körül is.
Ma már nincs a faluban defekt, s megszűntek a zaklatások is.
Drága a tej is
A főút mentén található Füredi-boltot nem nehéz megtalálni. Ágasegyházai módra ápolt ez a ház is, kulturált parkolóhely vezet ide, s a fotocellás ajtó mögött, a pénztárgépnél maga Füredi János ül. Megismerem, hiszen ő mosolyog rám a választások idején Fürediné által kiadott helyi lap egyik kivehető oldalán közölt képről is. Az elmés szlogent: „»Itt az idő« Petőfi Sándor. 2002. október 20-án szavazzon a változásra válaszszon újat! Együtt, önökkel, önökért. »Most vagy soha« Petőfi Sándor” – avagy választási szöveget és Füredi arcképét körben hat kisebb kép övezi. Az egyiken távcsöves férfit látni mezőőr felirattal, egy szemeteskukát áthúzott 4000 Ft felirattal, egy hidroglóbuszt, egy benzinkutat, egy jelölő párttól átvett ígéretet: nyolcadikos matematikakönyvet Ingyenes tankönyv felirattal, s egy bolti pultnál ácsorgó asszonyt 10 százalék engedmény felirattal látni. A lapban egy kisebb cikk címén akad meg a szemem. „Ami kimaradt a programomból.
Az nem más, mint a nyugdíjasok és nagycsaládosok segítése a központi üzlet által.
Teljesen véletlen módon kimaradt a programomból, ami természetesen polgármesterré választásom esetére vonatkozik, amely a következő:
Amennyiben Ágasegyháza a változás mellett voksol, úgy 2002. november 15-től minden nyugdíjas rokkant, leszázalékolt és nagycsaládos ágasegyházai lakos havonta legalább három alkalommal (dohányáru és szeszesital-áru kivételével) az üzletben forgalmazott minden árura 10 százalék kedvezményre lesz jogosult. A vásárlói kártyák elkészültek, melyeket az üzletben lehet átvenni 2002. november 15-től, amennyiben az aktuális lesz. (Segítsen, hogy segíthessek.) Füredi János alpolgármester.”
Tehát hiába ígért anyagi ellenszolgáltatást a választási szavazatokért az MSZP-s jelölt, az elképzelés nem vált be. Az ágasegyházaiak nem Füredi Jánosnak adtak bizalmat. Ezért is kerestem fel őt élelmiszerboltjában, amelyről meg kell mondani, hogy takaros, sokrétű kínálat jellemző rá, s tiszta is. Több vevő is van a boltban, ezért én is a húsospultot vizslatom. Szerencsém van, mire a pénztárhoz érek, s fizetek, már csak ketten maradunk. Felfedem kilétem, s a faluban dúlt háborúról kérdezem a férfit, aki hamar leszögezi, hogy ezzel az üggyel kapcsolatban nem akar nyilatkozni. Noszogatásomra végül annyit mégis elmond, hogy a rendőrség gyanúja azért terelődött rá, mert a „társak” egyike rá vallott, de ennek nincs alapja. Ő alpolgármesterként egy államháztartási szaktanfolyamot elvégzett, s az iskolázottsága miatt féltékeny rá a falu jelenlegi polgármestere, Ádám Józsefné. Ráadásul még alpolgármesterként több kérdésben ellentétbe került vele, hiszen nem rejtette véka alá a véleményét. Utalt rá, hogy az asszonynak érdeke, hogy ő rossz színben tűnjön fel a helybéliek előtt. Zaklató sms-eket nemcsak a polgármester és a faluban élők egy része kapott, hanem ő is, például olyanokat, hogy „biztosan a fotocellás ajtó miatt drága nálad a tej”. Kérdésemre, hogy megőrizte-e az sms-eket, azt válaszolta, hogy meg. Kijelentette: a rendőrségi nyomozás ellenére, s a tőlem megtudott vádemeléssel szemben nem tud a szögszórók és telefonos zaklatók kilétéről. Mint mondta, szögeket ő is talált a sertéstelepén, amelyek úgy nőttek ki a földből mint a gombák, erdejét többször felgyújtották, s valakik az autójából az olajat is leengedték.
Az italboltban a négy férfi még mindig ott van. A fagyos hangulat is felenged, amikor megtudják ott-tartózkodásom célját. Szinte egyszerre mondják ki, hogy szerintük ki áll a szögszórás és zaklatás hátterében. Aztán figyelmeztetnek, hogy a volt alpolgármesternek a rendőrségen is akadnak segítői. Főleg egy századosról beszélnek, aki időnként telefonokkal segítette a vállalkozót. Mondják, hogy a házkutatás előtt is a szomszédhoz menekítették a telefonok és számítógépes eszközök egy részét.
A megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztályán csupán arról tájékoztatnak, hogy a polgármester bejelentésének kivizsgálása már befejeződött, s az ügy már ügyészségi szakban van. Azt más forrásból tudtuk meg, hogy a vádirat 411 oldalas.
Ágasegyházán mindenki bízik abban, hogy a tetteseket el is ítélik. Mert csak akkor lesz végre nyugalom. Ádám Józsefné indul a választáson. Füredi János is megméretteti magát. De most úgy döntött, hogy nem az MSZP színeiben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.