Ismét romlott tavaly a hazai élelmiszeripar pozíciója, a termelési érték változatlan árakon egy százalékkal csökkent, amit az ipar az átlagos árszínvonal egyszázalékos emelésével kompenzált – ismertette tegnap Boródi Attila, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) ügyvezető elnöke. A szakember tájékoztatójában kitért rá, hogy tavaly folytatódott a magyar élelmiszeripar belföldi piacvesztése, mintegy négy százalékkal esett vissza az előző évhez képest. A belföldi értékesítés, beleértve a feldolgozott termékeket is, változatlan áron számolva két százalékkal csökkent. Figyelembe véve azonban, hogy a teljes belföldi élelmiszer-kereskedelem forgalma változatlan áron számítva mintegy 2 százalékkal növekedett, mindez azt jelenti, hogy a magyar termékek hazai piaci részesedése 2005-ben az előző évhez képest tovább mérséklődött. Az élelmiszer-ipari export változatlan áron 4-4,5 százalékkal növekedett, ami az egyszázalékos árindex-növekedést figyelembe véve azt jelenti, hogy folyó áron számolva az export mintegy 5-5,5 százalékkal haladta meg tavaly az előző évi szintet. Ez a növekedés azonban Boródi Attila szerint nem egyenlítette ki a belföldi volumencsökkenést.
Az élelmiszeripar 2005-ös adózott eredménye az előző évi szinten maradt, és 24-25 milliárd forintra tehető, ami azonban alig haladja meg az átlagos egyszázalékos árbevétel-arányos nyereséget. Piros László, az ÉFOSZ főtitkára elmondta, a hazai élelmiszer-ipari cégek 65 százaléka veszteséges, válságban van a hús-, a tej-, a baromfi-, a konzerv- és a hűtőipar. – Az iparág tavaly éves szinten mintegy 200 milliárd forintos árveszteséget könyvelt el, hasonlóan az előző évihez, miközben az eladott élelmiszerek 85-86 százaléka származott magyar gyártóktól. Ez az arány 2004-ben még 91 százalék volt – ismertette Piros László, hozzátéve, hogy az élelmiszeripar árbevételének 20 százaléka, több mint 500 milliárd forint származott exportból.
A közgyűlésen részt vett Gráf József agrárminiszter is, aki támogatásáról biztosította az ágazatot, célként jelölve meg, hogy a nagy láncokban is minimum 70 százalékban hazai élelmiszert kell árulni. Emlékeztetett rá, hogy e láncok Magyarországon vannak, a hazai törvények vonatkoznak rájuk, és ha azok nem tetszenek nekik, mehetnek haza kereskedni.
Leállt a csabai baromfivágás. A Carnex csoport érdekeltségi körébe tartozó Békéscsabai Baromfifeldolgozó Kft. taggyűlése szerdán úgy döntött, hogy tekintettel a körülményekre leállítja a baromfivágást – tájékoztatott Zoltán Péter, a Carnex kommunikációs igazgatója. Tavaly ősszel 20 százalékkal csökkent az értékesített baromfi mennyisége, az árak pedig 15 százalékkal csökkentek, és meg is maradtak ezen az alacsonyabb szinten. A hazai baromfi-influenza megjelenése óta eltelt hetekben a fogyasztás ismét visszaesett, és további 15 százalékkal csökkent. Mindez mára olyan helyzetet teremtett – mondta Zoltán Péter –, amelynek fényében a tulajdonosok és a hitelező bankok úgy döntöttek, hogy az eddig keletkezett több száz millió forintos veszteséget nem finanszírozzák tovább. Zoltán hangsúlyozta, a gyár „marad”, a víziszárnyasvágást folytatják, és az üzemet sem szerelik le, és amenynyiben úgy alakulnak a körülmények akár a baromfivágást is újraindítják. A leállás 400 embert érint, akiknek egy részét elhelyezik. Zoltán Péter kiemelte, a tulajdonosok döntését nagyban befolyásolta a kormányzati döntések hiánya, hiszen több milliárd forint támogatást ígértek az ágazatnak, amely a mai napig nem érkezett meg.
Varsó visszavág: az uniós jog nem avatkozhat be Lengyelország alkotmányos rendjébe















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!