időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Euró: legkorábban 2014-ben

Szabó Eszter
2006.04.05. 22:00

Elérheti a bruttó hazai össztermék tíz százalékát az államháztartás idei hiánya, miközben az euró magyarországi bevezetésére 2014-ben is csak akkor van esély, ha elindulnak a reformok – hangzott el a Deloitte és a portfolio.hu által szervezett tegnapi konferencián.

Bármilyen politikai állású kormány is alakuljon a parlamenti választásokat követően, annak minél előbb hozzá kell fognia az államháztartás rendbetételéhez, és egy hosszabb távra szóló hiteles programot kell bemutatnia a költségvetés kiigazítására – jelentette ki Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Deloitte Rt. és a portfolio.hu által szervezett tegnapi gazdasági konferencián. Az idei államháztartási deficittel kapcsolatban Hamecz rámutatott: az eredményszemléletű hiány várhatóan akkor is eléri a bruttó hazai össztermék 7,8 százalékát, ha az autópálya-építés kiadásait sikerül a kormánynak a költségvetésen kívül elszámolni. Ha az Európai Unió statisztikai hivatala nem fogadja el ezt az elszámolási módszert, úgy a deficit 8,9 százalékos lesz, ám még ez a mutató sem tartalmaz számos állami kötelezettségvállalást, így például a MÁV adósságait – figyelmeztetett a jegybank igazgatója, hozzátéve: az uniós szabályok egyelőre lehetőséget adnak az ilyen állami adósságoknak a költségvetésen kívül történő elszámolására, „ez azonban nem más, mint a szemét szőnyeg alá söprése”. Hamecz közölte: a forint jelenlegi árfolyama az ingadozások ellenére nem veszélyezteti az MNB következő év végére meghirdetett inflációs céljait.
Hasonló aggodalmakat fogalmazott meg a magyar államháztartás állapotával kapcsolatban a konferencián felszólaló Martin Blum. A BA-CA pénzintézet ügyvezető igazgatója úgy vélekedett, hogy a rossz makrogazdasági mutatók miatt a pénzpiaci szereplők maximum 15 százalékos esélyt adnak arra, hogy hazánk az elkövetkező 8 évben be tudja vezetni az eurót. Mint fogalmazott, az euróövezeti csatlakozás 2014-ben is csak akkor lehetséges, ha Magyarország hozzákezd az államháztartás rendbetételéhez.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.