időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Felkészülés terrorelhárításra

2006.04.27. 23:00

Világkatasztrófákban bevethető globális mentőcsapat képzése folyt a héten Székesfehérvár mellett. A Magyar Baptista Szeretetszolgálat által rendezett tréningen hat ország speciálisan képzett szakemberei vettek részt, de velük gyakorlatoztak a magyar rendőrség terrorelhárító csoportjának munkatársai is.

Piros-fekete egyenruhás emberek kapaszkodnak fel a csopaki vár sziklafalán, lejjebb pedig kutyás nyomkeresők járkálnak a bozótban. A fehérvárcsurgói víztározó vizét búvárok kutatják át, a bodajki falutáborban pedig olyan víztisztító berendezést üzemelnek be, amely a mocsárból is képes emberi fogyasztásra alkalmas vizet varázsolni. A kommunikáció nyelve az angol, de ez érthető: japán, szingapúri, ausztrál, német, amerikai és magyar szakemberek gyakorlatoznak. Egy a közös bennük: mindannyian Rescue 24 – International team feliratú logót viselnek ruhájukon. A résztvevők egy része főállásban is humanitárius szakember, az önkéntesek pedig mind rendelkeznek valami speciális képesítéssel: orvosok, tűzoltók, ápolók vagy speciális egységek munkatársai.
Szilágyi Béla, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat igazgatója az étkezőben beszerelt ideiglenes irodában dolgozik határidős pályázati anyagokat gyártva. Két nyomtatás között tudunk beszélgetni arról, hogy a táborban éppen egy világkatasztrófánál bevethető globális mentőcsapat formálódik. A magyar ötletet felkarolták a különböző nemzetek baptista szövetségei, a hétfő óta tartó, egyhetes képzés a második ilyen alkalom. A csapatot különben már élesben is kipróbálták: a pakisztáni földrengés idején a magyar mentőkhöz amerikai szakemberek társultak, a Katrina hurrikánnál pedig három magyar csatlakozott az észak-karolinai és virginiai baptisták humanitárius egységeihez. Szilágyi Béla szerint nemcsak összetételében, hanem szakmai színvonalában is nemzetközi gárdát akarnak összekovácsolni, amely huszonnégy óra alatt képes eljutni a világ bármely pontjára. Hoszszú távú céljaik között ezért saját repülőgép beszerzése is szerepel. A költségeket egyelőre a magyarok állják, de a jövőbeli bevetések részleges finanszírozásában számítanak a külföldi testvérszervezetek anyagi támogatására is.
Elindulok végigjárni a hat szakág gyakorlóhelyeit. Az udvaron az orvosi és ápolói csoport épp azt gyakorolja egyik társukon, hogy mi a teendő motoros baleset esetén. Egy sátor alatt az amerikai John Adams a mobil konyha beüzemelését tanítja – a modern berendezést nemrég a magyar nemzeti légitársaság hozta el Amerikából, és arra képes, hogy vészhelyzet esetén négy óra alatt ezer embert lásson el meleg élelemmel (a berendezés szolgáltatásait különben felajánlották a Körös menti falvakból kitelepített emberek ellátására, de ezt most nem igényelték az érintett önkormányzatok). A férfi korábban az amerikai speciális erők alkalmazottja volt, ám jó néhány éve humanitárius munkára cserélte a katonai egyenruhát – legutóbb éppen a magyar csapattal közösen vett részt egy mentésben a kasmíri hegyekben a pakisztáni földrengés idején.
A csókakői vár szikláin a magyar rendőrség terrorelhárítási osztályával közösen folyik a gyakorlat. A hivatásosokat nem lehet fényképezni, mert munkájuk alapkövetelménye az anonimitás és a médiajelenlét elkerülése. A köteleken a sérültek mélyből és magasból való mentését gyakorolják, a vár alatt pedig a kutyások keresik a nyomokat. Átautózunk a fehérvárcsurgói víztározóhoz, ahol éppen a szeretetszolgálat mentési igazgatója, Pavelcze László szemlézi a búvárokat. Egy csendesebb pillanatban arra kérem, leltározzuk fel, milyen képzéseket kap itt a több mint ötven résztvevő. A szakember szerint az egy hét együttlétnek az a lényege, hogy mindenki belekóstoljon a másik munkájába, szakterületébe, hiszen katasztrófahelyzetben előfordulhat, hogy az orvosnak is le kell mennie a barlangba a beszorult sérülthöz, vagy a logisztikusoknak kell tudniuk stabilizálni egy súlyosan sérült ember állapotát. Fontos az is, hogy összecsiszolódjanak a csoportok, hiszen a katasztrófákhoz általában vegyes csapatok mennek: a speciálisan képzett mentőket orvosok, ápolók és humanitárius munkások is elkísérik. A hat csoport különben a következő: kutyás keresők és mentők, vízi mentők, egészségügyi csoport, alpintechnikusok, logisztikai munkatársak (ide tartozik a mobil konyha üzemeltetése és a víztisztító is), valamint műszaki mentők.
Pavelcze László szerint a képzés kulcsnapja a mai lesz: a hajnali ébresztő után többféle katasztrófahelyzetet is imitálni fognak. A teljes felszereléssel kivonuló egységnek először olyan hidat kell ácsolnia a Galya patak fölé, amelyen a teherautók is át tudnak hajtani, majd kötélpályán kell eljuttatni a teljes felszerelést és csapatot egy képzelt földrengés helyszínéhez. Utána a víztározóba csapódik be egy kisrepülőgép, sérüléseket okozva a szárazföldön is. Eltűnt személyeket is kell keresni, és itt főzi meg a mobil konyha az ebédet. A szervezők egyéb meglepetéseket is belekalkuláltak a késő éjszakáig tartó gyakorlatba, így ma az is megeshet, hogy terroristák támadják meg a globális segélyszervezet konvoját.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.