időjárás 22°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Megugrott a privatizációs bevétel

Hírösszefoglaló
2006.04.06. 23:00

A vállalatfelvásárlások és fúziók értéke tavaly 91,2 milliárd dollárra, a privatizációk összege 22,8 milliárd dollárra nőtt Kelet-Közép-Európa tíz országában – hangzott el a PricewaterhouseCoopers tegnapi tájékoztatóján.
A nyilvánosságra került magyarországi tranzakciók értéke 2005-ben 4,6 milliárd dollárt tett ki, szemben az előző évi 3,3 milliárd dollárral, a tranzakciók száma tavaly 231 volt, a korábbi 115-tel szemben.
A legnagyobb Magyarország-célpontú felvásárlást a BNP Paribas hajtotta végre, amikor 271 millió dollárért szerezte meg a Mol közel 7 százalékát, a toplista második helyén az ING kelet-európai befektetői alapja áll 110 millió dollárral, amelynek révén a Pólus Center száz százalékát vette meg – közölte a távirati iroda.
A felmérés szerint a magyarországi vállalatok között létrejött felvásárlások és egyesülések az összes tranzakció 52 százalékát adták (az előző évben 43 százalékot), jelezve a hazai cégek erősödő pozícióját.
A nyilvános magyarországi privatizációk értéke tavaly – köszönhetően két óriás ügyletnek – 2,7 milliárd dollárra ugrott fel, ez az összeg 2004-ben 435 millió dollár volt. (A privatizációs adatok nem tartalmazzák a tőzsdei ügyleteket.)
A magyarországi társaságok e térségben indított felvásárlási célpontjai horvát, cseh, román és szlovák cégek voltak, a legnagyobb összeget, 236 millió eurót, az OTP Bank költötte el, amikor a horvát Nova Bankban szerzett 95,6 százalékos részesedést.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.