időjárás 23°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Visszaélés a szélparkok engedélyezésénél

Bohus Anita
2006.04.04. 22:00

Egyre több beruházó tervez szélparkokat, az engedélyezés során azonban számos akadályba ütköznek. A hatóságok sokszor ellentmondó nyilatkozataikkal bizonytalanságban tartják a befektetőket – véli Takács Gábor, a Megújuló Energia Ipari Társaság vezetője, aki érthetetlennek tartja, hogyan kaphattak többen jogsértő módon engedélyt, és azt utólag a hatóság miért nem semmisíti meg. A Magyar Energia Hivatal belső vizsgálatot indított az ügyben, ám további lépéseket nem tervez.

Ahhoz, hogy egy szélerőmű terve megvalósuljon, különböző hatóságok engedélyeit, többek között környezetvédelmi, építésügyit kell beszerezni. Csak ennek birtokában lehet hálózati csatlakozási szerződést kötni az áramszolgáltatóval. Végül szükség van még a villamos energia törvény 2005. november 10-i végrehajtási rendeletével bevezetett egyszerűsített termelői engedélyre is, amelyet a Magyar Energia Hivatal (MEH) ad ki. Ehhez a kérelmezőknek még egy, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir) állásfoglalását igazoló papírt is be kell szereznie. A Mavir ebben arra ad választ, hogy az adott erőmű milyen hatást gyakorol a hálózatra.
Takács Gábor, a Megújuló Energia Ipari Társaság vezetője úgy véli, ez a végső Mavir-nyilatkozat értelmetlen, mert amikor a szolgáltatónak jelzi a tervező, hogy szélfarmot csatlakoztatna a rendszerhez, akkor egy tervet kell készítenie, amit a hálózatbiztonság szempontjából a Mavir is véleményez, azaz csak akkor folytatható az eljárás, ha itt rábólint a szakmai szervezet. A Mavir-nyilatkozat még egyszer ugyanarra kérdez rá. A megdöbbentő az, hogy amióta kötelező ez az nyilatkozat, azóta a Mavir nem adott ki támogató tartalmút, noha ugyanazon projekteket az engedélyezés korábbi fázisában nem ítélt problémásnak a hálózat szempontjából. Takács szerint az is megfejthetetlen, milyen kritériumok szerint bírálja el a rendszerirányító a tartalmilag kifogástalan engedélykérelmeket, mivel erre részletes indoklást nem ad, noha ez a végrehajtási rendelet értelmében kötelessége lenne.
Január 19-én a MEH kiadott egy nyilatkozatot, amelyben a kérelmek számára hivatkozva kijelentette, hogy csak a 2005-ben érkezett igényeket vizsgálja, és a Mavirral megállapodva legfeljebb 330 megawatt szélkapacitásra ad engedélyt. Ugyanekkor a Mavir feltette a honlapjára, hogy nem ad ki új támogató nyilatkozatokat, noha korábban 600 megawattra is kimondta, hogy nem zavarja a hálózatot. Tette ezt annak ellenére, hogy 2005 folyamán felelős vezetők többször kijelentették: maximum 150 megawattnyi szélkapacitás befogadására képes a magyar hálózat. Ezzel lényegében egy addig nem létező kvótarendszer jelent meg, amiért megindult a versengés.
A végrehajtási rendelet november 25-én lépett hatályba, aki ezelőtt adta be kérelmét a MEH-hez, annak nem kellett a Mavir nyilatkozatát beszereznie. A versenyfutás tehát azért folyt, hogy ezen időpont előtti csatlakozási szerződést tudjon felmutatni az engedélyért folyamodó. Pár cég azonban bizonyítottan szabálytalanul tudott szerződést kötni az E.ON–Édásszal, mivel az tőlük nem követelte meg a jogerős építési és környezetvédelmi engedély meglétét, holott a MEH által elfogadott és felügyelt elosztói szabályzat szerint csak ezek alapján köthetne csatlakozási szerződést. Aki szabályosan járt el, és minden jogerős engedélyt bemutatott, csak később, azzal már nem kötött szerződést az E.ON–Édász, így nem is tudtak az utolsó, MEH-engedélyért folyamodni.
A MEH honlapján február végén megjelent tájékoztatójában elismerte, hogy „a beérkezett engedélykérelmek, illetve a beküldött dokumentumok több esetben szabálytalanságokkal terheltek.” Grábner Péter, a hatóság engedélyezési osztályvezetője úgy fogalmazott: a történtekkel kapcsolatban belső vizsgálatot folytatnak, amiben csak az Édász beszámolójára hagyatkozhatnak. A megkötött szerződéseket pedig nem nyilváníthatják semmissé, azt csak a bíróság teheti meg.
Így tehát a szabálytalanok kiszorítják a törvényesen eljárókat. Ez az a folyamat, amit az energiahivatal a héten kiadott engedélyekkel szentesít. Takács szerint felháborító, hogy a szektor működésének szabályosságáért felelős energiahivatal egy általa elindított vizsgálat eredményét figyelmen kívül hagyva jár el, holott minden szükséges információ a rendelkezésére áll, hiszen több fejlesztőtől az említett környezetvédelmi és építési engedélyeket is bekérte, mivel azt a törvény értelmében megteheti.
Kérdés, hogy amikor a hoppon maradt fejlesztők jogi úton bebizonyítják a csatlakozási szerződések törvénytelenségét, mit tud tenni a MEH az általa kiadott engedélyekkel?

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.